Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα χέρια των πολιτών




Περισσότερες από 140 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη συμμαχούν για να διεκδικήσουν,
με τη βοήθεια των πολιτών, την αναγκαία μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)
της Ευρώπης.


Το σύστημα παραγωγής τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης είναι προβληματικό. Καταστρέφει το κλίμα και το περιβάλλον, αφανίζει την άγρια ζωή, βλάπτει τη δημόσια υγεία, ενώ ζημιώνει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες. Η συμμαχία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών οργανώσεων για «Ζωντανή Γη» (Living Land) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να διεκδικήσουν τη διόρθωση των στρεβλώσεων και αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον της υφιστάμενης ΚΑΠ και να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται μονάχα μια φορά περίπου ανά δεκαετία για τη μεταρρύθμισή της.

Η γεωργία έχει σημαντική επίδραση στο φυσικό τοπίο και την ποιότητα του περιβάλλοντος. Αν και οι αγρότες αντιστοιχούν μόλις στο 4,7% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, διαχειρίζονται σχεδόν τη μισή χερσαία έκτασή της, ενώ απορροφούν περίπου το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της γεωργίας και η εντατικοποίησή της είχε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οδήγησε σε υπερπαραγωγή προϊόντων, πτώση τιμών και εξάρτηση των παραγωγών από τις επιδοτήσεις. Το κόστος στο φυσικό περιβάλλον είναι επίσης δυσβάστακτο, καθώς οδηγεί σε διάβρωση του εδάφους, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, ρύπανση του νερού και του αέρα, απώλεια βιοποικιλότητας και ταχεία καταστροφή οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα να απειλείται η ικανότητά μας να παράγουμε στο μέλλον.
                                                                                                                                        
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είναι επιτακτικής σημασίας. Για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια παραγωγής τροφίμων στο μέλλον πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής σε μία βιώσιμη βάση, με ορθή χρήση των διαθέσιμων πόρων και υπεύθυνη φροντίδα των οικοσυστημάτων.

Δράσε και εσύ για μια Ζωντανή Γη λαμβάνοντας μέρος στη δημόσια διαβούλευση με τις προτεινόμενες από τη συμμαχία «Ζωντανή Γη» απαντήσεις.

Η Trees Robijns, υπεύθυνη γεωργικής πολιτικής και βιοενέργειας της BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας δήλωσε: «Με τη διαδικτυακή Δημόσια Διαβούλευση για το μέλλον της ΚΑΠ σε εξέλιξη, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για να πούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σύστημα τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης είναι προβληματικό και πρέπει να διορθωθεί. Υποστηρίξτε την εκστρατεία Ζωντανή Γη και κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί στη συζήτηση για το μέλλον της γεωργίας!»

Η Faustine Bas-Defossez, υπεύθυνη πολιτικής για τη γεωργία και τη βιοενέργεια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, είπε: «Η αγροτική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει το περιβαλλοντικά καταστροφικό μοντέλο παραγωγής τροφίμων. Όταν η γεωργία δουλεύει αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον και όχι ανταγωνιστικά, προστατεύουμε τους ίδιους εκείνους πόρους που χρειαζόμαστε για να παράγουμε ασφαλή τρόφιμα σήμερα και αύριο. Από τη στιγμή που ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα μας επηρεάζει όλους, έφτασε η ώρα να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο για το μέλλον της ΚΑΠ ο οποίος να μην κυριαρχείται από συμφέροντα.»

Ο Andreas Baumueller, διευθυντής φυσικών πόρων του γραφείου ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF δήλωσε: «Η εντατική γεωργία εξαντλεί τους φυσικούς πόρους στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το τρέχον σύστημα επηρεάζει τη φύση, μικρούς και μεσαίους αγρότες, την υγεία των ανθρώπων και την ποιότητα των τροφίμων μας. Ζητούμε από έναν μεγάλο αριθμό οργανώσεων, επιχειρήσεων και πολιτών να εμπλακούν και να πουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή, μια πραγματική μεταρρύθμιση της γεωργίας.»
 


Σημειώσεις προς συντάκτες:
 

1. Την εκστρατεία Living Land ξεκίνησαν η BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) and το WWF Ευρώπης. Οι οργανώσεις που υποστηρίζουν την εκστρατεία Living Land συμφωνούν ότι η νέα αγροτική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να είναι:

·         Δίκαιη, για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες

·         Περιβαλλοντικά βιώσιμη, για καθαρό αέρα και νερό, υγιές έδαφος και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, για ασφαλές φαγητό και για την ευημερία όλων των ανθρώπων

·         Με υπευθυνότητα, για το κλίμα του πλανήτη και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο

2. Στοιχεία:

·         Ο πληθυσμός των αγροτικών ειδών πουλιών έχει μειωθεί κατά 57% από το 1980

·         9% των μελισσών απειλείται με εξαφάνιση λόγω απώλειας οικοτόπων ως αποτέλεσμα της εντατικής γεωργίας

·         24% των ειδών πεταλούδας, πουλιών και θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί πλήρως από το έδαφος κάποιων κρατών της ΕΕ

·         Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

·         Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 33% της συνολικής χρήσης νερού –και μέχρι 80% σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης

·         Πάνω από το 40% των ποταμών και ακτών επηρεάζεται από ρύπανση που διαχέεται από γεωργικές δραστηριότητες

·         Το κόστος της διάβρωσης εδάφους υπολογίζεται σε 38 δισεκατομμύρια ετησίως

·         Η απώλεια οικοσυστημικών υπηρεσιών μπορεί να ξεπεράσει τα 14 τρισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως ως το 2050 λόγω της πολιτικής απραξίας


Οργανώσεις και άτομα μπορούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία Living Land από τη σελίδα της εκστρατείας: https://www.living-land.org/join-us/

Περισσότερες πληροφορίες:

WWF Ελλάς: Άνθιμος Χατζηβασιλείου, τηλ: 210 3314893, a.chatzivasileiou@wwf.gr
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Κωνσταντίνα Ντεμίρη, τηλ: 210 8228704 εσωτ.113, kntemiri@ornithologiki.gr
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Λουκία Καλαϊτζή, τηλ: 210 8228795, press@medsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου