Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Γλυπτό του Βαρώτσου βραβεύτηκε στην Ελβετία

Ως το εντυπωσιακότερο υπαίθριο έργο τέχνης της Ελβετίας βραβεύτηκε από ακροατές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της γερμανόφωνης Ελβετίας, το γλυπτό «Tension - Energy» του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη, Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Κώστα Βαρώτσου.

Τα πέντε προεπιλεγμένα έργα, τα οποία διεκδίκησαν το βραβείο, είναι εγκατεστημένα σε κεντρικούς κυκλοφοριακούς κόμβους της χώρας.Το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα σε οδικό κόμβο της Λουκέρνης. Το 2008, το σχέδιο του έργου επικράτησε σε κλειστό διαγωνισμό, καθώς η ιδέα του στηριζόταν στην ένωση δύο κυκλοφοριακών κόμβων, που απέχουν μεταξύ τους 140 μέτρα. Η κατασκευή του διήρκεσε περίπου τρία χρόνια και το αρκετά μεγάλο κόστος του χρηματοδοτήθηκε από ελβετικές εταιρείες.

Το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό έργο αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις στους δύο κυκλοφοριακούς κόμβους - μία κυρτή βελόνα ύψους 25 μέτρων και βάρους 20 τόνων και ένα ημισφαίριο από μπετόν διαμέτρου 4,5 μέτρων και βάρους 28 τόνων, που ενώνονται με ένα συρματόσχοινο οχτώ τόνων, ειδικά κατασκευασμένο για το έργο.Σύμφωνα με τον Καθηγητή, η ένωση μεταξύ της μιας, αιχμηρής και σκληρής πλευράς του έργου και της άλλης, στρογγυλής και μαλακής, εκφράζει την ιδέα της επικοινωνίας σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που ζει στον πλούτο αλλά και στην απομόνωση.


Ο Κώστας Βαρώτσος  έχει δημιουργήσει σημαντικό αριθμό έργων όπως, μεταξύ άλλων, τη μνημειώδη παρέμβαση στο βουνό La Morgia στο Abruzzo, τον πέτρινο «Ποιητή» στο δάσος της Casacalenda, τον γυάλινο «Ορίζοντα» για την υπαίθρια έκθεση Fresco Bosco στην Padula, το γλυπτό για την πλατεία Benefica στο Τορίνο, καθώς και την επέμβαση «Paesagio con Rovine» στην πόλη της Gibellina, μία σύνθεση που προήλθε από απομεινάρια της πόλης μετά από καταστρεπτικό σεισμό. Ακόμη στις ΗΠΑ, τον - 35 μέτρων - «Ορίζοντα» στην όψη του ουρανοξύστη του art hotel Murano στο Seattle και το έργο «Συγκοινωνούντα δοχεία» μπροστά από το Δημαρχείο του Palm Beach.Στην Ελβετία, δημιούργησε το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο, ενώ έργο του υπάρχει και στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου