Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Ο κήπος Ακροπόλεως ξαναγεννιέται!






Μια γιορτή

για να γίνουν ο κήπος και η παιδική χαρά Ακροπόλεως  και πάλι δικά μας!



 



Στην καρδιά της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, υπάρχει ένας κήπος με ελιές που ακουμπούν στον ιερό βράχο, από την άγρια, κρημνώδη πλευρά. Μόνο το κάτασπρο εκκλησάκι του Άη Γιώργη στην αρχή των Αναφιώτικων υψώνεται στο βορειοανατολικό άκρο του.



Εκεί, στην Μεταπολίτευση, επί Δημαρχίας Α. Τρίτση, ο κήπος εξοπλίσθηκε με παγκάκια και λειτούργησε με λίγα παιχνίδια ως παιδική χαρά της περιοχής. Αργά αλλά σταθερά με το πέρασμα του χρόνου ο κήπος ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν κι αυτά στη μοίρα τους, σε εγκατάλειψη και γκραφίτι…




Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.



Πριν από λίγα χρόνια, με πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ και την συμπαράσταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων Πλάκας, και πιο πρόσφατα του Πολιτιστικού Συλλόγου “ο Μακρυγιάννης” και της Κίνησης Κατοίκων Θησείου ένα όνειρο γεννήθηκε και άρχισε να υλοποιείται.



Νέοι αρχιτέκτονες-μέλη της ΕΛΛΕΤ και κάτοικοι της Πλάκας (Θωμάς Δοξιάδης, Κυριακή Καραχάλιου, Αλεξάνδρα Στράτου) πρόσφατα ολοκλήρωσαν την μελέτη.  

Συνέβαλε εθελοντικά και ο διάσημος σχεδιαστής Peter Hannes της εταιρείας Richter – που σχεδιάζει πρότυπες παιδικές χαρές σ’ όλον τον κόσμο, απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον, μόνο με φυσικά υλικά. 


Τριπόδων 28, 10558 Αθήνα |  Τηλ: + 30 210 3225 245, + 30 210 3226 693, Fax +30 210 3225 240 e-mail: elet@ellinikietairia.gr,  www.ellet.gr

Country Representation of Europa Nostra in Greece. ÌÝëïò/Member: International Union for Conservation of Nature and Natural Resource (IUCN),

European Environment Bureau (EEB), Mediterranean Information Office for the Environment, Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE)







Όταν τον ευχαριστήσαμε για τη βοήθειά του μας είπε ότι ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής του και ότι ήταν τόσο μεγάλη χαρά για εκείνον να σχεδιάζει στον κήπο της Ακρόπολης…



Μετά από ενημέρωση των αρμοδίων φορέων, είμαστε έτοιμοι, με την σύμπνοια του Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του οράματος. 



Ο Κήπος θα παραμείνει, με τις ελιές του πιο φροντισμένες, θα προστεθούν λίγα οπωροφόρα δέντρα –π.χ. ροδιές, να δίνουν χαρά στα παιδιά– και παρτέρι με ελληνικά βότανα του Ιπποκράτη που θα φροντίζουν τα γύρω σχολεία, το στοιχείο του νερού, ανακυκλούμενο. Η κάτω περιοχή γίνεται η γωνιά των μικρών παιδιών, ενώ ανατολικά θα είναι η περιοχή των μεγαλύτερων. Όλο το υπόλοιπο παραμένει, ως κήπος των ελιών! Κάδοι κομποστοποίησης, τροφοδοτούμενοι από τα παιδιά της γειτονιάς, θα εξασφαλίζουν τροφή για τα φυτά!

 

Τα παγκάκια αναμορφώνονται για να ξεκουράζονται πολίτες και επισκέπτες και ένα μεγάλο άνοιγμα που ήδη υπάρχει διατηρείται ελεύθερο για τις γιορτές των κατοίκων. Κι ακόμα, ένα - δύο τραπέζια για σκάκι και τάβλι, για τους μεγαλύτερους…



Επιτέλους, ένας φιλικός δημόσιος χώρος για όλους τους κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες, για όλες τις ηλικίες, χωρίς θόρυβο και καφετέριες, ένας τόπος για τις οικογένειες στους πρόποδες του πιο ιστορικού μνημείου του πλανήτη!



Σ’ αυτό το όνειρο έχουμε την υπόσχεση του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων ότι θα είναι μαζί μας.



Έχοντας εξασφαλίσει τις πρώτες χορηγίες, καλούμε κατοίκους, εργαζόμενους, σχολεία, πολιτιστικούς φορείς και ενορίες από τις γειτονιές της Πλάκας, Μακρυγιάννη, Θησείου, Κουκάκι, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και γενικότερα του Ιστορικού Κέντρου, σε μια γιορτή για να ενημερωθούμε, να μοιρασθούμε το όνειρο, να διασκεδάσουμε μικροί και μεγάλοι και να συμβάλουμε όσο ο καθένας μπορεί σ’ έναν μεγάλο κουμπαρά. 



Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας ήταν εντυπωσιακή - Τους ευχαριστούμε όλους θερμά! 



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



17:30
Εσπερινός σύντομος για παιδιά στον Άη Γιώργη με τον πατέρα Αλέξανδρο, Ενορία Αγ. Νικολάου Ραγκαβά 
18:00
Παραδοσιακά παιχνίδια & παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών
από: Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σχολεία της περιοχής (Αγκάλη, 72ο και 74ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Σχολή Χιλλ)   
19:15
 «Ο πλανήτης που φτιάχτηκε από φούσκες…» (Μπουρμπουλήθρες) από La Petite Marguerite 
20:00
Διονύσης Σαββόπουλος …Τραγουδοπαραμύθι για όλους
20:30
Θίασος Χαρίδημου - Καραγκιόζης
21:00
Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδάει για την αγαπημένη της γειτονιά
21:30
«Αθήνα. Αναζητώντας τη Χαμένη Πόλη»: Ταινία με εικόνες από ταινίες της Παλιάς Αθήνας, 





των Σούλας Δρακοπούλου, Μαρκ Γκαστίν διάρκεια 78’
Την Παρασκευή, 20 Απριλίου από τις 17:30 ως τις 23:00 στην πλατεία Ραγκαβά
(μετρό: στάση Ακρόπολη, Οδός Θρασύλλου,  από Διονυσίου Αρεοπαγίτου)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου