Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Δωρεά συλλογής Ζήβα: ένας ανεκτίμητος θησαυρός στο Δήμο Χαλανδρίου


Μια απόφαση – σταθμό για τα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου Χαλανδρίου αλλά και ολόκληρης της χώρας έλαβε ομόφωνα στις 29 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για την πράξη αποδοχής της δωρεάς μιας ανεκτίμητης συλλογής από αρχιτεκτονικά μέλη κτηρίων και άλλα αντικείμενα υψηλού λαογραφικού ενδιαφέροντος, τα οποία διέσωσε κατά την περίοδο μαζικής κατεδάφισης νεοκλασικών κτισμάτων ένας Χαλανδραίος ιδιοκτήτης μάντρας στο Χαλάνδρι, ο Κωνσταντίνος Ζήβας.
Η συλλογή Ζήβα, η οποία στεγάζεται από το 1983 μέχρι σήμερα στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα, περιέχει σπάνια τεκμήρια για την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, τα οποία δεν έχουν μονοσήμαντη μουσειολογική αξία αλλά μπορούν να αποτελέσουν το σχεδόν αποκλειστικό πεδίο μελέτης και έρευνας για την αρχιτεκτονική και λαϊκή μας παράδοση. Περιλαμβάνει ποικίλα «θραύσματα» νεοκλασικών κτιρίων όπως μαρμάρινους κίονες, φουρούσια, κιγκλιδώματα, αυλόπορτες, αγάλματα, ακροκέραμα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία καθώς επίσης αντικείμενα λαϊκής τέχνης και καθημερινής χρήσης όπως πλάκες ελαιοτριβείου, πιθάρια, αλωνίστρες, σβάρνες και πολλά άλλα.
Οι αδερφοί Ζήβα, Νίκος και Γιάννης, κληρονόμοι της συλλογής του πατέρα τους αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δωρεά της στο Δήμο Χαλανδρίου, αφ’ ενός για λόγους οικονομικής αδυναμίας συντήρησής της, αφ’ ετέρου εξαιτίας της επιθυμίας τους να ενδυναμώσουν μέσω του Δήμου την έτσι κι αλλιώς σπουδαία εκπαιδευτική της λειτουργία.
Η δωρεά της συλλογής στο Δήμο γίνεται σε πρώτη φάση με τη μορφή χρησιδανείου για 12 χρόνια με την προοπτική συνέχισής του ή ακόμη και πλήρους δωρεάς στο μέλλον, εφ’ όσον αποδειχτεί ότι ο Δήμος μπορεί να ανταποκριθεί στο απαιτητικό έργο της προστασίας και δημιουργικής προβολής του πολύτιμου αυτού θησαυρού. Αυτό σε συνδυασμό με τη δημιουργία και ανάδειξη της συλλογής στο χώρο που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα, καθώς και η επέκταση της έκθεσης και σε άλλους χώρους του ιδρύματος με σκοπό το όλον να αποτελέσει έναν πόλο πολιτισμού και τεχνών, αποτελεί και τη μοναδική αξίωση της οικογένειας. Από την πλευρά τους, οι αδερφοί Ζήβα δεσμεύονται ότι θα αποτελέσουν ισότιμο αρωγό του Δήμου σε αυτή την προσπάθεια στην οποία συμβάλλει επίσης η καλή διάθεση συνεργασίας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Χατζηκώνστα καθώς και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ζήβας, συντηρητής έργων τέχνης, διορίζεται άμισθος καλλιτεχνικός σύμβουλος του Δήμου προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη φροντίδα όσων αποθησαύρισε ο πατέρας του.
Η προσφορά των αδελφών Ζήβα προκάλεσε συγκίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ευχαρίστησε δια στόματος του δημάρχου Σίμου Ρούσσου αλλά και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Κουράση για την επιλογή τους να εμπιστευτούν τη συλλογή στο Δήμο. Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι επιφυλάξεις σχετικά με τις δυνατότητες του Δήμου να σταθεί αντάξιος των αναγκών αξιοποίησης της συλλογής ωστόσο τα θερμά λόγια τόσο του Νίκου όσο και του Γιάννη Ζήβα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την κληρονομιά τους και ότι θα βρίσκονται στο πλευρό του Δήμου για την προστασία της, έκαμψε τις όποιες αναστολές εκφράστηκαν. Η συζήτηση του θέματος έκλεισε με ζεστό χειροκρότημα όλων των δημοτικών συμβούλων ενώ ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να σχολιάσει το κλίμα ομοψυχίας λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «τέτοιες αποφάσεις μας κάνουν όλους να νιώθουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου