Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Την αλήθεια για τις ΑΠΕ προσπαθούν να την κρύψουν πίσω από τις λέξεις

 

Tου Στέφανου Σταμέλλου 

Διαβάζουμε ότι είναι «ωρολογιακή βόμβα ο πληθωρισμός αδειών» στις ΑΠΕκαι ότι είναι πολλές οι αιτήσεις. Τώρα αρχίζουν και το διαπιστώνουν αυτό… Και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) λέει ότι έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 85 GW, για τα 55 GW από τα οποία υπάρχουν άδειες παραγωγής! Επιπλέον έχουν προεγκριθεί αιτήσεις για 10 GW από τον περασμένο Ιούνιο και υπάρχουν μονάδες 8 GW στην αποθήκευση και αιτήσεις 7 GW που εκκρεμούν.

 

Αυτό είναι αποτέλεσμα του μοντέλουαδειοδότησης και συνολικής διαχείρισης των ΑΠΕ, το οποίομοντέλο,κατά τους ιθύνοντες και την κυβέρνηση,είναι πρωτοποριακό, άριστο και αποδίδει!Εννοείται πως αν δεν το θεωρούσαν ως τέτοιο, θα έκαναν κάτι να το αλλάξουν. Τελικά η εμπορευματοποίηση της φύσης, του τοπίου, των ορεινών όγκων, των νερών και της γης υψηλής παραγωγικότητας δεν γίνεται τυχαία∙ όσο και αν προσπαθούν να τα μαζέψουν και να μιλήσουν για «πληθωρισμό αδειών». Αιτήσεις θα κατατίθενται διαρκώς, όσο θα υπάρχει οικονομικό συμφέρον για τις εταιρείες. Πετάνε και το: «με αποτέλεσμα να πυκνώνουν και οι αντιδράσεις από κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως μόνο το 10% – 20% αυτών των αδειών θα υλοποιηθεί»∙και δεν αναρωτιούνται:Μα, οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών θα πρέπει «να μυρίσουν τα νύχια τους», αν θα γίνουν ή όχι, για παράδειγμα, οι αιολικοί σταθμοί στην Οίτη;Και ποιες αιτήσεις δεν θα υλοποιηθούν;

 

Στις άλλες χώρες το μοντέλο που εφαρμόζεται είναι «από τα πάνω προς τα κάτω». Η πολιτεία αποφασίζει, με βάση τους στόχους και τις ανάγκες της χώρας, επιλέγει τις τεχνολογίες και ορίζει τα σημεία που θα αναπτυχθούν. Οι επενδυτές συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις θέσεις που προκηρύσσει η πολιτεία∙ κι έτσι προχωρούν ομαλά τα προγράμματα και υλοποιούνται οι στόχοι. Σε μας;

 

Το θέμα όμως είναι καθαρά πολιτικό∙ και η αλήθεια κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να σπαταλιούνται χρήματα και εργατοώρες για μελέτες,έργα προετοιμασίας και υποστηρικτικά διάφορα, χωρίς λόγο και προσδοκίες για τις συμμετέχουσες εταιρείες. Δεν μπορεί χωρίς λόγο η πολιτεία να βάζει τις τοπικές κοινωνίες να σκοτώνονται και να μάχονται κυριολεκτικά με τις δυνάμεις καταστολής, να ποδοπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα, να ματώνουν οικονομικά οι πολίτες με δικαστικές προσφυγές σε όλα τα επίπεδα των δικαστηρίων.Και στο τέλος να καταστρέφονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: η βιοποικιλότητα και οι Προστατευόμενες Περιοχές, η εξαιρετική φύση και το ορεινό της ανάγλυφο.

 

Δεν λένε τίποτα όμως για το ότι σε λίγο θα είναι εφικτές οι μεγάλες εξαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η Ελλάδα προορίζεται να γίνει εξαγωγική χώρα ΑΠΕ. Δεν λένε τίποτα για τους αγωγούς εναλλακτικών καυσίμων πχ υδρογόνου. Και άρα καμία αίτηση ΑΠΕ δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εταιρείες να τις προωθούν.

 

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να πει κανείς όχι στις ΑΠΕ. Λέμε ναι, αλλά με όρους και προϋποθέσεις διαφάνειας και προστασίας του περιβάλλοντος.Με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με την ανάπτυξη όλων των μορφών ΑΠΕ και με συγκεκριμένους στόχους παραγωγής και κατανάλωσης, τοπικούς και περιφερειακούς,με συστήματα αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης, αποθήκευση με όρους κοινωνίας, η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό, η τροφή, η υγεία, η παιδεία και όχι προϊόν/εμπόρευμα στα χρηματιστήρια του κόσμου.

Σε μια αγαστή και βιώσιμη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

 

Λαμία, Οκτώβρης 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου