Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου για τις εξελίξεις στην αποκατάσταση των πρώην βασιλικών κτηρίων

 

Χτισμένο το 1895 το Βουτυροκομείο, μοιάζει με σπίτι από παραμύθι του Ευρωπαϊκού Βορρά
 
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αποδεχτεί την δωρεά δύο αρχιτεκτονικών μελετών που χρηματοδότησε και υλοποίησε ο Σύλλογος - η μία αφορά το Βουτυροκομείο και η άλλη το κτήριο των Τηλεπικοινωνιών - προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και σωτηρίας των δύο κτηρίων.
«Με την αποδοχή των δωρεών των δύο μελετών μπαίνει ένα τέλος στην μακροχρόνια εγκατάλειψη των κτηρίων του κτήματος Τατοΐου» τονίζει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής.

Το κτήριο των Τηλεπικοινωνιών
Επισημαίνει ότι «εκκρεμεί η αποδοχή δωρεάς της τρίτης μελέτης του Συλλόγου που αφορά την Οικία Φροντιστή/Νοσοκομείο Βασίλισσας Όλγας η οποία έχει παραδοθεί προ πολλού στο Υπουργείο Πολιτισμού και όπως ενημερωθήκαμε μετά από επικοινωνία μας με το υπουργείο είναι θέμα χρόνου η αποδοχή και αυτής της δωρεάς». Προσθέτει ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Σύλλογος θα παραδώσει και την 4η αρχιτεκτονική μελέτη, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος John S. Fafalios, που είναι έτοιμη και αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής Οικίας Στούρμ».

Λεπτομέρεια από τη μελέτη αποκατάστσης του Βουτυροκομείου
 
Για το χρονικό των μελετών ο κ. Κουτσαβλής αναφέρει ότι «οι μελέτες έχουν παραδοθεί ήδη από το 2014 στο Υπουργείο Πολιτισμού και επί 6 έτη έμειναν στα συρτάρια γιατί ουδείς ενδιαφέρθηκε να τις αξιοποιήσει. Και οι τρείς μελέτες έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) του Υπουργείου Πολιτισμού. Να τονίσουμε ότι οι μελέτες αυτές έγιναν με εξαιρετικές δυσκολίες από τις συνδρομές των μελών του Σωματείου και τις δωρεές Ιδρυμάτων και φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών».
Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα John S. Fafalios για την αποκλειστική χρηματοδότηση της μελέτης της Οικίας Στούρμ και τον κ. Στάμο Φαφαλιό για την αποκλειστική χρηματοδότηση της μελέτης του κτηρίου των Τηλεπικοινωνιών. Επίσης ευχαριστεί θερμά τον ανώνυμο δωρητή για την χρηματοδότηση της μελέτης της Οικίας Φροντιστή και όλα τα μέλη και τους φίλους που έδωσαν χρήματα για την χρηματοδότηση της μελέτης του Βουτυροκομείου.

«Χωρίς την βοήθειά τους τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Ευχόμαστε να σταθούν όλοι και πάλι στο πλευρό μας και να μας βοηθήσουν να χρηματοδοτήσουμε την μελέτη του κτηρίου του Οινοποιείου που πρόσφατα μας ανατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση εκφράζοντας ευχαριστίες στην υπουργό Πολιτισμού.
ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου