Ειδική κεραία, ικανή να καταγράφει με ακρίβεια τις μετακινήσεις αποδημητικών πτηνών στη Γη, εγκατέστησαν μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), που πραγματοποίησαν «διαστημικό περίπατο» την Τετάρτη γι’ αυτό τον σκοπό.
Εκτός από την κεραία αυτή, ο Ρώσος κοσμοναύτης του ΔΔΣ, Σεργκέι Προκοπίεφ, απελευθέρωσε σειρά μικρών δορυφόρων, σε μέγεθος κουτιού με χαρτομάντιλα, μέρος φιλόδοξου προγράμματος για τη δημιουργία δικτύου «μικρο-δορυφόρων».
Η τοποθέτηση της ειδικής κεραίας απαίτησε, όμως, τέσσερις ώρες σκληρής εργασίας έξω από τον Σταθμό, για τον Προκοπίεφ και τον συνάδελφό του, Ολεγκ Αρτέμιεφ.
Η κεραία, που χρηματοδοτήθηκε από γερμανικό πανεπιστήμιο, αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ικαρος», που καταγράφει τις μετακινήσεις ζωικών ειδών στη Γη. Οι κοσμοναύτες έπρεπε να ξετυλίξουν δεκάδες μέτρα λευκών καλωδίων, ενώ σε κάποια στιγμή της εγκατάστασης ο Αρτέμιεφ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει σουγιά για να κόψει στραβό καλώδιο.
Δοκιμές, αμέσως μετά την εγκατάσταση, έδειξαν ότι τα ηλεκτρικά συστήματα και η μετάδοση δεδομένων από την κεραία του «Ικάρου» λειτουργούσαν κανονικά. Οι δύο κοσμοναύτες έμειναν οκτώ ολόκληρες ώρες εκτός του Σταθμού.
Το έργο της κεραίας θα επικεντρωθεί αρχικά στην καταγραφή των μετακινήσεων κοτσυφιών και αγριοπερίστερων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί μικροί πομποί καταγραφής γεωγραφικής θέσης (GPS), προτού η ζωολογική έρευνα επεκταθεί σε άλλα ωδικά πτηνά, νυχτερίδες και μεγαλύτερα θηλαστικά.
Ο επικεφαλής της έδρας Ορνιθολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, Μάρτιν Βικέλσκι, λέει ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να αξιοποιήσει δεδομένα GPS από μεγαλύτερα ζώα, στα οποία έχει τοποθετήσει πομπούς, όπως γαζέλες, ιαγουάρους, καμήλες και ελέφαντες, καθώς και σε μεγάλα αποδημητικά πτηνά, όπως πελαργούς.
Ο Βικέλσκι, που παρακολούθησε τον «διαστημικό περίπατο» από το κέντρο ελέγχου έξω από τη Μόσχα, είπε ότι οι ερευνητές του ινστιτούτου Μαξ Πλανκ θα μπορούν τώρα να αντιλαμβάνονται καλύτερα τη συμπεριφορά μελών του ζωικού βασιλείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου