Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Εύβοια, η Καλόβοδη

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 2.10.21
Στη δεκαετία του 50  η Διεθνής των Καταστασιακών μιλώντας  για την κατάσταση της υπαίθρου  χρησιμοποιούσε τον όρο «ψυχαγωγική ψευτοϋπαιθρος», για να δείξει την επερχόμενη μετεξέλιξη  του υπαίθριου χώρου σε περιοχή τέλεσης ψυχαγωγικών  και άλλων, μη παραγωγικών δραστηριοτήτων…Τότε η παραγωγή φαινόταν σαν μια δράση καταδικασμένη στο μέλλον  να είναι «αστική», τελούμενη κυρίως γύρω από τα εργοστάσια και τις άλλες μονάδες της πόλης…

Η Εύβοια  βέβαια  δεν ακολούθησε την πρόβλεψη των «Καταστασιακών» και παρέμεινε     παραγωγική, με αξιόλογο τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα :  Καθώς εκτείνεται  σε μια έκταση  3654 τετραγωνικών  χιλιομέτρων,  παρέχει   τη βάση για την ανάπτυξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, ακόμη δε  και ενεργειακής βιομηχανίας – των γνωστών ανεμογεννητριών -  υπό την σφοδρή  αποδοκιμασία της κοινής γνώμης.

Η  Εύβοια  είναι στη πραγματικότητα πολλά ακόμη πράγματα, πέρα από τη γεωργική και κτηνοτροφική της λειτουργία : Λόγω της γειτνίασής της  είναι το πελώριο   ψυχαγωγικό κεφάλαιο της Αττικής,  «παράγει» εξοχή και  εξοχικές κατοικίες για τους  Αθηναίους.

Εξ άλλου η  παρακμή ορισμένων   οικισμών  , τα χωριά που ξεμέναν σε κορυφές και σε απόμακρα μέρη λόγω  διαφόρων κινδύνων, είναι κάτι που απαντάται πολύ λίγο.

Η Εύβοια , σύνθεση του «Ευ» και του «βους» ,η «Καλόβοδη», με το εύκρατο κλίμα  και τα θαυμάσια εδάφη , μπορεί να προσφέρει διάφορες μορφές αναψυχής σε ανθρώπους που θέλουν να  διανύουν τη ζωή τους με φυσικό τρόπο ή είναι συνταξιούχοι. Το καλοκαίρι  σφύζει από πολιτιστικές δράσεις,   οι ακτές της είναι κολυμβήσιμες, τα τοπία της είναι φανταστικά.  

 Αν τα αξιοθέατα ορίζονται σαν στοιχεία εξέχοντα και γι αυτό το λόγο επισκέψιμα, η Εύβοια διαθέτει πολλά από αυτά, απέχοντας από το να είναι μια περιοχή επιπεδωμένη : Είναι η  Χαλκίδα με το κάστρο Καράμπαμπα, παλαιό κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας. Είναι τα Λιχαδονήσια, είναι  τα δρακόσπιτα και πρωταρχικά αυτό στη κορυφή της Όχης -  ως κατασκευές μυστηριακές και για τούτο το λόγο ελκυστικές -  είναι το μοναδικό φαράγγι του Δημοσάρη, είναι η παραλία Βλαχιάς και  η  παραλία του  Λιμνιώνα και της Βύθουρης,  είναι τα μοναστήρια της.

Αυτή τη  ψυχαγωγική γαιοπρόσοδο που εκπέμπει η Εύβοια και που η εξουσία ποσώς αντιλαμβάνεται, πρέπει να διασώσουμε αλώβητη. Γιατί «τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», που λέει το γνωμικό….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου