Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Η ακτινογραφία μιας εικόνας

 

Του Γιάννη Σχίζα

Οι εικόνες στο φατσοβιβλίο διαδέχονται η μια την άλλη ατάκτως  και σπάνια   απομένει χρόνος για να κριθεί η αξία της κάθε μιας. Τώρα βέβαια  απομένει «μία αλλά λέαινα » -  που θάλεγε ο Αίσωπος -  για να δείξουμε κάποια περίπτωση   που η εικόνα  προκαλεί  τρομερή εντύπωση.

Αντλώ λοιπόν από  την  χιουμοριστική  σειρά εικόνων   Top Memes που θέτει το ζήτημα  : «Η κίνηση ( η κυκλοφοριακή) στο κέντρο δεν παλεύεται» και η ερώτηση  -απάντηση είναι : «Είσαι συγκοινωνιολόγος;». Επακολουθεί η θέση «Δεν πάει άλλο με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος» και η απάντηση «είσαι οικονομολόγος;». Μετά έρχονται  «τα μέτρα για τον κόβιντ είναι ανεπαρκή» και η απάντηση «είσαι λοιμωξιολόγος;» .Επακολουθεί «η παιδεία στην Ελλάδα είναι Χ  » και η απάντηση- ερώτηση πάντα, «είσαι παιδαγωγός;» .  «Απλά τη γνώμη μου λέω», και η απάντηση «είσαι συγγραφέας;». Και όταν ο ένας φτάνει στο απροχώρητο δηλώνοντας  «Ε, άντε και γ@μήσου» ο άλλος ρωτάει : «Είσαι σεξολόγος;»

Θέλω να πω ότι με όλα αυτά  φτάσαμε στο σημείο να παίρνουμε υπόψη μια γνώμη  μόνο εφόσον εκφέρεται από  ειδικό – έτσι ώστε αν έφερνα  εγώ  άποψη για τη σύνοδο  κορυφής των Βρυξελών θα μπορούσα  να εκτεθώ στην ερώτηση  «είσαι γεωστρατηγικός αναλυτής;»

Όχι, δεν είμαι τέτοιος , αλλά η συνδιάσκεψη δεν χρειάζεται ειδικά μυαλά για να προσεγγισθεί γενικά το  περιεχόμενό της.

Σε αντίθεση με  την κυβερνητική αυταρέσκεια, το ποτήρι είναι στη  καλύτερη περίπτωση μισοάδειο, όχι μισογεμάτο. Η κυβέρνηση μιλάει για μισοεπιτυχία  τη στιγμή που η μισοαποτυχία είναι έκδηλη.

Δεν απομένει παρά ο σχολιασμός  της ΕΕ, για το αν είμαστε μέσα ή  ουσιαστικά έξω από αυτήν. Δεν απομένει παρά να πούμε στους εαυτούς μας «δεν χρειάζεται μια ευρωπαϊστική ιδεολογία, αλλά  να αξιοποιούμε  το χώρο της ΕΕ προς ίδιον όφελος». Δεν χρειάζεται να αγωνιζόμαστε για μια κοινή στάση με τις άλλες χώρες, αλλά να ξεχωρίζουμε από αυτές όσες  είναι φιλικές προς εμάς – είτε είναι μέσα είτε έξω  από την ΕΕ - και μαζί τους να πορευόμαστε. Κυρίως όμως χρειάζεται να αντιστεκόμαστε στην αισιοδοξία και  μεγαλογδουποσύνη  μεγάλων και μεσαίων  αναλυτών της κατάστασης. Χρειάζεται μαζική συστράτευση,  όχι τη πονηρή σκέψη ότι θέλουμε τη μεν επιτυχία δική μας, την δε  αποτυχία αποτυχία  ολονών….. 

ΑΥΓΗ  19.12.20  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου