Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Εθελοντικές δράσεις και άλλα από τον ΕΠΟΣ Φυλής, 19-21 Μαϊου



Δήλος, Εθελοντικός καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου, ξενάγηση και πεζοπορία στο νησί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας.
Μύκονος, πεζοπορία στις «ρύμες», παλιά μονοπάτια.  Παραδοσιακό πανηγύρι  Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης με νησιώτικη μουσική και χορό

Παρασκευή 19/5/17: Αναχώρηση με το ΚΤΕΛ από το Πεδίο του Άρεως στις 05:45 ή με Ι.Χ. και συνάντηση στις 07:00 το πρωί στη Ραφήνα. Αναχώρηση στις 07:30 με το πλοίο της γραμμής για τη Μύκονο και άφιξη στις 12:30.  Στη συνέχεια μεταφορά με μικρότερο σκάφος στη Δήλο όπου ολιγόωρος εθελοντικός καθαρισμός από τη βλάστηση, τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου (στάδιο κλπ.) σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με παρουσία επιβλέποντος αρχαιολόγου. Για την εθελοντική εργασία χρειάζονται πρόχειρος ρουχισμός, καπέλο, γάντια,  ενισχυμένο κολατσιό, νερό, ενώ τα εργαλεία παρέχονται από το Σύλλογο. Θα υπάρχει η δυνατότητα φαγητού στο σκάφος. Μετά το τέλος της εργασίας μεταφορά με το καϊκι στον παλαιό παραδοσιακό λιμένα Μυκόνου, όπου τακτοποίηση σε ξενώνες της Χώρας για δύο διανυκτερεύσεις. Προαιρετική «νυχτερινή πορεία» στα μπαράκια της Μυκόνου με συντονιστή τον Σπύρο Γουλουμή. 
Σάββατο 20/5/17: Το πρωί στις 07:30 επιβίβαση από τον παλαιό λιμένα σε σκάφος και μεταφορά στη νήσο Δήλο, το ιερό νησί του φωτοδότη  Απόλλωνα, σημαντικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου του Αιγαίου και έδρα της Αθηναϊκής Συμμαχίας εκεί όπου οι µύθοι µπλέκονται µε την πραγματικότητα, η Ιστορία µε τον Πολιτισµό και το µακρινό χθες µε το υποβλητικό παρόν. Τα μόλις  5χλμ. μήκος και τα 1300μ. πλάτος του νησιού, δεν στάθηκαν εμπόδιο να δημιουργηθεί πριν από 2500 χρόνια περίπου ένας λαμπρός χώρος που ήκμασε μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια. Περιήγηση ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης, στις επαύλεις, στο θέατρο,  τα υπέροχα ψηφιδωτά και τα αγάλματα που θυμίζουν την αλλοτινή αίγλη. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, περίπατος μέχρι το λόφο Κύθνο και αναχώρηση στη συνέχεια με το σκάφος για το παλαιό λιμένα της Μυκόνου.

Στον ελεύθερο χρόνο προτείνονται: α) Επίσκεψη στο Μουσείο Μυκόνου  όπου λειτουργεί διακυκλαδική έκθεση κοσμημάτων που περιλαμβάνει εκθέματα σε βάθος 7 χιλιετιών η οποία φανερώνει τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίζει,  το σώμα, τα μαλλιά και τα ενδύματά του, ώστε να προσελκύει, να γοητεύει, να ξεχωρίζει, να επιβάλλεται, να προσελκύει ευνοϊκές δυνάμεις ή να αποτρέπει το κακό ή  β) Μεταφορά με ΚΤΕΛ μέχρι τον Αγ.Στέφανο και από εκεί πεζοπορία από τσιμεντόδρομο μέχρι την παραλία Χουλάκια (διάσπαρτη με χαρακτηριστικά ολοστρόγγυλα βότσαλα τα οποία χαρακτηρίζονται αρχαίοι λίθοι) και το ακρωτήριο Αρμενιστής όπου βρίσκεται το εξαιρετικής τεχνικής κτίριο του παλιού Φάρου. Ξεκούραση και απόλαυση της δύσης του ηλίου ανάμεσα στις Μεγάλες Δήλες (Ρήνεια), την Τήνο, την Σύρο και την Άνδρο.
Αργά το απόγευμα μεταφορά οδικώς στην περιοχή Καντούνια όπου ο εσπερινός στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Στη συνέχεια συμμετοχή στο πανηγύρι με προσφορά από τους κτήτορες, παραδοσιακού δείπνου (βραστό τοπικό κρέας, πίτες, κρασί κλπ.) στους προσκυνητές. Ακολουθεί μυκονιάτικο γλέντι με μουσική από λαϊκούς οργανοπαίχτες και χορός με τη συμμετοχή όλων των «πανηγυριωτών». Μια γνωριμία με την αιγαιοπελαγίτικη Μύκονο της παράδοσης, της φιλοξενίας και της διατήρησης της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού, την άλλη, τη δική μας Μύκονο.
Κυριακή 21/5/17: Αναχώρηση το πρωί στις 07:30,από τη Χώρα με λεωφορείο για τη θέση Παλιόκαστρο. Πεζοπορία με σακίδιο ημέρας στις «ρύμες» της παλιάς Μυκόνου, παραδοσιακά μονοπάτια που αντέχουν στο χρόνο και την ανοικοδόμηση, ανάμεσα από γραφικούς λόφους με διάσπαρτες ξερολιθιές και χαρακτηριστικά εκκλησάκια,  προς  Παλιόκαστρο – Κουκουλού – Χάλαρα  (μικρό τμήμα της διαδρομής σε τσιμεντόδρομο) – πέρασμα κοντά από το αεροδρόμιο – Φανερωμένη – Βόθωνας – Κουβάς – Σκυλάμπελα – παραλία Φτελιά, όπου υπάρχουν υπολείμματα νεολιθικού οικισμού. Πιθανή στάση για κολύμπι (αναλόγως του καιρού και του χρόνου. Μεταφορά με πούλμαν στην Άνω Μερά ή πεζοπορία  (αναλόγως του διαθέσιμου χρόνου) και συνέχιση της πορείας από ρύμες και χωματόδρομο μέχρι την Ιερή Μονή Παλαιοκάστρου (γυναικεία μονή του 18ου αιώνα, τυπικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων) – Κάστρο Γκύζη (ερείπια κάστρου της ενετικής περιόδου) – επιστροφή στη Μονή Παλαιοκάστρου και κατάληξη στον οικισμό  Άνω Μερά Ω.Π.: 2-2.30, Β.Δ.: 1. Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την πεζοπορία ακολουθούν μονοπάτι προς Μερχιά, μετά από λίγο ακολουθούν παλιό χωματόδρομο και ανάμεσα από εγκαταλελειμμένες στοές των παλιών μεταλλείων, περνώντας από τη θέση Βουνί. Στάση σε παλιό αποδυτήριο των εργατών του μεταλλείου που έχει διαμορφωθεί σε σπιτάκι, δίπλα από την Γαλαρία του μεταλλείου, (υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης της γαλαρίας) όπου ο Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου θα αποχαιρετίσει τους πεζοπόρους, κερνώντας τους παραδοσιακά εδέσματα Μυκόνου. Στη συνέχεια πεζοπορία 2χλμ.και κατάληξη στην διασταύρωση του δρόμου Στενό-Καλαφάτη Ω.Π.: 2-3, Β.Δ.: 1. Επιβίβαση  στο λεωφορείο και μεταφορά στο νέο λιμένα του νησιού όπου επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής των 17:00 για την επιστροφή στο λιμάνι της Ραφήνας.
Ο Δήμος Μυκόνου και η ΔΕΠΠΑΜ θα αναλάβουν την διευκόλυνση των εθελοντών στις μετακινήσεις τους με σκάφος από και προς τη Δήλο κλπ. Η εθελοντική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί  υπό τις οδηγίες της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Προτείνεται: reunion των εθελοντών του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής που συμμετείχαν στους καθαρισμούς μονοπατιών της Αμοργού και της Χάλκης!
Συντονιστής: Σπύρος Γουλουμής
Συντονίστρια εθελοντικού προγράμματος: Κρίνα Αναγνωστοπούλου




3 σχόλια:

  1. Θάθελα να ξέρω το κόστος της εκδρομής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επανέρχομαι ρωτώντας το κόστος και δηλώνοντας το όνομά μου: Ζαχαρώ Φρατζέσκου (zaxaro@otenet.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mπορείτε να τηλεφωνήσετε στον ΕΠΟΣ Φυλής για πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή