Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

O Γιάννης Μπαλάφας στη γιορτή του Σικιαριδείου Ιδρύματος



Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν ανάγκη από κελύφη ζωής φιλικά, υποστηρικτικά, ικανά  στο να δημιουργούν  δυνατότητες για υπερβάσεις. Οι  ΑΜΕΑ ζουν κατά κανόνα μέσα σε «αστικές ερήμους», με περιορισμένες δυνατότητες κινητικότητας και αναζήτησης  σχέσεων. Οι μέχρι στιγμής προνοιακές δομές καλύπτουν ορισμένες ηλικίες, αφήνοντας έκθετους τους μεσήλικες ΑΜΕΑ στη μοναξιά, στην εκμετάλλευση, στην «αποθήκευση» μπροστά σε τηλεοπτικές οθόνες…. Το μεγάλο πρόβλημα της «υποστηριζόμενης διαβίωσης»  αυτών των  ατόμων  έχει ήδη τεθεί στη χώρα μας, πλην όμως κάνει βήματα σημειωτόν μέσα στο έδαφος της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο   να κατακτηθεί η άποψη ότι οι «δαπάνες» προς όφελος των ΑΜΕΑ είναι στην ουσία «επένδυση»  προς όφελος της κοινωνίας, δεδομένου ότι επιτρέπει σε κάποια άτομα να απασχολούνται και  στις οικογένειες όλων να διαχειρίζονται καλύτερα το χρόνο και την κοινωνική τους ζωή.
Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι μια σημαντική προνοιακή δομή, που επέζησε ενός μεγάλου τραυματισμού την περίοδο 2012-2013, με την  πολύμηνη διακοπή της λειτουργίας του. Με τους αγώνες  γονέων ,  εργαζομένων  και συμπαραστατών όπως η Χαρά Καφαντάρη, η Σοφία Σακοράφα, ο Νίκος Χουντής και αρκετοί άλλοι, με επικεφαλής τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις αναπήρων, καταφέραμε να επαναφέρουμε στη ζωή το ίδρυμα από την «καταστολή» των μνημονιακών μέτρων λιτότητας.
Στη χθεσινή γιορτή του Σικιαριδείου με αφορμή το τέλος του εκπαιδευτικού έτους, παρευρέθηκαν  φίλοι του ιδρύματος, με προεξάρχοντα τον Γιάννη Μπαλάφα, Β Αντιπρόεδρο της Βουλής:  Ήταν η πιο κορυφαία παρουσία  πολιτικού παράγοντα στο Ίδρυμα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από κοντά ήταν και ο υφυπουργός κ. Τέρενς Κουϊκ, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης («συνήθης» υποστηρικτής όλων των εκδηλώσεων….)  και ο Γιώργος Καραμέρος, Αντιπεριφερειάρχης Β.Αττικής : Ο οποίος  και έδωσε μια ιδιαίτερη νότα με τις μεστές  νοημάτων απόψεις του για το ζήτημα των ΑΜΕΑ.

Το φιλμ που  τραβήχθηκε από τον Άκη Ασπρογέρακα  επιμελήθηκε και συνέπτυξε σε μια λακωνική διάρκεια ο Χρήστος Μαυρομάτης . Αυτό δυστυχώς  άφησε έξω διάφορες συμβολές και συνεντεύξεις, αλλά δε γινόταν αλλιώτικα. Ελπίζουμε να τις  παρουσιάσουμε στο μέλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου