Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΏΝ


Να ξεκινήσουμε με το νέο μας ωράριο. που θα μας συνοδεύσει στο μακρύ ελληνικό καλοκαίρι. Από 1ης λοιπόν Απριλίου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό Τετάρτη έως Κυριακή από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα. Βέβαια, σχολικές ή άλλες ομαδικές επισκέψεις, με ή χωρίς ξενάγηση, μπορούν να πραγματοποιηθούν ύστερα από συνεννόηση, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας.
Την Μεγάλη Παρασκευή, θα ανοίξουμε στη 1:00 το μεσημέρι ενω το Μεγάλο Σάββατο, θα λειτουργήσουμε κανονικά. Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα θα είμαστε κλειστά και θα ανοίξουμε ξανά την Τετάρτη 11 Απριλίου.
Για το καλοκαίρι τώρα, το Μουσείο θα κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές και για την προετοιμασία του χώρου για τη νέα έκθεση, από 16 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου.

 

***

 

Για τον Απρίλιο, έχουμε ετοιμάσει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες και για ποικίλα ενδιαφέροντα.
Το Σάββατο 14 Απριλίου, η συνεργάτης μας, ιστορικός και αρχαιολόγος κ. Λίλα Πατσιάδου θα μας ξεναγήσει ..αλλιώς στα μυστικά, τις ενδιαφέρουσες γωνίες, τα αξιοθέατα του Θησείου, σε έναν ανοιξιάτικο αποκαλυπτικό περίπατο σε μια από τις πιο παλιές συνοικίες των Αθηνών. Ο περίπατος θα επαναληφθεί το Σάββατο 28 Απριλίου.
Στις15 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, ο Παντελής Μήτσιου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Μουσείου, μας ξεναγεί στην κινέζικη κοινωνία και τις ανάγκες που οδήγησαν στην εφεύρεση του χαρτιού κι έπειτα στην πορεία του από τα δάση της νότιας Κίνας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στις 21 και 28 Απροιλίου, οι μικροί μας φίλοι, στο πλαίσιο της επιτυχημένης μας σειράς Τα Μαθηματικά σαν Παιχνίδι, μαθαίνουν για το φως του Ήλιου και τη σκιά του Θαλή αλλά και για την τέχνη των Κιριγκάμι.. Οδηγοί στην προσπάθεια αυτή θα είναι οι μαθηματικοί μας, Ιωάννης Λαζάρου και Αρετή Ευσταθίου, με την καθοδήγηση πάντα των επιστημονικών μας υπεύθυνων, Άρη Μαυρομάτη και Αποστόλη Παπανικολάου.
Στις 21 Απριλίου, έχουμε το δεύτερο της σειράς αυτοτελών εργαστηρίων για παιδιά από 8 χρονών και πάνω, στα οποία οι φίλοι μας θα φτιάχνουν με τη συμπαράσταση της Ρωξάνης Γιάννου, το δικό τους χειροποίητο, σπιτικό χαρτί, ανακυκλώνοντας παλιόχαρτα και έπειτα θα ζωγραφίζουν ή θα φιλοτεχνούν κινέζικα ιδεογράμματα πάνω σε αυτό!
Στις 22 Απριλίου, ξεκινά ο νέος μας κύκλος εικαστικών μαθημάτων κινέζικης τεχνοτροπίας για παιδιά υπό την επίβλεψη της εικαστικού και συνεργάτιδας του Μουσείου, Pascaline Bossu. Ο κύκλος αποτελείται από τέσσερα δίωρα εργαστήρια και διατίθεται ολόκληρος ο κύκλος είτε το κάθε μάθημα ξεχωριστά
Στις 29 Απριλίου, ο υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας, Δημήτρης Παππάς, με αφορμή τα εκθέματα που αφορούν τις μεταφορές και την μέτρηση αποστάσεων, θα αναζητήσει τις επιδράσεις του χώρου στη διαμόρφωση και τη διάδοση του πολιτισμού και θα εξετάσει παράλληλα τους πολιτισμούς Ανατολής - Δύσης.

 

Αναλυτικά


 

section epimorfosi enilikon

 

wide
Τα Σάββατα 14 και 28 Απριλίου, η ιστορικός και αρχαιολόγος κ. Λίλα Πατσιάδου,μας συνοδεύει στον βιωματικό, εκπαιδευτικό περίπατο με τίτλο Το Θησείο Αλλιώς, για μικρούς και μεγάλους από το Μουσείο Ηρακλειδών μέχρι τον Κεραμεικό
Ποιος είναι ο αρχαίος ναός με το… λάθος όνομα που μοιάζει να μην τον άγγιξε ο χρόνος; Και γιατί η εκκλησιά των Αγίων Ασωμάτων είναι «βυθισμένη» σε σχέση με τον σημερινό δρόμο; Σε ποιο μουσείο τέχνης οδηγούν τα ίχνη του τραμ;

 

***

 

paper1773x653
Την Κυριακή 15 Απριλίου, ο περιβαλλοντολόγος Παντελής Μήτσιου, μας συστήνει με την συναρπαστική Ιστορία του Χαρτιού, τον οικολογικό χαρακτήρα της πρώτης του εφεύρεσης και την πορεία του μέσα στο χώρο και το χρόνο

 

***

 

pappas1773x653
Την Κυριακή 29 Απριλίου, ο υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας Δημήτρης Παππάς μας ξεναγεί στον Πολιτισμό και το Χώρο σε μια διαδρομή που θα μας κάνει να δούμε τον πολιτισμό και τη διάδοσή του με άλλο μάτι

 

section paidika ergastiria new

 

papermaking 600x400
Το Σάββατο 21 Απριλίου, στο δεύτερο από τα πέντε αυτοτελή εργαστήρια, οι λίγο μεγαλύτεροι μικροί μας φίλοι, μαθαίνουν να φτιάχνουν το δικό τους, χειροποίητο χαρτί, ξαναχρησιμοποιώντας άχρηστα φύλλα από τις εργασίες μας στο Μουσείο σε ένα αξεπέραστο μάθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας στην πράξη αλλά και ενεργοποίησης του ερευνητικού πνεύματος των παιδιών! Στο Εργαστήριο χαρτοποιητικής, με την καθοδήγηση της εικαστικού Ρωξάνης Γιάννου, τα παιδιά ΄στο πρώτο μέρος φτιάχνουν χαρτί για να το χρησιμοποιήσουν στο δεύτερο για να ζωγραφίσουν θέματα εμπνευσμένα από την έκθεσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου