Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Κατακεραυνώνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία το κουκούλωμα του ΧΑΔΑ Μπρέξιζας
Στις 14-5-2020 Επιτροπή Ελέγχου για τον ΧΑΔΑ στην Μπρέξιζα, “Πρώην Αμερικάνικη Βάση”, Ν. Μάκρης, διαπιστώνει: «Σε όλο το χώρο έχει αναπτυχθεί βλάστηση με αποτέλεσμα να έχει επέλθει η φυσική αποκατάστασή του και αφομοίωσή του στο εγγύς φυσικό περιβάλλον» (7179/14-05-2020 Δήμου Μαραθώνα).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, που δεν ενημερώθηκε υπηρεσιακά για την αυτοψία, με έγγραφό της καταρρίπτει  την διαπίστωση «φυσικής αποκατάστασης» του ΧΑΔΑ καταγγέλλοντας ότι αυτή συντελεί στην υποβάθμιση και όχι στην επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.
Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση ο όγκος απορριμμάτων ύψους έως 5,00 μ. και ποσότητας περίπου 85.000 τόνων δεν μπορεί ούτε να αφομοιωθεί από το φυσικό περιβάλλον του υγροτόπου Α’ προτεραιότητας της Μπρέξιζας, ούτε να ενταχθεί στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ίδιας περιοχής επειδή έχει αναπτυχθεί βλάστηση στο ΧΑΔΑ που έχει καλύψει τα απορρίμματα.

Η ΕΦΑΑΝΑΤ αναφέρει ότι συστηματικά δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις επί του θέματος, καθώς δεν της γνωστοποιήθηκε ούτε ο ορισμός και η σύσταση της επιτροπής αλλά ούτε και η ημερομηνία της αυτοψίας ώστε να παρίσταται αρχαιολόγος
καθώς εμπλέκεται άμεσα αφού πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους και Ιστορικού Τόπου με θεσμοθετημένες ζώνες Α΄ Απολύτου αδόμητης και Β΄ Μέσης προστασίας.

Αναφέρεται στα σχεδιαζόμενα έργα αξιοποίησης γενικότερα του παραλιακού μετώπου και επισημαίνει «ότι ο ΧΑΔΑ της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης δεν μπορεί να ενταχθεί στο περιβάλλον ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, τοπόσημο για τον  Μαραθώνα και ειδικότερα τη Νέα Μάκρη, για τον οποίο υπάρχει η προοπτική ευρύτερης ανάδειξής του».

Το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά και να αναδειχθούν παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υγροτόπου της Μπρέξιζας (Α’ προτεραιότητας με τον Ν. 4277/2014), ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της θέσης για την ίδρυση του ιερού των Αιγυπτίων Θεών ανταποκρινόμενος στις ειδικές απαιτήσεις της λατρείας.

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα επιμένουμε:

·        Να γίνει σεβαστή επιτέλους η ιστορία και το περιβάλλον του Μαραθώνα.
·      Να αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ της Μπρέξιζας με πλήρη απομάκρυνση των απορριμμάτων.

Το ΔΣ των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου