Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

«Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ», του ΤΑΚΗ ΒΟΓΟΠΟΥΛΟΥΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 12μμ.
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema 

«Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ»
Ελλάδα, 2014, 83’


Σκηνοθέτης: Τάκης Βογόπουλος
Παραγωγός: Τάκης Βογόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Τάκης Βογόπουλος, Kωστής Αντωνίνης, Μαρία Γιαννιώτη, Γιάννης Οικονόμου


Ο Λέων της Πεντέλης είναι μια ταινία βασισμένη στις τελευταίες ημέρες του θρυλικού λήσταρχου Νταβέλη. Πρόκειται για αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, γύρω από την οποία έχουν γραφεί πολλά και αντιφατικά, σε σημείο που να θεωρείται ότι πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ. Εμπνεόμενος από λαϊκές δοξασίες που έχουν καταγραφεί γύρω από το πρόσωπο του Νταβέλη, το σενάριο της ταινίας δημιουργήθηκε με μια αίσθηση ελεύθερης απόδοσης των γεγονότων όσον αφορά στην περίοδο που έζησε και στα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτόν.
Οι πηγές της έμπνευσής του συγγραφέα Τάκη Βογόπουλου για την αισθητική της ταινίας είναι οι πίνακες του Γύζη, του Θεόφιλου, το Θέατρο σκιών, τα κόμικς (και συγκεκριμένα τα Κλασσικά Εικονογραφημένα), καθώς και τα σπαγγέτι γουέστερν της δεκαετίας του ’70.
Κεντρικό μήνυμα της ταινίας είναι η ταύτιση του λήσταρχου Νταβέλη με τον εκ δεξιών του Ιησού εσταυρωμένο ληστή, σε μια προσπάθεια δικαίωσης μέσω της μετάνοιας μιας εγκληματικής, αλλά παρεξηγημένης μορφής της λαϊκής μας παράδοσης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου