Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Αντόνιο Γκράμσι : ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ / ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αντόνιο Γκράμσι

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ

 

Εισαγωγή- Μετάφραση- Σχόλια: Δημήτρης Δεληολάνης

 

ISBN 978-960-303-245-8

ΣΕΛΙΔΕΣ: 320

ΤΙΜΗ: 16 Ευρώ 

 

 «Γενικά διατυπώνεις με μεγάλη σαφήνεια τις ιδέες σου και αυτό είναι σημαντικό... Καλό θα ήταν, σε γενικές γραμμές, πριν γράψεις ένα άρθρο, να σημειώσεις αυτά που θέλεις να πεις. Αφού το κάνεις, πρέπει να αναλογιστείς: Tι είναι σημαντικό και τι δεν είναι; Τι είναι μείζονος και τι ελάσσονος σημασίας; Έτσι, καθώς γράφεις το άρθρο, μπορείς να εκθέσεις με τάξη και με σαφήνεια όλο το περιεχόμενο, αναπτύσσοντάς το με διαλεκτικό τρόπο, ώστε να παρουσιάζεται στους αναγνώστες με τρόπο απλό και κατανοητό».

  

Αυτές είναι οι συμβουλές του Αντόνιο Γκράμσι, ιδρυτή και διευθυντή της κομμουνιστικής εφημερίδας «L’Unità», σε στέλεχος του κόμματος που μόλις είχε ξεκινήσει να αρθρογραφεί στο κομματικό όργανο. Παρόμοιες συμβουλές και υποδείξεις ο Γκράμσι δεν θα σταματούσε συνεχώς να δίνει, μέχρις ότου το φασιστικό καθεστώς τον φίμωσε οριστικά.

   Ο Γκράμσι δεν ήταν μόνον ο θαρραλέος ηγέτης και συνιδρυτής του ΚKI. Δεν ήταν μόνον ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους μαρξιστές, ένας από τους ελάχιστους που συνέβαλε στην απεμπλοκή της φιλοσοφίας της πράξης από τα γρανάζια του δογματισμού, του οικονομισμού και της εσχατολογίας. Ήταν, επίσης, δημοσιογράφος, ρεπόρτερ, αρθρογράφος και σχολιαστής της χώρας και της εποχής του.

    Στον τόμο αυτό, ένατο στη σειρά των έργων του Γκράμσι, δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα μια ευρεία επιλογή από τα δημοσιογραφικά άρθρα του: Από τις συνεργασίες του σε φοιτητικά έντυπα μέχρι το τελευταίο άρθρο του στην «L’Unità» το 1926. Δημοσιεύονται επίσης οι οδηγίες του για την ίδρυση της εφημερίδας, οι υποδείξεις προς τους δημοσιογράφους και συνεργάτες, η αντίληψή του για τον ρόλο του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης. Συμβουλές και υποδείξεις πολύτιμες ακόμη και σήμερα. Ο Σαρδηνός αποδεικνύεται δημοσιογράφος γλαφυρός και οξυδερκής, που δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη, τις ιδέες και τα ήθη της εποχής του. Ένας άγνωστος Γκράμσι· θετική έκπληξη για όσους κατανοούν το μέγεθος της συμβολής του και θέλουν να γνωρίσουν και μιαν άλλη του, ουσιαστική πλευρά.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια κι εκφράζω τη μεγάλη χαρά μου που το βιβλίο εκτιμήθηκε από εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή