Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Το γρηγορότερο ποδήλατο στον κόσμο πιάνει τα 140 χλμ./ώρα (και έχει ελληνικό όνομα)



Του Γιάννη Γορανίτη
Αν και το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το έβδομο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου (ήτα), το Eta Speedbike είναι το πρώτο στη λίστα με τα ταχύτερα ποδήλατα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Το eta βέβαια χρησιμοποιείται στη Φυσική για να περιγράψει την ενεργειακή απόδοση και συμβολίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση της ενέργειας στην υλοποίηση μιας νεοφυούς επιχείρησης από τον Καναδά.

Το Eta Speedbike άλλωστε, δεν είναι απλώς το ταχύτερο ποδήλατο στον κόσμο, αλλά και το γρηγορότερο όχημα που κινείται χωρίς υποβοήθηση, αξιοποιώντας αποκλειστικά την ενέργεια την οποία παράγει ο αναβάτης του.

Εμφανισιακά βέβαια μόνο ποδήλατο δεν θυμίζει. Το Eta Speedbike μοιάζει περισσότερο με πύραυλο ή σφαίρα και αποτελεί αν μη τι άλλο μια φουτουριστική υλοποίηση, που μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί από τους ταχυδρόμους και τους τουρίστες, αλλά θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μηχανικούς και ερευνητές.

Έσπασε το δικό του ρεκόρ

Το ETA Speedbike έφτασε σε ταχύτητες των 144,17 χιλιομέτρων την ώρα (89,59 mph) σε μια διοργάνωση στον περίφημο Highway 305 της Νεβάδα (θεωρείται η καλύτερη ευθεία στον κόσμο, ιδανική για δοκιμές οχημάτων και ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων) καταρρίπτοντας το δικό του περσινό ρεκόρ των 139,45 χλμ/ ώρα.


Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός και το χαμηλό κέντρο βάρους του αποτελούν τη βάση της επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ τα υλικά κατασκευής (με βασικότερο το ανθρακόνημα) συντείνουν στη μέγιστη δυνατή μεταφορά ενέργειας από τον αναβάτη στο σώμα του οχήματος.


Βασική παράμετρος είναι η θέση του αναβάτη, που επιτρέπει την ανάκλησή ώστε να κάνει πεντάλ στη μέγιστη δυνατή ισχύ. Εξάλλου, στο εξωτερικό του ETA Speedbike ενσωματώνεται μια κάμερα υψηλής ανάλυσης και στο εσωτερικό του μια οθόνη, ώστε ο οδηγός του να βλέπει που πηγαίνει.

Έρχεται με φόρα από τον Καναδά

Πίσω από την κατασκευή του ποδηλάτου κρύβεται η Aerovelo, μια καινοτόμος εταιρεία με έδρα το Τορόντο του Καναδά. Το project αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη γκάμα υλοποιήσεων, που έχουν δει το φως μετά το 2010. Βασικοί δημιουργοί είναι ο Todd Reichert και ο Cameron Robertson, οι οποίοι πλέον υποστηρίζονται από μια ομάδα έμπειρων μηχανικών, ερευνητών και φοιτητών.

Εκτός από το ποδήλατο, έχουν κατασκευάσει το Snowbird, το πρώτο αεροπλάνο χωρίς κινητήρα, που πετά κουνώντας τα φτερά του σαν πουλί –με ευθείες αναφορές στο «ορνιθόπτερο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Έχουν επίσης δημιουργήσει το ελικόπτερο Atlas, το οποίο επίσης τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανθρώπινη ενέργεια και απέσπασε το βραβείο Sikorsky το 2013.

Βασικό μέλημα της Aerovelo είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου σώματος ως πηγή ενέργειας, προκειμένου να προσεγγίσουν και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις της μηχανικής από διαφορετική προοπτική.

Όπως ισχυρίζονται οι συνιδρυτές τα ρεκόρ δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μια μέθοδος να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στη δουλειά τους, αλλά και να παρακινήσουν άλλους ερευνητές και επιστήμονες να ασχοληθούν με την ενεργειακή απόδοση των οχημάτων αλλά και την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου