Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Οι πλατείες της Αθήνας και η ιστορία τους: Τα γεγονότα που «βάφτισαν» επτά από τις πιο γνωστές πλατείες της Αθήνας.Στις πλατείες της Αθήνας είχαμε αναφερθεί (περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ) σε ειδική εκδήλωση το 2006, ("Πλατείας εγκώμιον" ) όταν ο διάλογος για την κινητικότητα και κοινωνικότητα της πόλης ήταν έντονος και παραγωγικός Μία από τις πιο σημαντικές συμβολές στη συγκεκριμένη  συζήτηση ήταν αυτή του Αθανάσιου Αραβαντινού, που αναφερόταν στο ξεχείλωμα του αθηναϊκού κέντρου και στην παράδοση της πόλης στον εγωϊσμό των μικροσυμφερόντων...Ακολουθεί επιλεκτική  παράθεση κάποιων ιστορικών στοιχείων για δυο πλατείες, από το Reader's DigestΠΗΓΗ - ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι πλατείες της Αθήνας και η ιστορία τους: Τα γεγονότα που «βάφτισαν» επτά από τις πιο γνωστές πλατείες της Αθήνας.

Πλατεία Συντάγματος


Η πλατεία διαμορφώθηκε σε αυτό το σημείο της Αθήνας όταν αποφασίστηκε πως εδώ θα έχτιζε ο Όθων τα ανάκτορά του. Την σημερινή της ονομασία όμως την έλαβε λίγο αργότερα, το 1843, όταν ο Μακρυγιάννης οργάνωσε το κίνημα της Γ’ Σεπτεμβρίου για την απαίτηση συντάγματος από τον Βασιλιά. Στρατός και απλοί πολίτες κινήθηκαν εκείνη τη μέρα προς το παλάτι, και ο Όθων αναγκάστηκε μετά από μια περιπετειώδη νύχτα να αποδεχθεί τα αιτήματά τους. Φυσικά, η πλατεία και τα κτίριά της έγιναν το σκηνικό δεκάδων ακόμη ιστορικών στιγμών του ελληνικού κράτους.


Οι πλατείες της Αθήνας και η ιστορία τους: Τα γεγονότα που «βάφτισαν» επτά από τις πιο γνωστές πλατείες της Αθήνας.


Πλατεία Ομόνοιας

Ο πρώτος αστικός «περίπατος» που σχεδιάστηκε οδικά στην Αθήνα ήταν αυτός που συνέδεε το Μοναστηράκι με την πλατεία η οποία έμελλε αργότερα να ονομαστεί Ομόνοια – καθώς αυτό ήταν ένα από τα υποψήφια σημεία για την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Αρχικό της όνομα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ήταν πλατεία Ανακτόρων (1846). Δύο δεκαετίες μετά, όμως, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί οι αρχηγοί των αντίπαλων πολιτικών ομάδων της χώρας μετά την Έξωση του Όθωνα, δίνοντας τα χέρια και ταυτόχρονα τέλος στις ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 1862 στην πρωτεύουσα, η πλατεία ονομάστηκε Ομονοίας – από τον «όρκο ομονοίας» δηλαδή που δόθηκε εκεί. Έκτοτε, η πολύπαθη πλατεία υπέστη πολλές αναπλάσεις και «υποβιβασμούς», αλλά οι ιστορίες και τα σημαντικά κτίρια της πλατείας παραμένουν ακόμα ζωντανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου