Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2018






Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου της Ελλάδας διεξήχθη με επιτυχία στους Δελφούς



Με τη συμμετοχή 359 δειγμάτων (+22% σε σχέση με πέρυσι) ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) που φέτος έλαβε χώρα στους Δελφούς, 26 με 28 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα, που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.athenaoliveoil.gr, ανέδειξαν 13 μεγάλα χρυσά μετάλλια, 100 χρυσά, 89 αργυρά και 40 χάλκινα. Η διεθνής εικοσαμελής κριτική επιτροπή απένειμε συνολικά 242 μετάλλια σε ελαιόλαδα από διάφορες ελαιοπαραγωγικές χώρες, με καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού να αναδεικνύεται το ισπανικό Palacio de los Olivos από την Ανδαλουσία.




Η υψηλότερη ποιότητα των συμμετεχόντων δειγμάτων οδήγησε σε αύξηση των μεταλλίων (+35% σε σχέση με πέρυσι) κυρίως, μάλιστα, στις κατηγορίες των χρυσών και των αργυρών. Το ίδιο, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, συνέβη και με τις ελληνικές συμμετοχές όπου παρατηρείται αύξηση των βραβεύσεων κατά 46%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες πως η εσοδεία 2017/18 θα ήταν υψηλής ποιότητας.  Πιο συγκεκριμένα, από τα 171 ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον ATHIOOC 2018 (+10% σε σχέση με πέρσι), μετάλλιο πήραν τα 107, ως εξής: 30 χάλκινα, 54 αργυρά, 22 χρυσά και 1 μεγάλο χρυσό, το Omphacium Organic της Ελαιουργίας Παπαδόπουλος στην Ηλεία, από τη σπάνια ποικιλία ελιάς Νεμουτιάνα.



O διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena» οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο.  Φέτος, μάλιστα, η συμμετοχή των ξένων ελαιολάδων ξεπέρασε εκείνη των ελληνικών παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 35%. Η πιστοποίηση του διεθνή χαρακτήρα του διαγωνισμού ενισχύεται επίσης από την προέλευση των κριτών του, αφού οι 20 κριτές της φετινής διοργάνωσης προέρχονταν από 11 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Κροατία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Τυνησία και Αυστραλία.



Η επιλογή των Δελφών για τη διεξαγωγή του ATHIOOC 2018 είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας και την ισχυροποίηση της εικόνας του ATHIOOC μέσω της ταύτισής του με τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα σε άλλα, οι κριτές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν το αρχαίο μονοπάτι που συνδέει τους Δελφούς με την παραθαλάσσια Κίρρα διασχίζοντας το μοναδικής ομορφιάς Δελφικό Τοπίο, ενώ την τελευταία ημέρα φύτεψαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, από μία ελιά στον κήπο της οικίας του Άγγελου Σικελιανού.



Η τελετή απονομής του Athena θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνδυασμό με ολοήμερη παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό.





Vinetum Event Management

41 Λεωφόρος Καρέα. GR-16233 Αθήνα | Τηλ.: +30 210 766 0560 | Email: info@vinetum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου