Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ – ΜΙΑ ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ



.......Η ανεξέλεγκτη  διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Μουσικού Χωριού μπορεί να φέρνει μία κερδοφόρα σεζόν στους εστιάτορες και τους ξενοδόχους, δεν υπηρετεί όμως απαραίτητα την εύρυθμη λειτουργία ενός θεσμού.......

 Το μουσικό χωριό γεννήθηκε ως ιδέα το 2006 έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική κι εκπαιδευτική κοινότητα με άξονα την μουσική. Έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, εμπειροτέχνες δημιουργούς και πάνω από 50.000 επισκέπτες που βιωματικά πλαισίωσαν τις δράσεις του, στήριξαν την ιδέα της ύπαρξής του και διαμόρφωσαν την ταυτότητά του, νομίζουμε ότι το πέτυχε.

Η πληθώρα των καταγεγραμμένων αρχείων, η δημιουργία πέντε ντοκιμαντέρ και εκατοντάδων φωτογραφικών και video τεκμηριώσεων με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο πλούτος των έργων που υπάρχουν στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία και πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα της συμβίωσης των καλλιτεχνών όλα αυτά τα χρόνια, οι εργασίες φοιτητών και ακαδημαϊκών που το είχαν ως αντικείμενο μελέτης, το γεγονός ότι αποτέλεσε αφορμή να δημιουργηθούν και άλλες κοινότητες καλλιτεχνών στη χώρα, αναδεικνύουν τη δυναμική και την προοπτική ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου μουσικού δικτύου που γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο και εξαπλώνεται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ως ιδρυτικά μέλη, νομίζουμε ότι έχουμε αφομοιώσει την εμπειρία και τη γνώση αυτών των χρόνων κι έχοντας αποκομίσει μεγάλη ικανοποίηση για όλα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα, νιώθουμε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα του Μουσικού Χωριού προχωρώντας σε μία σειρά ουσιαστικών αλλαγών.
Επιθυμούμε να «ακονίσουμε» και πάλι την αιχμή που διαθέτει και να διεισδύσουμε βαθύτερα σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως δημιουργία υψηλού επιπέδου μέσα από την χαρά της δημιουργικής συνεύρεσης, την ανταλλαγή ιδεών, το σμίξιμο νέων και παλιών καλλιτεχνικών τάσεων και την καινοτομία.


Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους που μας στήριξαν τόσα χρόνια τις διάφορες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε κατά την τελευταία πενταετία και οι οποίες συνοψίζονται εδώ σε τρία κεντρικά σημεία:


1. Το ανθρώπινο επαγγελματικό και ημιεπαγγελματικό δυναμικό του Αγίου Λαυρεντίου είχε την ευκαιρία, μέσα σε βάθος 11 ετών, να αναπτύξει πλήθος τουριστικών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών, πράγμα το οποίο και έκανε στο βαθμό που μπόρεσε, βασιζόμενο στις δράσεις του Μουσικού Χωριού: οι δεκάδες δωρεάν συναυλίες, παραστάσεις, αφιερώματα και διαλέξεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και το κλίμα ευφορίας και ανάτασης που προσφέρει η συνύπαρξη τόσων καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Η διοργάνωση αναζητάει επίμονα εδώ και χρόνια συνεργασία και συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών και τοπικών φορέων σε έναν κοινό στόχο: τη μεταμόρφωση μίας μικρής κοινωνίας σε πρότυπο πολιτισμικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης. Δυστυχώς ο στόχος αυτός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί στο βαθμό που θα το επιθυμούσαμε: παρά την αυτοθυσία και την προσφορά μεγάλου μέρους της επαγγελματικής κοινότητας του χωριού, συχνά υπερισχύει η κερδοσκοπία και το προσωπικό συμφέρον, το οποίο υποσκάπτει κάθε προσπάθεια επίτευξής του στόχου αυτού. Θα χρειαστούμε λοιπόν αρκετό χρόνο και ενέργεια ώστε να διερευνήσουμε σε βάθος τις προοπτικές που μπορούν να εδραιώσουν το θεσμό στον Άγιο Λαυρέντιο, εφόσον επικρατήσει η κοινή λογική και ένα ενωτικό πνεύμα.

2. Η ανεξέλεγκτη πλέον διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Μουσικού Χωριού μπορεί να φέρνει μία κερδοφόρα σεζόν στους εστιάτορες και τους ξενοδόχους, δεν υπηρετεί όμως απαραίτητα την εύρυθμη λειτουργία ενός θεσμού και μιας κοινωνίας στο σύνολό της. Η μεγάλη προσέλευση λοιπόν δεν έχει αντίκρισμα στις υπάρχουσες υποδομές του Αγίου Λαυρεντίου. Ο θεσμός του Μουσικού Χωριού άνθισε επάνω στην συνθήκη που προσφέρει ο τόπος για μία απερίσπαστη εργασία στους καλλιτεχνικούς τομείς, στην ανάγκη για συγκροτημένη επικοινωνία, ψυχική γαλήνη και παραγωγή έργου που προσφέρουν τα συμβιωτικά εργαστήρια.  Συνεπώς, θα αναζητήσουμε ένα νέο μοντέλο με καλύτερο έλεγχο στις εισροές κόσμου, προσφέροντας ποιοτικές συνθήκες διαμονής και στέγασης των ομαδικών μαθημάτων και ενισχύοντας την εκπαιδευτική έρευνα και την αρμονική συμβίωση που αποτέλεσαν ανέκαθεν το ενδιαφέρον μας.

3. Το ανθρώπινο δυναμικό της διοργάνωσης είναι πολύ περιορισμένο για να επεξεργαστεί το πλήθος των νέων προτάσεων και των προοπτικών που γεννάει το δυναμικό αυτό δίκτυο. Επιθυμούμε την ενίσχυση της αυτόβουλης δράσης των καλλιτεχνών του δικτύου και τη δημιουργία αλυσίδας θεματικών ενοτήτων που οι ίδιοι θα συντονίζουν, ώστε να εξασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο μετάδοσης της γνώσης.  
    

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Μουσικό Χωριό θα προχωρήσει σε μια χρονιά σιωπηρής ανάπαυλας αλλά και ουσιαστικής προετοιμασίας, με την προσδοκία να ξεπεραστεί κάθε πρόβλημα που μπορεί να βάλει φρένο στην έμπνευση.


Με τον καιρό θα επικοινωνούμε νέα για όλα τα παραπάνω και θα σας ενημερώνουμε φυσικά για όλες τις δράσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θα προετοιμάζουν το Μουσικό Χωριό 2018.

Tέλος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται σταδιακά να κοινοποιούμε το οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφει το περασμένο καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο. Ξεκινάμε από τώρα, δημοσιεύοντας τον video - απολογισμό του Μουσικού Χωριού 2016, μέσα από την κάμερα και τη ματιά της νεαρής Γαλάτειας Κόνδη, εθελόντριας και εξαιρετικής συνεργάτιδος:

https://www.youtube.com/watch?v=fvNu1c_NCog


Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας! Επισκεφτείτε
τον ιστότοπο του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ κι εγγραφείτε στη βάση δεδομένων του για να έχετε ενημερώσεις εφόσον το επιθυμείτε.


Καλή αντάμωση!

Φιλικά,
Η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου