Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Eπιτέλους, καλά νέα για την Πάτμο !



Τα νέα θα χαροποιήσουν ιδιαίτερα εκατοντάδες πολίτες στην Πάτμο, τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίοι όλον αυτόν τον καιρό αγωνιούν και επικοινωνούν με τις τοπικές αρχές, τονίζοντας ότι η Πάτμος, «το ιερό νησί», είναι ένα από τα αναλλοίωτα στο πέρασμα των ετών αιγαιοπελαγίτικα τοπία, πολύτιμο διεθνώς και ως τέτοιο πρέπει να διαφυλαχθεί.

1.    Παραλία Λιγγίνου – Διακοπή Εργασιών: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες προς όλες τις αρμόδιες αρχές, εξασφάλισε τη διακοπή εργασιών στην παραλία του Λιγγίνου στην Πάτμο, στηριζόμενη στις σχετικές θεσμικές προβλέψεις που διέπουν τα θέματα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι για πολλά χρόνια άμεσα συνδεδεμένη με την Πάτμο όπου έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού σε συνέργεια με τις τοπικές αρχές, όπως π.χ. το επιτυχημένο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που πρωτοεφαρμόσθηκε στην Πάτμο και σήμερα επεκτείνεται σε πολλά μέρη της χώρας. Ήδη έχει πραγματοποιήσει προσπάθειες θεσμικές κατοχύρωσης του μοναδικού περιβάλλοντος και πολιτισμού της Πάτμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εδώ και πλέον του ενός έτους εκκρεμεί η έκδοση σχετικής απόφασης, και πιο πρόσφατα, μετά την ξαφνική έναρξη εργασιών στην παραλία Λιγγίνου μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, απευθύνθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για αντίστοιχη υπόθεση. Η διακοπή των εργασιών στην παραλία Λιγγίνου παραμένει εν ισχύ για εξήντα μέρες. Η εξασφάλιση της ήταν μια μεγάλη περιπέτεια που περιελάμβανε δυσκολίες όπως η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων για κάποιες μέρες και τεχνικά προβλήματα σε μηχανήματα των αρμόδιων αρχών.


2.    Παραλία Λιβάδι Γερανού – Ανατροπή της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για την ενοικίαση ομπρελών: Μετά από συνεχή αγώνα πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο ανέτρεψε την απόφασή του για τον εξοπλισμό της παραλίας Λιβάδι Γερανού με ξαπλώστρες και ομπρέλες! Έτσι διασώζεται ένα από τα ωραιότερα τοπία της Πάτμου που απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες. Συγχαρητήρια στους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την ανατροπή της πρώτης απόφασης!     
Οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στους θαρραλέους Πάτμιους πολίτες που ενεργοποιήθηκαν και ενημέρωναν τις αρχές και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για τις εξελίξεις στην Πάτμο, αλλά και στους φίλους της Πάτμου απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης για τη συγκινητική κινητοποίησή τους!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μέσω του προγράμματος της S0S προσπαθεί να ανταποκρίνεται στα εκατοντάδες αιτήματα για βοήθεια που λαμβάνει από πολίτες και τοπικές κοινωνίες από όλη την χώρα, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Δείτε παρακάτω την ευχαριστήρια επιστολή της Ομάδας των πολιτών της Πάτμου προς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Αγαπητοί φίλοι,
Με χαρά σας ενημερώνουμε για μια πρώτη θετική εξέλιξη. Οι εργασίες στο Λιγγίνο διεκόπησαν μετά από δικαστική διαταγή προσωρινής παύσης εργασιών για 60 μέρες και ασφαλιστικά μέτρα. Εκκρεμεί η δικαστική απόφαση για την αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής, την οποία κατέθεσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και  η οποία εκδικάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017.  
Η ομάδα των πολιτών της Πάτμου ευχαριστεί την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τις συντονισμένες  προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια  για να προστατέψει την ιδιαίτερη περιοχή του Λιγγίνου και κατ’ επέκταση την ευρύτερη περιοχή του Γερανού στην Πάτμο, από τις παράνομες ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση τόσο της φυσικής μορφολογίας όσο και του χαρακτήρα της περιοχής.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κώστα Καρρά, υπεύθυνο των τοπικών επιτροπών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον δικηγόρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Γεώργιο Πολίτη για τις ενέργειές του καθώς και τον Πάτμιο δικηγόρο κ. Θεολόγο Μαυρουδή για την πολύτιμη αρωγή του στον συντονισμό της ομάδας των πολιτών της Πάτμου και για  τον δημόσιο λόγο του. Ευχαριστούμε όλους εσάς τους φίλους της Πάτμου για την πολύτιμη βοήθειά σας  με τα γράμματα προς τις αρχές, τον δημόσιο λόγο σας και την ένθερμη στήριξή σας προς εμάς τους κατοίκους της Πάτμου.
Με την προσωρινή παύση μας δίνεται η δυνατότητα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση προς τις αρχές και να διαδώσουμε το μήνυμα για την διάσωση του Λιγγίνου, την προστασία του Γερανού και ολόκληρης της Πάτμου. Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να διαδίδετε το μήνυμα και να συνεχίσετε να μας εκφράζετε την υποστήριξή σας.
Ευελπιστούμε η δικαστική απόφαση να ορίσει την ακύρωση της άδειας ώστε να σταματήσει το project ολοκληρωτικά και να προστατευτεί το περιβάλλον του Λιγγίνου.
Θυμηθείτε πως μια επιτυχημένη δικαστική μάχη θα δημιουργήσει ένα δικαστικό προηγούμενο και μια ασπίδα προστασίας για μελλοντικές παρεμβάσεις που δεν σέβονται το περιβάλλον της Πάτμου και δεν προστατεύουν τα τοπία της. Ας γίνει ο Λιγγίνος το όριο όπου σταματάει η ανομία και το ζωντανό παράδειγμα της προστασίας της Πάτμου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ομάδα των πολιτών της Πάτμου (Citizens of Patmos group)
Κατερίνα Στεμπίλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240
www.ellet.gr        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου