Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Πλωτές Πόλεις !

 

του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 16.10.21


Ο Φερνάντ  Μπροντέλ  αναφέρεται στον αγώνα των ανθρώπων της Μεσογείου για το διαχωρισμό νερού και ωφέλιμου εδάφους ,  πιο παλιά  δε η  Βιβλική παράδοση  ήθελε μια από τις 6 μέρες της δημιουργίας του κόσμου ως ημέρας διαχωρισμού υδάτων και γης …Όμως στην εποχή μας στην Ολλανδία, στη Βρετανία, στην Γερμανία, στην Γαλλία , οι πλημμύρες μετέτρεψαν ευκαιριακά  πολλές πόλεις σε πλωτές(!), κάνοντας τους ανθρώπους να απορούν για τα πεπραγμένα τους. Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις  του Μπροντέλ και του δικού μας Σπύρου Ντάφη – που θεωρούσε τις βροχοπτώσεις  του αστικού χώρου ισχυρότερες από αυτές της υπαίθρου ! – οι πόλεις συγκεντρώνουν τις βροχές σε  βαθμό ώστε να γίνονται επικίνδυνες . Το τσιμέντο και η άσφαλτος αφενός, και αφετέρου η έλλειψη πάρκων  και λοιπών «ανοιχτών χώρων» για την  απορρόφηση της βροχής, ήταν οι εμφανείς υπαίτιοι γι αυτή την εξέλιξη. Διαβάζω σε ένα παλιό πίνακα ότι οι συντελεστές απορροής ακολουθούν την πυκνότητα δόμησης – είναι 0,9 στις πόλεις -  ενώ στην περίπτωση των πάρκων και κήπων φτάνει μόλις το 0,1, που σημαίνει ότι στις πόλεις μόλις το 1/9 του νερού παροχετεύεται .

Στη περιοχή της Αθήνας  οι πλημμύρες έχουν παίξει το θλιβερό  ρόλο τους , με θύματα-ρεκόρ τους   47 πνιγμένους  το 1961 και τους 29 το 1977.

Καμιά όμως  καταστροφή δεν ήταν συγκρίσιμη με αυτήν της Μάνδρας, με  τα 24 θύματα χαμένα στον ωκεανό της λάσπης που έφερε η απουσία ή επικάλυψη των ρεμάτων….

Στις 13 Οκτωβρίου «εορτάζουμε»  τη «Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών», που καθιερώθηκε από τον  ΟΗΕ το 1989, όμως είναι αμφίβολο  κατά πόσο θα ανταποκριθούμε στις επιταγές αυτής της ημέρας : Από τη μια πλευρά πάσχουμε  από χρόνια αμνησία – τείνοντας να ξεχάσουμε όλα τα γεγονότα που σημαίνουν κάτι – και από την άλλη  τείνουμε να οπισθοχωρούμε μπροστά σε όποιο γεγονός επιφέρει δαπάνες και αλλαγές στη ζωή μας. Απόδειξη είναι τα 760 περίπου ρέματα που υπήρχαν στην Αθήνα και δεν αναβίωσαν, απόδειξη είναι η βλάστηση που δεν προχώρησε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις  των δασολόγων.  Απόδειξη είναι τα 428 τετρ.χιλιόμετρα  του λεκανοπεδίου ή τα 570  τετρ. χιλιόμετρα που ορίζει η κορυφογραμμή γύρω από την Αθήνα, που θα μπορούσε να είναι  υγιής αφετηρία μέτρων για την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου