Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Οι κήποι της βροχής. Οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης

 


 


Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      

τ. Δ/ντης Πρασίνου

 
      Με το παρόν άρθρο έχουμε δημιουργήσει μια σειρά περιεχομένων από κήπους βροχής. Θέλουμε να δείξουμε  παραδείγματα  από  πόλεις που υλοποίησαν αυτήν την ιδέα. Πόλεις των ΗΠΑ και η πόλη του Σύδνεϋ της Αυστραλίας υιοθετεί επίσης κήπους βροχής. Στη Βραζιλία υπάρχουν επίσης ορισμένα παραδείγματα κήπων βροχής στην πόλη του Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι πόλεις σήμερα κυριαρχούνται από αδιαπέραστες επιφάνειες ασφάλτου και μπετόν 


Εικόνα1. Κήποι της βροχής Νέα Υόρκη.  FotoNYC Water

 

      Σύμφωνα με τα στοιχεία της πόλης της Νέας Υόρκης, περισσότερο από το 70% της πόλης καλύπτεται τώρα από μια αδιαπέραστη επιφάνεια, η οποία δημιουργεί τεράστιους όγκους νερού της βροχής που συσσωρεύονται στο αποχετευτικό σύστημα κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Οι κήποι βροχής των πεζοδρομίων έρχονται ως λύση για να ελαφρύνουν το γκρίζο σκληρό τοπίο της πόλης και επίσης να επιτρέψουν στο νερό της βροχής να απορροφηθεί φυσικά από το έδαφος, μειώνοντας έτσι τις πλημμύρες. Οι κήποι βροχής χρησιμεύουν επίσης ως εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας των τοπικών υδάτινων οδών.                                                                                                                 

      Στις γειτονιές της Νέας Υόρκης που θα κατασκευαστούν κήποι βροχής, οι αριθμοί των δέντρων που έχουν είναι κάτω από το μέσο όρο και τα ποσοστά του άσθματος μεταξύ των νέων, άνω του μέσου όρου. Η αύξηση της βλάστησης, που δημιουργείται μέσω της προσθήκης κήπων βροχής, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, παρέχοντας σκιά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ομορφαίνει τις γειτονιές και προσελκύει ακόμα έντομα και πουλιά. 


Εικόνα 2.  Fonte: Portland Bureau of Enviroment Services   

   

 Οι κήποι βροχής θα είναι χτισμένοι στα πεζοδρόμια της πόλης και δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων στάθμευσης. Είναι παρόμοιες κατασκευές  με τα κοινά παρτέρια των δέντρων, εκτός από το ότι  διαφέρουν σε μέγεθος, έχουν κοψίματα που επιτρέπουν στο νερό της βροχής να ρέει και να ξεχειλίζει και είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να δέχονται περίπου 10 m3 νερό (το καθένα) κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Οι κήποι βροχής έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε όλο το νερό της βροχής να απορροφάται σε λιγότερο από 48 ώρες.                                                                                    

        Η αύξηση της πράσινης υποδομής είναι μέρος της στρατηγικής της Νέας Υόρκης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.                                                                                 

  Το δημαρχείο έδωσε έναν χάρτη των χώρων όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί οι κήποι και επίσης όπου θα χτιστούν οι νέοι. 

Πράσινη υποδομή.                                                                                                                       

        Η Νέα Υόρκη άρχισε να χτίζει επιπλέον 5.000 κήπους βροχής, οι οποίοι σχεδιάστηκαν ειδικά για τις γειτονιές του Μπρούκλιν, του Μπρονξ και του Κουίνς. Τα έργα, που ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο Bill de Blasio, αποτελούν μέρος του προγράμματος Πράσινης υποδομής  (Green Infrastructure) της πόλης και θα προστεθούν σε περισσότερους από 4.000 υπάρχοντες κήπους βροχής. Ως αποτέλεσμα, η Νέα Υόρκη θα έχει συνολικά περισσότερους από 9.000 κήπους βροχής στα πεζοδρόμια της, συμβάλλοντας στη μείωση των πλημμυρών και στη μείωση των υπερχείλισης των καταιγίδων.                                                                                                                    

       Εκτιμάται ότι αυτό το μέτρο θα αποτρέψει την είσοδο περίπου 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. «Χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά μέτωπο», δήλωσε ο δήμαρχος Μπλάζιο σε δήλωσή του. «Διπλασιάζουμε το μέγεθος του μεγαλύτερου προγράμματος πράσινης υποδομής της χώρας, δημιουργώντας πράσινες οάσεις στις γειτονιές μας και προστατεύοντας τις υδάτινες οδούς, μας για όλους τους Νεοϋορκέζους». 

Κήποι βροχής σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

 

      Στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, στο Σιάτλ, και στην Ουάσιγκτον, έχουν πειστεί ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σχεδιάσουμε τους δρόμους. Σε αυτές τις πόλεις όπως και άλλες στις ΗΠΑ, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται πράσινοι δρόμοι που απορροφούν τα όμβρια ύδατα. Αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος για να  απορροφάται το νερό, καθώς η «γκρίζα» υποδομή είναι να μεταφέρει τα λύματα και όχι το νερό της βροχής. Θα είναι πάντα καλύτερο να αξιοποιείται το νερό της βροχής και να μη θεωρείται απόβλητο. Πόσο σημαντικά είναι οι κήποι βροχής; Χρησιμεύουν για να διατηρηθεί ο κύκλος νερού στο ίδιο μέρος και έτσι να αποφεύγεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στην πόλη.


Οι κήποι βροχής

    Οι κήποι βροχής είναι ανοίγματα σε πεζοδρόμια, κυκλικούς κόμβους, κεντρικά παρτέρια, μέρη με μικρή κίνηση, τα οποία στεγανοποιούνται από σκυρόδεμα και εμποδίζουν τον κύκλο του νερού. Η πρόταση είναι να φυτευτούν με  πράσινο αυτά τα σημεία, κάνοντας το έδαφος να εμφανιστεί ξανά στις αδιαπέραστες επιφάνειες της πόλης. Με αυτό τον τρόπο, η περίσσεια του νερού της βροχής θα περιοριστεί και θα επιστρέψει στο έδαφος, αποφεύγοντας όχι μόνο τις πλημμύρες, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.   Εικόνα 3. Από την τοποθεσία Urbanista


Εικόνα 4. Σύδνεϋ έχει ήδη 154 κήπους βροχής εγκατεστημένους στους δρόμους του | Φωτογραφία: Πόλη του Σύδνεϋ

Οι κήποι βροχής   στην πόλη  Σάο Πάολο

    Ζέστη, πλημμύρες και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος,  αυτές οι διαταραχές είναι λίγο πολύ γνωστές για  τους κατοίκους του Σάο Πάολο που θα μπορούσαν να λυθούν με ένα απλό μέτρο: Με τους κήπους της βροχής.                                                                                                   

    Δύο αρχιτέκτονες που ζουν στη Mooca, ο Thiago Moliani και ο Lucas Chiconi, δημιούργησαν ένα έργο για την εγκατάσταση αυτών των κήπων σε τρία συγκεκριμένα και υποβαθμισμένα σημεία σε μια γειτονιά - στην οποία η περιοχή αυτή έχει τη μικρότερη πράσινη κάλυψη για τους κατοίκους της πόλης του Σάο Πάολο.                                                                                                  

    Εκτός από την έλλειψη χώρων πρασίνου, αυτή η περιοχή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος στο Σάο Πάολο: υπάρχουν 17  θάνατοι για κάθε 10 χιλιάδες κατοίκους.                                                                                                                           


Εικόνα 5 . οι αρχιτέκτονες παρουσιάζουν σχέδια τους για το πώς θα ήταν οι κήποι με βροχή.


    

Εικόνα 6 . Σύμφωνα με τις μελέτες των Moliani και Chiconi, ένας κήπος 150μ² θα επέτρεπε τη συγκράτηση 30.000 λίτρων νερού.


Οι αρχιτέκτονες προτείνουν  περισσότερες περιοχές πρασίνου για  λιγότερες πλημμύρες στις γειτονιές  του Σάο Πάολο

    Σύμφωνα με τις μελέτες των Moliani και Chiconi, ένας κήπος 150 μ² θα μπορούσε να συγκρατήσει 30.000 λίτρα νερού. «Σε μια μέρα με πολύ δυνατή βροχή, το νερό καταλήγει να μπαίνει μέσα στα σπίτια. Η εφαρμογή αυτής της κατασκευής, θα βοηθήσει επίσης πολύ σε αυτές τις μικρές πλημμύρες που συμβαίνουν στη γειτονιά », εξηγεί ο Μολιάνι.   

         «Μακάρι αυτό να είναι μόνο η αρχή πολλών κήπων βροχής, πολλών πιο ανθρώπινων και πιο πράσινων μονοπατιών στην περιοχή μας». Thiago Moliani, αρχιτέκτονας.                             

    «Οι κήποι βροχής  θα χρησιμεύσουν για την αποκατάσταση του πράσινου στη γειτονιά, εκτός από τη συμβολή στην απορρόφηση του νερού και τον έλεγχο της θερμοκρασίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων», λέει οThiago Moliani στο κείμενο της αναφοράς. Μιλάμε για το περιβάλλον, την αστικοποίηση και την υγεία ». Thiago Moliani, arquiteto


Εικόνα 7

Εικόνα 7 . ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΚΗΠΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


Εικόνα 8 ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΚΗΠΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ

Από την τοποθεσία PROJETO TÉCNICO: JARDINS DE CHUVA

https://www.solucoesparacidades.com.br/wp-content/uploads/2013/04/AF_Jardins-de-Chuva-online.pdfΠαράμετροι  και Ορισμοί σχεδιασμού της περιοχής της λεκάνης (κοιλότητας) συλλογής του νερού της βροχής

Επιφάνεια που θα ελέγχεται αντιπλημμυρικά: είναι η περιοχή που θα κατευθύνει τα όμβρια ύδατά της στον κήπο της βροχής.

• Στην περίπτωση των κήπων βροχής, η έκταση που απαιτείται δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 1 εκτάριο, δηλαδή 10.000 m². 

Χωρητικότητα επαφής εδάφους:επηρεάζει την απόδοση της κατασκευής διήθησης. Αν  η ικανότητα διείσδυσης είναι εκτός των καθορισμένων ορίων, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέτρα διείσδυσης.                                                                                  

 • Σε περίπτωση κήπων βροχής, το έδαφος του χώρου πρέπει να έχει ικανότητα διήθησης μεταξύ 7 και 200 ​​mm/h.                

                                                                                                                                                                                            Επίπεδο επιφάνειας υπόγειου ορίζοντα νερού: αυτό έχει επίσης επιρροή στην απόδοση των συσκευών διήθησης και γι’ αυτό πρέπει η μέγιστη στάθμη υπόγειου ορίζοντα νερού να είναι έως 1 m κάτω από το κάτω μέρος της κατασκευής.                                                                                                                        • Εάν η στάθμη του ορίζοντα νερού είναι υψηλή (πάνω από 1 m από το κάτω μέρος), η υλοποίηση του κήπου βροχής είναι βιώσιμη μόνο εάν ο πυθμένας του είναι αδιάβροχος.                                                                              

Κίνδυνος μόλυνσης συλλέκτη: εάν ο εν λόγω υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ ευαίσθητος στη ρύπανση, μην συνιστάτε τη χρήση μέτρων που προωθούν τη διήθηση, διότι το νερό της βροχής συνήθως μεταφέρει λύματα και ρύπους διαλυμένης προέλευσης.                                                                     

       • Οι κήποι βροχής μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε αυτήν την μόνο εάν κατασκευαστούν με αδιάβροχο πυθμένα.

Ευθραυστότητα του εδάφους από τη δράση του νερού: Σε περίπτωση των μέτρων διείσδυσης, ορισμένοι τύποι εδάφους μπορεί να χάσουν τα χαρακτηριστικά τους και υφίστανται καταστροφές, λόγω της συχνής παρουσίας νερού. Και μάλιστα σε μέτρα συγκράτησης ή διατήρησης, αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι καθιστώντας το κάτω μέρος της δομής πολύ λασπώδες.                                                                                                                           

• Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν συνιστάται η εγκατάσταση κήπων βροχής.                             

Διαπερατότητα του υπεδάφους  στις κατασκευές  διήθησης: όταν το υπέδαφος παρουσιάζει χαμηλή διαπερατότητα. δεν συνιστάται η χρήση μέτρων διήθησης.                                                                                                                     • Εάν το υπέδαφος του χώρου είναι αδιαπέραστο, πρέπει να χρησιμοποιούνται κήποι βροχής με στεγανή βάση (πυθμένα).                                                                                                                                                                                                                                  

Κλίση του εδάφους: πώς οι υψηλές κλίσεις στις πλαγιές περιορίζουν την ανάπτυξη κατασκευών συγκράτησης και διείσδυση, γι’ αυτό αυτά δεν συνιστώνται σε πολύ απότομο έδαφος.

• Η εμφύτευση των κήπων βροχής δεν είναι εφικτή σε υψηλή κλίση

Απουσία τόπου προορισμού για την  αποφόρτιση του ρυθμισμένου όγκου νερού: αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν δεν υπάρχει δίκτυο αποστράγγισης ή υδατορεύματα στην περιοχή όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί αποφόρτιση και απόρριψη αποθηκευμένων όγκων νερού, περιορίζοντας έτσι τη χρήση μέτρων συγκράτησης.                                                                                                    • Οι κήποι βροχής όταν υπερχειλίζουν, εάν προκύψουν περισσότερες βροχές πιο έντονες από αυτό που προβλέπεται από το σχεδιασμό του έργου, πρέπει να είναι συνδεδεμένοι  στο δίκτυο μικρο-αποστράγγισης. Επομένως, ελλείψει προορισμού για την αποφόρτωση, είναι ανέφικτη η κατασκευή.                                                                                                     

• Οι κήποι βροχής μπορούν να αναπτυχθούν σε λιθόστρωτα δρομάκια ή πλατιές λωρίδες και διατάσεις χωρίς ράμπές  γκαράζ ή ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους και κατοικίες. Ελλείψει θέσεων υπό αυτές τις συνθήκες, η εγκατασταση καθίσταται ανέφικτη.

Διαθεσιμότητα περιοχής: μέτρα που απαιτούν μεγάλους χώρους ή με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. ενδέχεται να περιορίζουν στην εφαρμογή τους.                                                                                                                              • Οι κήποι βροχής μπορούν να αναπτυχθούν σε δρόμους με πεζοδρόμια ή φαρδιές λωρίδες κυκλοφορίας και απαλλαγμένα από ραμπές  και γκαράζ ή ακόμα και σε ιδιωτικές περιοχές και κατοικίες. Ελλείψει θέσεων σε αυτές τις συνθήκες, η κατασκευή του καθίσταται ανέφικτη. 

  `Παρουσία υπόγειων δικτύων υποδομών: υπόγειες υποδομές όπως δίκτυα νερού, λυμάτων, ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας, κλπ. μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές και να καταστήσουν αδύνατη την κατασκευή ορισμένων μέτρων. 

• Εάν υπάρχουν υπόγειες υποδομές, οι κήποι βροχής μπορεί να εφαρμοστούν μόνο εάν αυτές μπορούν να μεταφερθούν. καθένα ή εάν η διαμόρφωση έργου του μέτρου μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί.   

Αστικός περιορισμός:περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού ή δρόμους με μεγάλη κίνηση μπορεί να είναι   περιοριστικοί κατά την εφαρμογή ορισμένων μέτρων.

Παράμετροι εφαρμογής του τεχνικού έργου των κήπων βροχής                                                                    • Η εφαρμογή των κήπων βροχής δεν είναι εφικτή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση, και σε πεζοδρόμια σε στενά δρομάκια.  

Επιπτώσεις  από υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων : σε ορισμένες περιοχές συγκέντρωσης του νερού της βροχής, υπάρχουν εισροές με υψηλές συγκεντρώσεις ρυπογόνων (από υπονόμους και με διάχυτο φορτίο από διαρροές), έτσι εμφανίζονται επιπτώσεις με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κανείς να μελετήσει τη σκοπιμότητα μιας προεπεξεργασίας της ποσότητας του συλλεγόμενου νερού.                                                                                     • Η εισροή υψηλών φορτίων λυμάτων μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των κήπων βροχής, σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πιο περίπλοκες και ακριβείς κατασκευές από τον ίδιο τον κήπο βροχής, ο οποίος μπορεί να καταστήσει την εφαρμογή του ανέφικτη. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα ενδείκνυνται για την επεξεργασία του φορτίου ρύπων που παράγεται κατά το πλύσιμο των δρόμων σε ενοποιημένες περιοχές, όπου εφαρμόζεται η συλλογή λυμάτων.    

Εισροή νερού με υψηλά ποσοστά ιζήματος και απορριμμάτων: εάν δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της πηγής ρύπανσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η τακτική συντήρηση ή να κατασκευαστούν ανάντη δομές συγκράτησης.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

• Έτσι, όπως και στην περίπτωση της εισροής ρύπων, ο σχεδιασμός της διάταξης προεπεξεργασίας μπορεί να καταλήξει να γίνει πιο περίπλοκος και δαπανηρός από το ίδιο το μέτρο, καθιστώντας την εφαρμογή του ανέφικτη. Ωστόσο, σε ενοποιημένες περιοχές, όπου η παραγωγή ιζημάτων είναι χαμηλότερη και η συλλογή απορριμμάτων και το σκούπισμα των δρόμων είναι ρουτίνα, η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη με την αντιμετώπιση της διάχυτης ρύπανσης που προκαλείται από το πλύσιμο των δρόμων κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων.                                             

  Υγειονομικός κίνδυνος λόγω αστοχίας λειτουργίας:    κατασκευές μεγαλύτερου μεγέθους, συνήθως απαιτούν τη λειτουργία εξοπλισμού όπως αντλίες και εξόδους πλημμύρας, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο, σε περίπτωση αστοχιών η βλάβης κατά τη λειτουργία τους.                                                 

Για να αποφύγετε τέτοιες αστοχίες, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείτε περιοδική συντήρηση και, εάν αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί, τη χρήση δεν συνιστώνται ορισμένες μέτρα.                                                                              

• Η λειτουργία των κήπων βροχής δεν εξαρτάται από τη λειτουργία άλλου εξοπλισμού, δεν διατρέχει  κίνδυνο η υγεία λόγω αποτυχίας λειτουργίας. 

Ιζηματολογικός  κίνδυνος λόγω αποτυχίας λειτουργίας: όπως και για τον κίνδυνο για την υγεία, η χρήση δεν συνιστάται στη λήψη ορισμένων μέτρων εάν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του μηχανολογικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού.                                                                         

• Έτσι, όπως και ο υγειονομικός κίνδυνος, ο Ιζηματολογικός κίνδυνος είναι πρακτικά ανύπαρκτος σε αυτόν τον τύπο μέτρησης.                                         

Καταπόνηση από την κυκλοφορία οχημάτων: η κυκλοφορία οχημάτων και οι δονήσεις μπορούν να βλάψουν ορισμένες δομές.                                                                 

    • Δεν συνιστάται η εγκατάσταση κήπων βροχής σε περιοχές με μεγάλη κίνηση οχημάτων.  

Ευελιξία σχεδιασμού: ορισμένοι τύποι κατασκευών περιορίζονται στη διαμόρφωση της θέσης όπου θα εγκατασταθούν. για παράδειγμα, μικροδεξαμενές - που απαιτούν ροή λόγω βαρύτητας - και πράσινες στέγες - οι οποίες εξαρτώνται από τη διαμόρφωση του κτιρίου.                                                           

 • Ο κήπος βροχής είναι ένα μέτρο που μπορεί να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί  ώστε να ταιριάζει με την τοποθεσία εγκατάσταση του.                       

  Όρια ύψους ή βάθους ελέγχου κατασκευής: σε κατασκευές  που περιλαμβάνουν διήθηση στον τρόπο λειτουργίας τους, η σύγκριση μεταξύ του επιθυμητού χρόνου παραμονής και του ύψους (που εξαρτάται από τον όγκο) μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του τελευταίου, ανάλογα με την ικανότητα διείσδυσης του εδάφους.                                                                                                        • Ο κήπος βροχής μπορεί να  σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί  και εάν είναι δυνατό να τροποποιηθεί η επιφάνεια του χωρίς να τροποποιηθεί η να άλλαξει τον όγκο του.     

Ορισμός                                                                                                                 

        Ονομάζεται Βιοκατακράτηση (Bioretention System), αυτή η διαδικασία που χρησιμοποιεί τη βιολογική δραστηριότητα των φυτών και των μικροοργανισμών, για την απομάκρυνση των ρύπων από το νερό της βροχής και συμβάλλει στην διήθηση και κατακράτηση των όγκων του νερού της βροχής.                                                                                                                                

        Γενικά, αυτές οι δομές (οι κήποι βροχής) μπορούν να περιγραφούν ως ρηχές κοιλότητες γης, οι οποίες δέχονται νερό από την επιφανειακή απορροή (όχι μεγάλα ύψη). Οι ροές νερού συσσωρεύονται στις κοιλότητες σχηματίζοντας μικρές λακκούβες, και σταδιακά το νερό διεισδύει στο έδαφος.           

     Οι ρύποι απομακρύνονται με προσρόφηση, διήθηση, αποικοδομούνται, έχουμε ανταλλαγή ιόντων και αποσύνθεση.                                                                             

     Το καθαρό νερό μπορεί να διεισδύσει στο έδαφος για επαναφόρτωση του υδροφόρου ορίζοντα ή να συλλεχθεί σε μια παροχέτευση και να εκκενωθεί στο σύστημα μικροαποστράγγισης νερού. Στην περίπτωση βροχοπτώσεων  που υπερβαίνουν τη χωρητικότητα για την οποία σχεδιάστηκε η δομή, η περίσσεια ροής είναι εκτρέπεται από την περιοχή και κατευθύνεται απευθείας στο σύστημα αποστράγγισης.

Πλεονεκτήματα και περιορισμοί 

Πλεονεκτήματα                                                                                                                                    • Συμβάλλει στην αύξηση της αισθητικής του τοπίου  στο δρόμο                                               

• Μειώνει μέρος του όγκου του νερού από την επιφανειακή απορροή                                                                             • Είναι αποτελεσματικό στην αφαίρεση λεπτών ιζημάτων, μέταλλα, θρεπτικά συστατικά και βακτήρια ·                                                                                                       

• Επιτρέπει μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού έργων ·                                                                         

• Μειώνει το μέγεθος και το κόστος του συστήματος της κατάντη αποστράγγισης                                                                                                                         • Μειώνει τις πλημμύρες στη λεκάνη και βελτιώνει την ποιότητα νερού

Περιορισμοί                                                                                         

• Η συνεισφορά του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλες περιοχές                                            • Μπορεί να υποστεί απόφραξη, συνιστάται να υπάρχει προεπεξεργασία (παράδειγμα: επιφάνεια από  γρασίδι) σε περιοχές με μεγάλη ποσότητα ιζήματος.                                                                                                                         • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου υπάρχει περιορισμός χώρου καθώς μειώνει το χώρο της κυκλοφορίας των οχημάτων.    

 Ενδεικνυόμενες εφαρμογές                                                                                                        

• Δρόμοι μεγάλου πλάτους με χαμηλή κίνηση οχημάτων.                                                                 • Δρόμοι κοντά σε μέρη όπου θέλετε να επιβραδύνετε την κίνηση στα οχήματα, όπως σχολεία, νοσοκομεία και γειτονιές η γενικά κατοικημένες περιοχές.                                                                                                                              • Μεγάλα πεζοδρόμια.                                                                                                        

• Αίθρια και θέσεις στάθμευσης.                                                                                                      • Εντός της ίδιας της περιοχής, είτε είναι εμπορική, οικιστική ή δημόσια

Σύνθεση κόστους     

Στη χώρα μας δεν γίνονται κατασκευές κήπων βροχής, ας δανειστούμε τη γνώση και την εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρώπης που κατασκευάζουν τέτοια έργα  και τα κατατάσσουν στα τεχνικά έργα της πράσινης υποδομής της πόλης.       

Οι κήποι βροχής είναι τεχνικό έργο και για την εκτέλεση του απαιτείται:                                                                                                             • Αδειοδοτήσεις:                                                                                                                           

 • Περιβαλλοντική άδεια,                                                                                                          

 • Σε περίπτωση εγκατάστασης στο δρόμο, εξουσιοδότηση από τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και για τον περιορισμό της.                               

• Σε περίπτωση εγκατάστασης στο πεζοδρόμιο, εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη δημόσιο η ιδιώτη.                                                                                                                   

• Εκτέλεση έργου:                                                                                                                      

• Εργασία:                                                                                                                             

• Εκσκαφή                                                                                                                           

• Εξοπλισμοί:                                                                                                                                      • Φρέζες.                                                                                                                                                • Εκσκαφέας κελύφους ή εκσκαφέας.                                                                                   

• Εξοπλισμός ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).                                                                              

• Μεταφορά υλικών.                                                                                                                 

• Υλικά:                                                                                                                               

• Προκατασκευασμένες υδρορροές και μπλοκ κράσπεδων                                                          

• Διαβαθμισμένο Χαλίκι                                                                                                           

• Άμμος                                                                                                                                      

• Φυτά                                                                                                                                   

• Εδαφικό υπόστρωμα                                                                                                               

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ:                                                                                                                           

• Κλάδεμα φυτών.                                                                                                                

• Αντικατάσταση του εδάφους σε περίπτωση διάβρωσης ή απομάκρυνση του σε περίπτωση συσσώρευσης ιζήματος,                                                                                 

• Καθαρισμός και απομάκρυνση στερεών αποβλήτων.                                                     

• Απρόβλεπτα έξοδα.

 

Παράρτημα

Βιοκατακράτηση

Η βιοκατακράτηση είναι η διαδικασία κατά την οποία οι ρύποι και τα ιζήματα απομακρύνονται από την απορροή των ομβρίων υδάτων . Ο κύριος στόχος της κυψέλης-κελιού βιοσυντήρησης είναι η εξασθένιση της αιχμής απορροής καθώς και η απομάκρυνση των ρύπων της απορροής των ομβρίων υδάτων. Τα όμβρια ύδατα κατευθύνονται αρχικά στη σχεδιασμένη περιοχή επεξεργασίας, η οποία συμβατικά αποτελείται από ένα στρώμα άμμου (που χρησιμεύει ως μετάβαση στο πραγματικό έδαφος), ένα στρώμα μέσου φίλτρου (το οποίο αποτελείται από στρωματοποιημένα υλικά διαφορετικής σύνθεσης) και φυτά πάνω από τα μέσα φίλτρου Διάφορες τροποποιήσεις του εδάφους, όπως υπολείμματα επεξεργασίας νερού (WTR), φλοιός καρύδας, βιοκάρβουνο κ.λ.π. έχουν προταθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα υλικά αναφέρθηκε ότι έχουν βελτιωμένη απόδοση όσον αφορά την απομάκρυνση των ρύπων. Η απορροή διέρχεται πρώτα πάνω ή μέσα από μια κλίνη άμμου, η οποία επιβραδύνει την ταχύτητα της απορροής, την κατανέμει ομοιόμορφα σε όλο το μήκος της περιοχής λιμνάζουσας, η οποία αποτελείται από ένα επιφανειακό οργανικό στρώμα ή/και εδαφοκάλυψη και το υποκείμενο χώμα φύτευσης. Το αποθηκευμένο νερό στην περιοχή βιοσυντήρησης χώμα φύτευσης διηθείται σε διάστημα ημερών στα υποκείμενα εδάφη.

ΠΗΓΕΣ

Projeto quer implantar jardins de chuva na Mooca                                                 

Arquitetos apostam em mais áreas verdes e menos alagamentos no bairro paulistano      Por Redação CicloVivo

Nova York terá 9.000 jardins de chuva em suas calçadas Mayra Rosa

Urbanista

PROJETO TÉCNICO: JARDINS DE CHUVA

https://www.solucoesparacidades.com.br/wp-content/uploads/2013/04/AF_Jardins-de-Chuva-online.pdf

Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου