Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Μικρά Οικογενειακά Τυροκομεία



Πραγματοποιήθηκε στις 2/9/2020 η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με αντικείμενο την καθετοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής με τυροκόμηση σε Εργαστήρια Τροφίμων, την Οικοτεχνία.

Στην συζήτηση, που μεταδιδόταν ταυτόχρονα διαδικτυακά στο facebook: skywalker και στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr, καθώς και από το https://www.kapa-news.gr/2020/09/1200-live-kapa-webtv.html της Πιερίας, μετείχαν ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο κ Δημήτρης Ρουκάς (Ζωοτέχνης, Ε[ιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας), ο κ Γιώργος Λαλιώτης (Επ. Καθηγητής Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών), ο κ Κώστας Μαντζουράνης (ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ) & η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Μενίδι), με συντονιστή τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη (συγγραφέα, ΑγροΝέα).

Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση προσέλκυσε 44 συνομιλητές στο facebook: skywalker, είχε 9.825 θεάσεις, ενώ 77 συμπολίτες το θεώρησαν ενδιαφέρον και το κοινοποίησαν σε άλλους εκείνη την ώρα, όπως κατεγράφησαν από την κα Ελισάβετ Καλαρούτη, Διευθύντρια Δράσεων Skywalker και την υποστηρικτική ομάδα.

Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αξιοποίησε την καλή διάθεση και υποστήριξη του skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, το στούντιο του webTV ΚΑΠΑ Πιερίας, τους ιδιωτικούς χώρους του κάθε συμμετέχοντα και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του παλαιού «Βουστασίου Κοντογιάννη» που είχε αδειοδοτηθεί από το 1968 στο Μενίδι, στους πρόποδες της Πάρνηθας και αναφέρεται έτσι στους χάρτες google maps … και εκείνη την στιγμή βρίσκονταν στην οθόνη με ένα νεογέννητο αρνάκι 7 ωρών, που δεν το δεχόταν ακόμα η μητέρα του και το τάιζαν με μπιμπερό …

Ο κ Δημήτρη Ρουκάς ήταν χείμαρρος πληροφοριών, αλλά το σημαντικότερο ήταν οι φωτογραφίες από ήδη λειτουργούσες Οικοτεχνίες σε εφαρμογή του νόμου 4235/2014 και με Εργαστήρια Τροφίμων για Τυροκόμηση. Όσα χρήσιμα είπε είναι στο www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/2662731847316109/?t=10.

Είναι μια λύση για να φθάσει ο παραγωγός στον καταναλωτή, πουλώντας τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, εκεί στον χώρο παραγωγής, χωρίς να υπόκειται σε εκβιασμούς λόγω του ευαλλοίωτου χαρακτήρα τους. Επίσης στην ουσία πρόκειται για  νέα μορφή χρηματοδότησης καθ’ όσον ο καταναλωτής διαθέτει «ζεστό» χρήμα, και καθιστά τον αγρότη περισσότερο ανεξάρτητο.

Τα παρουσιασθέντα μικρά τυροκομεία ανταποκρίνονται στις ανάγκες κτηνοτρόφων με 150-600 αιγοπρόβατα, δηλαδή μέχρι 85.000lt/ετησίως (240 ημέρες). Δεν μιλάμε για μεγαλοβιομήχανους, τροφοδότες της Αγροδιατροφικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αλλά για μικρούς κτηνοτρόφους που πουλάνε κατευθείαν σε καταναλωτές. Το κόστος της επένδυσης είναι από 20-50.000€ και ένας πρακτικός οδηγός είναι η συνολική επένδυση να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου τζίρου του κτηνοτρόφου. Ο απαιτούμενος χώρος είναι μόλις 25τμ για την επεξεργασία του γάλακτος και άλλα 25τμ για τα ψυγεία-αποθήκες.

Πέραν της Οικοτεχνίας υπάρχει και η άδεια μικρού τυροκομείου για εγκατεστημένη ισχύ λιγότερη από 37KW και επεξεργασίας γάλακτος λιγότερης από 2tn/ημερησίως. Και όλα αυτά με παραδοσιακή τυροκόμηση (ακόμα και απαστερίωτα …).

Ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Λαλιώτης έδωσε βαρύτητα στην διάθεση του τελικού αγροτικού προϊόντος στον καταναλωτή. Διότι η καθετοποίηση-μεταποίηση του ζωικού προϊόντος δεν δίνει διέξοδο στα πολλαπλά προβλήματα της κτηνοτροφίας, αν ο κτηνοτρόφος και η οικογένειά του δεν μπορούν να πουλήσουν. Έτσι επεσήμανε με παραδείγματα την ανάγκη για «έξυπνη ετικέτα» του τελικού συσκευασμένου αγροτικού προϊόντος, την ανάγκη να φαίνεται-αναγράφεται το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ του αγαθού, να τονίζεται ότι πρόκειται για παραδοσιακό προϊόν, τα αναφέρονται στοιχεία από την τοπική γαστρονομία, να χρησιμοποιηθεί ειδικός για μια έξυπνη μακέτα κλπ.

Επίσης θεώρησε ο καθ Γ. Λαλιώτης πολύ καλό να συμπεριληφθεί κώδικας QR, να προβάλλεται η χημική ανάλυση του προϊόντος και μάλιστα με πιθανούς γνωστούς ισχυρισμούς υγείας και βέβαια να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, ότι ο κτηνοτρόφος δεν είναι απλά εκτροφέας, αλλά επιχειρηματίας του αγροτικού τομέα, με επενδύσεις, ανάληψη κινδύνων και γνώση των αναγκών της αγοράς που καλείται να καλύψει.

Στα παρεπόμενα του κύριου θέματος της τυροκόμησης ακούστηκαν:

  • Ένας κατευθυνόμενος επαγγελματικός ρατσισμός εναντίον των κτηνοτρόφων. Όλοι θέλουν τυρί και γάλα, αλλά λησμονούν ότι για κάθε κιλό γάλα συμπαράγονται και τρία κιλά κοπριά …
  • Οι ανικανότητα, από επιλογή, του ελληνικού κράτους να χωροθετήσει δραστηριότητες και να επιβάλλει χρήσεις γης, φέρνει σε αντιπαράθεση τους αγρότες με τα 650€/τμ της τσιμεντένιας οικοπεδοποίησης, με «χαμένους» τους αυτόχθονες αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους κλπ)
  • Μια περίεργη διαφοροποίηση των ατόμων του ζωικού βασιλείου, όπου ΜΟΝΟ τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή είναι υπό διωγμό, και τα άλλα είδη χαίρουν ιδιότυπης ασυλίας, όπως άνθρωποι, ιπποειδή, σκυλιά κλπ
  • Προϋπόθεση της οικοτεχνίας είναι να υπάρχει αδειοδοτημένη κτηνοτροφική εγκατάσταση. Το σύστημα της δημόσιας διοίκησης αποδεικνύεται ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως να είναι τέλεια σχεδιασμένο για σκανδιναβική χώρα ή ίσως τέλεια σχεδιασμένο για αφρικανική χώρα, αλλά ΟΧΙ για την Ελλάδα.
  • Στην Ελλάδα με βάση τον νόμο 4056/2012, παραδείγματος χάριν στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής υπεβλήθηκαν μόνο από τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής 225 φάκελοι αδειοδότησης και εκδόθηκαν μόνο 35 προσωρινές ή κανονικές άδειες … Με αυτόν τον ρυθμό θα απαιτηθούν μόνο άλλα 48 χρόνια για να εξετασθούν οι υποβληθέντες την τελευταία οκταετία φάκελοι. Αυτό είναι ο ορισμός της ΑΝΤΙεπιχειρηματικής ιδεολογικής προκατάληψης της δημόσιας διοίκησης (Δημόσιοι Υπάλληλοι και εκλεγμένοι πολιτικοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
  • Για ακόμα μια φορά αναζητήθηκαν τρόποι επαγγελματικής κατάρτισης και σωστής ενημέρωσης των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τις κοινωνικές και επαγγελματικές δεσμεύσεις των κτηνοτρόφων, και όχι των εκπαιδευτών. Σε ώρες και μέρες που μπορούν να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφων.
  • Οι συλλογικές δομές των κτηνοτρόφων πρέπει να ασχοληθούν, μαζί με τις καθημερινές κτηνοτροφικές απασχολήσεις και με παραστάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης και για την ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ.
  • Αξίζει να εξετασθεί πάλι η δημιουργία Εργαστηρίων Κρεατοσκευασμάτων από τους κτηνοτρόφους, μετά την νομότυπη σφαγή στα σφαγεία. Το είδαμε στο Βέλγιο, το βρήκαμε σε επίσκεψη μελέτης κτηνοτρόφων μελών μας στην Γαλλία. Εκεί στην ΕΕ το λύσανε νομικά. Εδώ στην Ελλάδα το μπλοκάρουν συμφέροντα …
  • Θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα μορφής LEADER και στην ύπαιθρο της Αττικής.
  • Οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι άριστα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον, και ιδανικές για τόνωση της Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία.

Η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση των επόμενων, που είναι εστιασμένες στις Τιμές Αγροτικών Προϊόντων (9/9/2020) και στα Βοσκοτόπια (16/9/2020), πάντα με υποστήριξη από το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη, 14 Οκτ 2020, με θέμα την Ελληνίδα Αγρότισσα.

 

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, ΑγροΝέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου