Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσκληση Συμμετοχής για τη Σωτηρία της Ίου

 

Τη τελευταία 10ετία η νήσος Ίος περνάει γοργά και απροκάλυπτα σε ξένα ανώνυμα χέρια. Οι παραλίες και τα βουνά του νησιού αλώνονται από κερδοσκόπους, με βεβαιωμένες, ανυπολόγιστες, καταστροφές για την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Ποτέ άλλοτε τα νησιά μας δεν είχαν παραδοθεί τόσο απροστάτευτα στην ανελέητη, καταστροφική, κερδοσκοπία.
 
Αιώνια βράχια στις ακτές ισοπεδώνονται, υδροβιότοποι και ρέματα μπαζώνονται, οι αμμουδιές περιχαράσσονται από τεράστιους πέτρινους τοίχους, πρώτη φορά στην Ελλάδα κατασκευάζεται μπετονένια γέφυρα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων πάνω σε δημόσια αμμουδιά. Οι καταστροφές αυτές επιβεβαιώνονται από δορυφορικές αεροφωτογραφίες και τους αρμόδιους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αλλά οι υπεύθυνοι παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι.
 

Οι επίσημοι φορείς της ελληνικής πολιτείας σιωπούν και μερικοί εξ αυτών ανεξήγητα επιβραβεύουν. Μόλις πρόσφατα και παρά την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, παγιωμένων κατευθύνσεων της ελληνικής νομοθεσίας, την απουσία των απαιτούμενων ad hoc χωροταξικών εξειδικεύσεων και, εν τέλει, της όποιας κοινής λογικής, η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης προχώρησε στην έγκριση τριών φαραωνικών «επενδυτικών» σχεδίων στην  Ίο ως «στρατηγικών επενδύσεων» - κάτι που σημαίνει γρήγορη αδειοδότηση και κρατικές επιδοτήσεις. Τα σχέδια αυτά είναι καταστροφικά τόσο ως προς την φέρουσα ικανότητα ενός τόπου ανακηρυγμένου ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και ως προς την κλίμακα της επέμβασης, όσο και ως προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα που πρόκειται να τα υλοποιήσουν, τα ίδια με εκείνα που εδώ και μια 10ετία δραστηριοποιούνται για την περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή του νησιού.
 
Μετά τις παραπάνω θλιβερές διαπιστώσεις πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Ίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συστήσουμε ένα σύλλογο με την επωνυμία «Σώστε την Ίο (Save Ios)» για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση του τόπου που αγαπάμε. Ο σύλλογός μας έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά από νομικές ενέργειες και άλλες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ίο. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.save-ios.gr
 

Ζητάμε την συμπαράσταση όλων.
 

Ελάτε μαζί μας να προφυλάξουμε την ομορφιά της αγαπημένης μας Ίου και να κρατήσουμε τις παραλίες μας ελεύθερες για όλους. Ελάτε μαζί να υποχρεώσουμε τους εκλεγμένους μας αντιπροσώπους να εφαρμόζουν ισότιμα τους ελληνικούς νόμους.
 
Ο σύλλογός μας έχει σημαντικά έξοδα για προσφυγές στη δικαιοσύνη, τεχνικές μελέτες για το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου, δράσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο, κλπ. Η οικονομική συνδρομή σας θα μας είναι πολύτιμη, και μπορείτε να την καταθέσετε στον λογαριασμό του συλλόγου μας στην τράπεζα Eurobank, «Σώστε την Ίο (Save Ios)», ΙΒΑΝ: GR7402604000000130200355430, BIC/SWIFT: ERBKGRAA.
 
Αν σας ενδιαφέρει να μας συνδράμετε και με άλλους τρόπους, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@save-ios.gr και στο www.save-ios.gr.
 
Πληρ. : 6974-927627

 

 

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: DT_SAVE_IOS_STHRIXE_TH_SOTHRIA_THS_IOU.docx
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: GR-Save-Ios-Letter.pdf
- ΛΟΓΟΤΥΠΟ: LOGO-SAVE-IOS.png

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου