Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ



Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων και αποτελείται από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Αμπελοκήπων, αλλά και άλλων ευαίσθητων πολιτών άλλων περιοχών της Αθήνας, καλεί όλες και όλους να ενεργοποιηθούν για να σώσουμε το πάρκο των 830 τ.μ.. και βρίσκεται στην είσοδο/έξοδο του Μετρό Αμπελοκήπων επί των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου γωνία.
Το πάρκο αυτό είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων το 1973, στο αργότερα ονομασθέν ‘’Ίδρυμα Νεολαίας και διά Βίου Μάθησης’’ με ‘’ρητούς’’ όρους κοινωφελούς χρήσης αυστηρά εντός πενταετίας από την ημερομηνία παραχώρησης. Οι όροι αυτοί δεν τηρήθηκαν ούτε ως προς τη χρήση ούτε ως προς το χρόνο και επομένως ο χώρος όφειλε να επιστραφεί στο Δήμο Αθηναίων αφού έμενε ανεκμετάλλευτος.
Ο χώρος είχε με τα χρόνια διαμορφωθεί σε πάρκο με σειρά από τεράστιες πικροδάφνες που αποτελούσαν το όριο του πάρκου προς τη λεωφόρο, πράσινο φράχτη από λιγούστρα ο οποίος δεχόταν τη φροντίδα του δήμου σε τακτά διαστήματα με κούρεμα και πότισμα, και εσωτερικό χώρο ο οποίος αποτελείτο από 1 μεγάλο καβάκι, 3 κυπαρίσσια και τον φυσικό χλοοτάπητα ο οποίος δεχόταν ομοίως την περιστασιακή καθαριότητα των συνεργείων του Δήμου Αθηναίων. Το πάρκο χρησιμοποιούνταν καθημερινά από δεκάδες κατοίκους της περιοχής αλλά και από τους χιλιάδες καθημερινούς επιβάτες του μετρό.

Αντί λοιπόν να επιστραφεί ο χώρος στο Δήμο Αθηναίων στις 17/6/19 το Υπ. Παιδείας και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης τον εκχώρησαν σε ιδιωτική εταιρεία και συγκεκριμένα στην ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΙΚΕ. Σκοπός είναι η μετατροπή του σε καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος, και ακόμη παρασκευαστήρια, αποθήκες, τουαλέτες και (αν είναι δυνατόν) πάρκιγκ τριών θέσεων και δρόμο εξυπηρέτησης των ΙΧ. που θα διασχίζει το πάρκο αλλά και το πεζοδρόμιο της λεωφόρου, κόπτοντας κάθετα την ροή του κοινού από και προς το μετρό και ακριβώς δίπλα από τη στάση των Μ.Μ.Μ. Στην τεχνική αιτιολογημένη έκδοση που υπεβλήθη προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εμπαίζει την κοινή λογική διαβεβαιώνοντας ότι θα εξωραΐσουν ‘’έναν κενό χώρο’’ όπως μετονόμασαν το πάρκο.
Ο Δήμος Αθηναίων που διακηρύσσει την επιθυμία του να αυξήσει τον χώρο κίνησης των πεζών στο κέντρο της Αθήνας, να αυξήσει το πράσινο (βάφοντας όμως πράσινη μόνο την άσφαλτο), να αναπλάσει και να αναβαθμίσει την περιοχή ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ στην οποία το οικόπεδο ανήκει, δεν εκφράζει την ίδια επιθυμία για την περιφέρεια της πόλης, αφήνοντας να καταστραφεί πραγματικό πράσινο. Ήδη έχουν κοπεί δέντρα (!!!), έχει περιφραχθεί ο χώρος και έχουν προχωρήσει οι οικοδομικές εργασίες.
Πρέπει άμεσα να διαταχθεί από τον Δήμο αναστολή οικοδομικών εργασιών, να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια και να επανέλθει ο χώρος πλήρως στην ιδιοκτησία του καθότι έχουν καταστρατηγηθεί οι όροι της δωρεάς. Ο Δήμος οφείλει επίσης να προβεί άμεσα σε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε όλο το Οικοδομικό Τετράγωνο ώστε να κατοχυρωθεί ο χώρος πρασίνου και να διαμορφωθεί -δεντροφυτευτεί εκ νέου, για να μπορεί να φιλοξενεί τους ταλαιπωρημένους επιβάτες, τις μητέρες με τα καρότσια που χρειάζονται μια μικρή στάση, και να παρηγορεί τις τρεις πολυκατοικίες που άπτονται των συνόρων του και που με την καταστροφή του υποβαθμίζεται σοβαρά η καθημερινότητα τους.
Το Υπουργείο Παιδείας που εποπτεύει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, οφείλει να επιστρέψει στον Δήμο την παράτυπη πλέον δωρεά και να ακυρώσει φυσικά την εκχώρηση του πάρκου στην ιδιωτική εταιρεία.
Η αρμόδια Δασική Υπηρεσία οφείλει κατά νόμον να προστατεύσει τη κατ’ ουσίαν δασική έκταση του πάρκου και να φροντίσει σε συνεργασία με τον Δήμο για την επανεμφύτευση της.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος οφείλει να ελέγξει τον Δήμο Αθηναίων για την μη τήρηση των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Πάνω απ' όλα όμως οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αποτρέψουν άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ειδικά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως οι Αμπελόκηποι με πολύ περιορισμένους, σχεδόν ανύπαρκτους ελεύθερους χώρους.
Εμείς από την μεριά μας είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιηθούμε και να συμβάλλουμε στον μεγάλο ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ όλων των κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΑ ΧΑΡΑΜΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ.

ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου