Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Το ελαφρό τραγούδι στην Αθήνα 1930-1944 και η περίπτωση του Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου)

 

 

Το «Αρχείο Πολέμου»
καθώς και οι Ανδρέας και Αναμπέλλα Φρέρη

 

βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουν

στην μηνιαία διαδικτυακή εκδήλωση ZOOM 

 

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00 με θέμα

 

Το ελαφρό τραγούδι στην Αθήνα 1930-1944 και η περίπτωση του Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου)

 

Μια παρουσίαση με κινηματογραφικές και ηχητικές εκπλήξεις και τις προσωπικές αναμνήσεις από τον Αττίκ φίλων του Αρχείου. 

και εισηγητή 

 

τον Ανδρέα Φρέρη

και την φίλη του Αρχείου Αννίτα Παναρέτου 

λίγα λόγια…


Ο Αττίκ γεννήθηκε στην Αίγυπτο, στις 19 Μαρτίου 1885.  Μεγαλωμένος σε ένα αστικό περιβάλλον έμαθε από νωρίς μουσική. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1893, η οικογένεια εγκαθίσταται στην Αθήνα , ενώ το 1907 ο Κλέωνας μαζί με τον αδερφό του πηγαίνει στο Παρίσι, αρχικά για να σπουδάσει Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες. Ωστόσο η μουσική τον κερδίζει. Γράφεται στο περίφημο Conservatoire de Paris, με καθηγητές τον Gabriel Fauré, τον Camille Saint-Saëns και τον Émile Pessard, και - παρά το ότι  κατακτά την καταξίωση συνθέτοντας πολυάριθμα τραγούδι, οπερέτες και μουσικές για μπαλέτο – υποχρεώνεται λόγω οικογενειακών προβλημάτων να επιστρέψει.  Κάπου εδώ σταματάει το γνωστό βιογραφικό του Αττίκ και αρχίζει η δική μας ιστορία, με την ίδρυση της περίφημης «Μάντρας» το 1931 στην οδό Μηθύμνης… Ναι, απέναντι σχεδόν από την πολυκατοικία στην οποία στεγάζεται το Αρχείο Πολέμου!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ & ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΕΡΗ

 Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο  London  School of  Economics   στην Αγγλία, όπου και απέκτησε   δίπλωμα  διδάκτορα   στα   Οικονομικά.  Δίδαξε   ως   καθηγητής  στο  London  Metropolitan University (1968-1984), στο City University of Hong Kong (1985-1990) και εν συνεχεία, με έδρα το Hong  Kong, εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος (1990-2014) για τις   GT Capital, Salomon Brothers, Bank of America  και   BNP Paribas. Από τον  Μάιο   του  2014  έχει ιδρύσει στο  Hong Kong   την   ιδιωτική συμβουλευτική εταιρία   Ecognosis  Advisory Ltd. Πιστεύει ωστόσο πως το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή του είναι ο γάμος του με την Αναμπέλλα, το 1981.   Το  ενδιαφέρον   του   για τον  πόλεμο   γενικά,  και  ειδικότερα   για  τον   Β΄Παγκόσμιο   Πόλεμο, γεννήθηκε μέσα από τις ζωντανές και ατελείωτες διηγήσεις των γονιών του και των συγγενών, όταν τα κυριακάτικα βράδια της δεκαετίας του 1950 συγκεντρώνονταν γύρω από το τραπέζι του φαγητού. Εκεί  όλοι   διαγωνίζονταν   για  το   ποιος   θα  αφηγηθεί   τις   πιο  εντυπωσιακές   (κάποτε   και  τρομακτικές) αναμνήσεις   από  την Κατοχή,   τα  Δεκεμβριανά  και  τον  Εμφύλιο,  στα  παιδιά,   τους πιο   μικρούς  και συνήθως – εξαιτίας αυτών των αφηγήσεων- έντρομους  ακροατές.  Αυτή η ιδιαίτερα πολύτιμη εμπειρία από την επαφή του με τη ζώσα ιστορία του δημιούργησε ένα έντονο ενδιαφέρον για τις συμπεριφορές των κοινωνιών υπό πίεση, ιδιαίτερα της Ελλάδας, που τον οδήγησε στην ίδρυση του  Αρχείου Πολέμου δίνοντας μία συγκεκριμένη και ιδιαίτερα απολαυστική μορφή στο ενδιαφέρον αυτό. Μεγάλος του έρωτας είναι η σημειολογία της πολεμικής φωτογραφίας και των πολεμικών ταινιών, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, καθώς και ό,τι άλλο συνδέεται με την οπτική  καταγραφή της ιστορίας και της μνήμης. 

 

                                                                                                     Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 20:00

 

                                                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου