Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Αλεξιθυμία - Alexithymia, ομαδική έκθεση

 

 

Εγκαίνια Σάββατο 23 Οκτωβρίου 12:00-18:00
 

Εικαστική επιμέλεια έκθεσης Ηλέκτρα Δουμά, κείμενο τεκμηρίωσης Πάρης Καπράλος

 

 

 

 

 

 

 

Αννή Ζαβιτσάνου, βαθυτυπία σε τσίγκο, 32x45 cm

Ελένη Παρχαρίδου, μικτή τεχνική σε καμβά, 95x130 cm

 

H αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος ξεκινάει τη νέα εικαστική σεζόν με την ομαδική έκθεση υπό τον τίτλο Αλεξιθυμία*. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 12:00-18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Παράλληλα τα έργα της έκθεσης θα παρουσιάζονται ψηφιακά στο «περίπτερο» του Τεχνοχώρου ως συμμετοχή στην Art Athina 2021 που και φέτος θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σωτηρία Αλεβίζου, Νικόλας Αντωνίου, Αννή Ζαβιτσάνου, Ηλίας Κασσελάς, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Μπερούτσος, Αγγελική Πανταζοπούλου, Ελένη Παρχαρίδου και Ράνια Φραγκουλίδου.

 

 

 

Νικόλας Αντωνίου, μικτή τεχνική σε καμβά, 170x120 cm

Ηλίας Κασσελάς, μελάνι σε χαρτί, 100x70 cm

 

Η έκθεση έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με την μορφή να κυριαρχεί στα έργα ακόμα και όταν αυτή σαφώς υπονοείται. Η διαφορετική προσέγγιση κάθε καλλιτέχνη σε ένα θέμα τόσο προσφιλές όπως η ανθρώπινη φιγούρα στην τέχνη, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό συνονθύλευμα έργων. Ο θεατής μέσα από αυτή την πολυφωνία καλείται να συνδιαλλαγεί με τα έργα, αφήνοντας πίσω στερεότυπα και προκαταλήψεις που επηρεάζουν την κρίση του.

 

 

 

Αγγελική Πανταζοπούλου, λάδι σε καμβά, 100x70 cm

Σωτηρία Αλεβίζου, μολύβι σε χαρτί, 151x92 cm

 

Ο Πάρης Καπράλος, εικαστικός επιμελητής σημειώνει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Από τη φύση μας είμαστε ανίκανοι να παραμένουμε για καιρό σε δυστοπίες, αποζητούμε την ελευθερία και τη δημιουργικότητα, μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων μας. Σε μία κοινωνία σε αδυναμία έκφρασης υπό το ψυχολογικό βάρος φόβου, ανασφάλειας και με υψηλό το αίσθημα αβοηθησίας, μια γενικευμένη αλεξιθυμία ίσως είναι το επόμενο "κύμα", όταν πια θα έχει παρέλθει η βιολογική απειλή. Από αυτή την κατάσταση δεν εξαιρείται ο καλλιτέχνης ως κοινωνικό υποκείμενο. Παρόλα αυτά, το έργο τέχνης έχει τη δυναμική να επηρεάσει την κοινωνία προτείνοντας τρόπους σκέψης και καλλιεργώντας αξίες.»

Και συνεχίζει λέγοντας ότι : «…Κατά τον Wittgenstein σκοπός της τέχνης είναι να απελευθερώσει τη σκέψη από τα δεσμά του παρελθόντος και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της πραγματικότητας. Οι εννέα καλλιτέχνες της έκθεσης εισφέρουν ο καθένας μία δική του οπτική, εγγεγραμμένη σε προσωπική σημειολογία, αποτυπωμένη με ιδιωματικές γραφές. …Οι εξπρεσιονισμοί, οι αλληγορίες και οι συμβολισμοί των έργων δεν είναι μέτρο κατανόησης, αλλά μια διαισθητική γλώσσα που συνδιαλέγεται με το μυαλό και τη ψυχή.»

 

 

 

Αθανάσιος Μπερούτσος, σύρμα, χαρτί, led, 37x50x38 cm

Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, επεξεργασμένη φωτογραφία, ενθυμήματα, 40x30 cm

Ράνια Φραγκουλίδου, λάδι σε χαρτί, 32,5x18 cm

 

* Ως Αλεξιθυμία ορίζεται η κατάσταση που βιώνουν άνθρωποι με δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων τους και αφορά επιστημονικό όρο που επινόησε πρώτη φορά ο ψυχίατρος Πέτρος Σιφναίος.

 

 

 

 

Διάρκεια έκθεσης

15 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2021
 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 & 17:30-20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:30-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

 

Χορηγός οίνου εγκαινίων: Wine o clock

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Art22, Art point view, Arts & antiques CCR.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου