ΚΥΠΡΟΣ: Στην τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών (Tyto alba) στην περιοχή της Χοιροκοιτίας με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών προχώρησαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός παγκύπριου προγράμματος.
Το ανθρωποπούλι είναι το πιο διαδεδομένο είδος κουκουβάγιας στον πλανήτη και συναντάται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Οι τεχνητές φωλιές υπηρετούν δύο σκοπούς: Πρώτα και κύρια για να βοηθήσουν τα πουλιά στην εξεύρεση ασφαλισμένων και ικανοποιητικών χώρων φωλιάσματος και κατ’ επέκταση να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους και στην επιστροφή τους σε χώρους όπου έπαψαν να συναντώνται.
Επίσης, βοηθούν στην προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, μέθοδος που είναι πιο οικονομική και, το πιο σημαντικό, πιο ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου, αφού είναι απαλλαγμένη από χημικά δηλητήρια και σκευάσματα που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.
Η διατροφή των ανθρωποπουλιών περιλαμβάνει τρωκτικά, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές στην Κύπρο ή αλλού, έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 90% της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά. Το κάθε ώριμο πουλί μπορεί να καταναλώσει 4-6 τρωκτικά κάθε βράδυ αλλά αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα αν υπάρχουν νεαρά που θα πρέπει να τραφούν.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης των τεχνητών φωλιών στην Χοιροκοιτία, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως ήδη οι πιλοτικές προσπάθειες εγκατάστασης τεχνητών φωλιών, που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έχουν στεφθεί με σημαντική επιτυχία. «Υπάρχουν περιοχές οι οποίες στο παρελθόν ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά, ωστόσο σήμερα για την αντιμετώπιση τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα. Χρησιμοποιείται μόνο αυτή η προσέγγιση, των τεχνητών φωλιών για την αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών, μια δράση φιλική προς το περιβάλλον και συμβατή με τις νέες πολιτικές που θέλουν σεβασμό προς το περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία».
Ο υπουργός σημείωσε πως «σε αυτή την προσπάθεια, καθοριστική είναι η συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους, δηλαδή της Υπηρεσίας Θήρας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Γεωργίας, όπως επίσης και επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην προσπάθεια συμμετέχουν και κορυφαίοι επιστήμονες, παγκόσμιας εμβέλειας, από το Ισραήλ, οι οποίοι έχουν καταφέρει να απαλλάξουν τη χώρα τους από τα χημικά σκευάσματα, αξιοποιώντας μόνο τη μέθοδο των τεχνητών φωλιών για την αντιμετώπιση των τρωκτικών». Επιπρόσθετα, ο κ. Καδής επεσήμανε τη σημαντική συνεισφορά των μη κυβερνητικών οργανισμών και οργανωμένων συνόλων όπως του Bird Life και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου, παράρτημα Λάρνακας.
400 φωλιές μέχρι τώρα, έπονται άλλες 100
Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 400 φωλιές και μέσα στην επόμενη περίοδο θα εγκατασταθούν άλλες 100. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου Λάρνακας, Αντώνης Κακουλλής, ανέφερε πως «τοποθετήθηκαν στην επαρχία Λάρνακας περίπου 30 φωλιές και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμες άλλες 100 και προχωρούμε για να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη μάστιγα που απειλεί τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τη γεωργία του τόπου μας». Ο Νίκος Κασίνης, εκ μέρους της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ανέφερε πως με την αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών θα καλυφθούν επαρκώς οι περιοχές που πλήττονται κυρίως από τους αρουραίους, που τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.
https://www.philenews.com
Συγχαρητήρια στους Κύπριους, για την ευφυή βιολογικά μέθοδο έλεγχο των τρωκτικών. Και τι δε θα έδινα αν μπορούσα να αποκτήσω ανθρωποπούλια στην αυλή μου. Τα τρωκτικά τρώνε τα αμύγδαλα εναερίως! και τη μόνη λύση που βρήκα ήταν να κλαδέψω την αγυγδαλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΦΩΛΙΕΣ ΘΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ Ή ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΖΩΑ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ.Μ.
Ενημερώνω ότι η αμυγδαλιά μου δεν υπάρχει πλέον. Στο διάστημα της "αποκαθήλωσής" της διαπίστωσα ότι ένα σοβαρό ποσοστά από τα αμύγδαλα είχε φαγωθεί από τα τρωκτικά, τα οποία θαυμάζω για την ικανότητά τους αυτή, να απολαμβάνουν τους καρπούς κυριολεκτικά στον αέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή