Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΟΣΧΑΡΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 



Του Γιάννη Σχίζα

Τώρα με τον Κορωνοϊό,  που η ασθένεια έχει περάσει   εκείνη τη «κρίσιμη μάζα»  ώστε να απασχολεί όλους , αναλογιζόμαστε  πόσο σημαντική  είναι η ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές. Είναι η  φροντίδα που δεν πρέπει να εξαντλείται σε μια τυπική ευγένεια ούτε   να κανοναρχείται  από διάφορες γλυκανάλατες  φράσεις επιπέδου νηπιαγωγείου-  έτσι ώστε να λέγεται στον άρρωστο «σηκώνετε παρακαλώ το χεράκι σας» , «κάθεστε με το ποδαράκι σας λίγο όρθιο», «μας δείχνετε τη γλωσίτσα σας  κλπ. Η σχέση  γιατρού και  νοσηλευτή  με τον νοσηλευόμενο , είτε  άμεση είτε έμμεση, είτε παρέχεται «ιδιοχείρως» είτε παρέχεται μέσω τηλεόρασης,  πρέπει να είναι χαρούμενη και   να σφύζει από εγκαρδιότητα.  

Ήξερα έναν άνθρωπο που είχε συνδεθεί τόσο πολύ με φιλικά   συναισθήματα ώστε μόνο με την εμφάνισή του σκόρπαγε χαρά  στους πάντες. Αυτός ο άνθρωπος ήταν μοναδικός στο να βρίζει κανονικά τους τηλεθεατές , και παρ’ όλα αυτά να θεωρείται δικός τους. Τον άκουγες να προσφωνεί το κοινό  με τις φράσεις «ρε σαράβαλα»,  «ρε παλιοχοντροί»  και ταυτόχρονα  να εισηγείται «προχωρημένες» ιατρικές μεθόδους  με τις προτάσεις «είστε βλάκες»  ,  «μη ξεσκίζεσαι ρε κόπανε» κλπ. Τι συνέβαινε πίσω από αυτές τις προτάσεις, τις γενικώς υβριστικές; Απλούστατα, ο συγκεκριμένος γιατρός  αξιοποιούσε την φιλικότητα που εμπεριέχονταν  μέσα στις ύβρεις, όπως  μέσα σε ένα λούμπεν «συνάφι» η επίκληση του όρου «μ@λ@κ@ς» θεωρείται φυσική  και καλλιεργεί τη συνοχή του.

Ξεκίνησε την τηλεοπτική σταδιοδρομία του ως πωλητής της  συσκευής του όζοντος – που  βελτίωνε την ποιότητα του νερού  σαν  τα συστήματα που διαφημίζονται  σήμερα στις τηλεοράσεις…Στη συνέχεια τόριξε στις δωρεάν συμβουλές , απευθυνόμενος σε ανθρώπους πάσης φύσεως . Εκεί να δεις πλάκα – που προσφωνούσε  70άρες και 80άρες  ως «κουκλάρες του»! Στη συνέχεια  πέρασε στη πώληση βιταμινών, όπου πρότεινε τις  πιο βιοχημικές  λύσεις στους ανθρώπους που τον ακολουθούσαν….

Να πω ότι ήταν παράξενος- θα ήταν άδικο  και μειωτικό : Μόνο κατά καιρούς έριχνε  μια στροφή στην τηλεόραση εν είδει ζεϊμπεκιάς, πέταγε διάφορα  για γκόμενες και παράλληλα έδειχνε οικειότητα και φιλία με τον οπερατέρ της εκπομπής.

Δεν θα ξεχάσω τον εργασιακό μου χώρο:  Όταν ακούγαμε ότι έχει εκπομπή αφήναμε τα πάντα και τρέχαμε σε μια τηλεόραση για  να απολαύσουμε αυτά που έλεγε  ο γιατρός της ιατρικής με ανθρώπινο πρόσωπο,  ο Ανδρέας Φικιώρης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου