Ο Λασάντ Μ’χιρσί γεννήθηκε στην Τύνιδα το 1959 και έζησε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια. Στην Ισπανία και τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, απέκτησε αντίστοιχα Master Ισπανικής Γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και Διδακτορικό Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έζησε, επίσης, αρκετά χρόνια στο Λίβανο και τη Σενεγάλη, στο πλαίσιο της επαγγελματικής του ζωής.
Ανακαλύπτει τη ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο, το 1985, ενώ παρακολουθεί μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης.
Από τότε, αρχίζει η αναζήτησή του και το έντονο ενδιαφέρον του για την τέχνη μέσα από βιβλία, εκθέσεις και επισκέψεις σε Μουσεία. Πολλοί ζωγράφοι τον έχουν σημαδέψει, ιδίως οι Ισπανοί και οι Αφρικανοί που θαύμαζε κατά την παραμονή του στη Μαδρίτη και τις τακτικές επισκέψεις στο Prado.
Το 1998, ωθούμενος από τον Τυνήσιο καλλιτέχνη Hedi Aboukris που ζει στην Ισπανία, αρχίζει να ζωγραφίζει με λάδια, έργα που απεικόνιζαν τοπία της πατρίδας του και της Ισπανίας, και αργότερα της Σενεγάλης.
Αυτή η εμβάπτιση σε διαφορετικούς πολιτισμούς τον βοήθησε να εξελιχτεί σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, καταφέρνοντας να εμπλουτίσει τις γνώσεις του -όχι μόνο στην Ιστορία που τον συναρπάζει αλλά και να διευρύνει το μυαλό και την αντίληψή του για τον κόσμο και την τέχνη, όπως και τη βρίσκουμε στη ζωγραφική του.
Ο Λασάντ Μ’χιρσί επέλεξε την αφαίρεση με τις πολλαπλές της όψεις για να υπακούσει στο δικό του όραμα, αλλάζοντας εντελώς προσανατολισμό και ξεχνώντας την παραστατική ζωγραφική του ξεκινήματός του, το 1998. Οικειοποιείται την αφηρημένη ζωγραφική με πολύ συναίσθημα, αυθορμητισμό και συμβολισμό.
Η ζωγραφική του είναι μια εντυπωσιακή αρμονία χρωμάτων, σχημάτων και υφών που δημιουργεί ισχυρά συναισθήματα και συναισθήματα, προκαλώντας τη φαντασία. Η ζωγραφική δίνει στον καλλιτέχνη βαθιά χαρά.
Πάνω στον καμβά του, «εφαρμόζει» ό, τι τον περιβάλλει και ό, τι βλέπει ή βιώνει: η έντονη διπλωματική του ζωή, του παρέχει αξέχαστες εικόνες της κοινωνίας που συναντά, καθημερινές ανησυχίες απέναντι σε έναν κόσμο μέσα στην αναταραχή, όπου εκτυλίσσονται πόλεμοι, σφαγές, οικονομικές κρίσεις, φτώχεια, περιβαλλοντική καταστροφή.
Όλα αυτά τα θέματα εκφράζονται με έναν πολύ προσωπικό τρόπο στους πίνακές του.
Ο Μ’χιρσί πιστεύει βαθιά ότι η ζωγραφική είναι το μόνο μέσο διαφυγής και λήθης, καθιστώντας δυνατή τη ζωή σε μια άλλη διάσταση, πέρα από αυτή της ύπαρξης. Αυτό ανακαλύπτει κάθε μέρα μπροστά σε έναν κενό καμβά -ψάχνει συνεχώς, καθώς η έμπνευσή του προέρχεται από την καθημερινή εμπειρία.
Όπως μας αναφέρει ο ίδιος: «…διεκδικώ απόλυτη ελευθερία, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε αντίθεση με τους περιορισμούς που μου θέτει το καθεστώς μου ως Πρέσβη της Τυνησίας στην Αθήνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μπεν Αλί, ήταν αδιανόητο να ζωγραφίζω ενώ υπηρετούσα ως διπλωμάτης…».
Μετά το 2011 και την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία πήρε τα δικαιώματά της και η τέχνη «εγκαταστάθηκε» ξανά στη χώρα, επιτρέποντας στον Λασάντ Μ’χιρσί να εκθέσει δημόσια, για πρώτη φορά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό.
Τελικά εκθέτει στην Ελλάδα, ένα αφιέρωμα στην Ελληνική γη, που βρίσκεται τόσο κοντά στη δική του –την Τυνησία.
Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή 9-5 / Τρίτη 10-6 / Τετάρτη 1-8
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή 9-5 / Τρίτη 10-6 / Τετάρτη 1-8
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr
gkoul@naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου