Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Δεν θα περάσουν! Δεν πρέπει να περάσουν!!

 

 

     Το καινούργιο μαντάτο έφθασε! και η οργή μας κορυφώνεται. Με ημερομηνία 13.10.2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε τη Βεβαίωση Παραγωγού στην εταιρεία «ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΠΕ» για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των τεσσάρων (4) ανεμογεννητριών 16,8 MW στη θέση ΚΕΡΑΣΙΑ της ΔΕ Φουρνά του Δήμου Καρπενησίου.

 

     Όμως πρέπει, αρμόδιοι και εταιρεία, να καταλάβουν ότι νοικοκύρηδες σ’ αυτόν τον τόπο είμαστε εμείς!  Κι εμείς λέμε ότι η Ευρυτανία είναι το περιβάλλον της, τα βουνά και τα νερά της, είναι το άγριο τοπίο, τραχύ και ζηλευτό, με φανταστικές χαράδρες, γραφικά χωριά και απλούς φιλόξενους ανθρώπους. Είναι τα δάση της και οι ατέλειωτες κορυφογραμμές της. Είναι η πλούσια ιστορία της.

 

     Επιμένουν να μας αγνοούν, παρά τις αρνητικές αποφάσεις όλων των αρμοδίων φορέων, της Περιφέρειας, των δύο Δήμων, των τοπικών συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας.

     Αγνοούν το γεγονός ότι αναφέρονται σε ένα παρωχημένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ ΑΠΕ), που δεν λαμβάνει υπόψη του τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, κατά τρόπο που το καθιστά επιβλαβές για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

     Αγνοούν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς, το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρυτανία Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Παραδοσιακής Μεσογειακής Κληρονομιάς. Προτείνει δε «το Σύμπλεγμα Ευρυτανικών Υψηλών Ορεινών Περιοχών  ως κατ’ εξοχήν περιοχή φυσικού αποθέματος και τοπική ενότητα υψηλής αξίας».

     Αγνοούν τους κινδύνους για τη σταθερότητα του εδάφους και ειδικά περιοχών που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως κατολισθαίνουσες, πράγμα που επισημαίνει και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς για την Ευρυτανία.

     Υπονομεύουν το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά, το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος.

 

     Όσα και να πούμε, ό,τι και να πούμε, «από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει». Αλλά, αυτοί το χαβά τους, κι εμείς το δικό μας χαβά! Μπορεί το οικονομικό συμφέρον και τα κέρδη να τους κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά. Όμως να δούμε πού θα βγει…

     Εμείς λέμε: Δεν θα περάσουν! Δεν πρέπει να περάσουν!!

14.10.2021

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου