Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης

 


Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85668252254?pwd=b0lBV2VGNHVYN2JNNi9pK3NScmFpUT09
                                        
Meeting ID: 856 6825 2254
                                        Passcode: 343111                                                                             σχετικά με το θέμα
 
Το νησί, λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών του, αποτέλεσε πεδίο ασκήσεων του Βρετανικού στόλου Μεσογείου, πριν την κήρυξη του πολέμου. Οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα, τόσο από την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, αλλά έως και τον Απρίλιο του 1941 είναι πλούσια, ενώ η συμμετοχή των Κεφαλλήνων σε όλες τις φάσεις του αγώνα εκείνων των μηνών, ήταν πολυπληθής. Η έλευση των δυνάμεων της φασιστικής Ιταλίας, αποτέλεσε σημείο καμπής για τα ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα του νησιού. 
 
Θα μας απασχολήσουν 
- η μοναδικότητα της Κεφαλονιάς σε σχέση με τους Ιταλούς Αλεξιπτωτιστές, 
- η αποβίβαση της μεραρχίας Acqui, τον Μάιο του 1941
- η διάταξη των Ιταλικών δυνάμεων στο νησί, 
- η προσπάθεια προσάρτησης στην Ιταλική επικράτεια και η εφαρμογή του «Mare Nostrum» του Μουσολίνι.
 
 Θα ακολουθήσουν
-  η έλευση της συμμαχικής αποστολής,
- τα συμβάντα του Σεπτεμβρίου του 1943 και οι μάχες μεταξύ Ιταλικών & Γερμανικών δυνάμεων στο νησί, 
- οι καταστροφές που έγιναν, η κατοχή του νησιού από τα ναζιστικά τάγματα στρατού , 
- η προσπάθεια αντίστασης και τα γεγονότα διχασμού, 
- οι πρώτες Ελληνικές κινήσεις κατά την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944
 
Κατά τη διάρκεια της εισήγησης θα προβληθεί σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό

με μαρτυρία κατοίκου του νησιού για την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου και πλάνα από το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMSGlorious» , στον λιμένα Αργοστολίου , το 1938. Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο, τον Ιούνιο του 1940 βυθίστηκε ανοικτά της Νορβηγίας, κατόπιν ναυμαχίας με Γερμανικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά και αποτέλεσε το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο του Βρετανικού ναυτικού, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  
 
 
                               Ορέστης Καππάτος
Γεννήθηκε το 1969 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και διαμένει στον Βύρωνα Αττικής. Είναι απόστρατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηνάρχου. Το 1987 ξεκίνησε την σταδιοδρομία του με την εισαγωγή του στην Σχολή Ικάρων, από την οποία αποφοίτησε το 1991. Παρακολούθησε για δυο έτη, μεταπτυχιακό στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με ειδίκευση στην πρόγνωση καιρού και την φυσική περιβάλλοντος. Υπηρέτησε σε πολλές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και σε επιτελικές θέσεις του ΓΕΑ, του ΓΕΕΘΑ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και στην Κύπρο. Είναι Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα.  Ως ερευνητής της πλούσιας ιστορίας και λαογραφίας των νησιών της Κεφαλονιάς & Ιθάκης, έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων & σχετικών συνεδρίων. Επίσης συμμετέχει σε Διοικητικά Συμβούλια Κεφαλληνιακών πολιτιστικών & ιστορικών συλλόγων, τόσο σε Αθήνα όσο και Κεφαλονιά. Με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της επιτροπής εορτασμού των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας στον Δήμο Βύρωνα , έφερε κοντά τον Δήμο Βύρωνα & τον Δήμο Αργοστολίου , σε από κοινού εκδηλώσεις για τον Φιλέλληνα και πολύ γνωστό ποιητή Μπάιρον, από τις οποίες προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας «Πανευρωπαϊκού Δικτύου Βυρωνικών Πόλεων».  Είναι έγγαμος με δυο τέκνα.         
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου