Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Αρχαιότητες σταθμού Βενιζέλου : Η ΕΛΛΕΤ και η ΧΑΕ προσφεύγουν στο ΣτΕ

 

 


 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  (ΕΛΛΕΤ) και η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΧΑΕ) παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία και προβληματισμό την έναρξη των εργασιών απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με οριακή πλειοψηφία έκρινε νόμιμη την κατασκευή του σταθμού με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΛΕΤ και η ΧΑΕ, καταθέσαμε πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για την ακύρωση της νέας υπουργικής απόφασης του Ιουλίου 2021 που ενέκρινε τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Και τούτο, διότι η εγκριθείσα μελέτη δεν ανταποκρίνεται ούτε στους όρους που έθεσε η Ολομέλεια του ΣτΕ με την 991/2021 απόφασή του ούτε σε εκείνους της η προηγηθείσας ΥΑ του Μαρτίου 2020.

 

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Ιουλίου 2021 που ενέκρινε τη μελέτη καθιστά επιτρεπτή την κατάτμηση του χώρου σε 8 επιμέρους ενότητες και την κατά στάδια ανασκαφική έρευνα, τεκμηρίωση, τεχνική περιγραφή εργασιών και υποβολή προς έγκριση. 

Κατ’  αποτέλεσμα, ο αρχαιολογικός χώρος δεν  αντιμετωπίζεται ως σύνολο, κάτι  που είναι απαραίτητο, όπως εξάλλου ορίζει η ΥΑ του 2020.

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό και μείζον θέμα δεν  τέθηκε σε δημόσιο διάλογο, παρόλο που επί Ελληνικής και Ιταλικής Προεδρίας, το 2014, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Συνθήκη του Faro για την Πολιτιστική Κληρονομιά ως αξία για την Κοινωνία, που περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις αρχές για τη συμμετοχική διαδικασία και διαχείριση.

 

Η ασάφεια που διακρίνει την όλη πορεία του έργου και οι προηγηθείσες αποφάσεις του ΣτΕ και του ΥΠΠΟΑ που ανατρέπονται απειλώντας άμεσα την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα των πολύτιμων καταλοίπων, μας οδήγησαν στη  δυσάρεστη απόφαση να προσφύγουμε εκ νέου στο ΣτΕ, αυτή τη φορά κατά της ΥΑ του Ιουλίου 2021 και των Αποφάσεων που ακολούθησαν και στηρίχθηκαν σε αυτή.

 

Απευθύνουμε έντονη έκκληση στο ΣτΕ να προχωρήσει  στην προσωρινή διακοπή των εργασιών απόσπασης, ώστε να μη δημιουργηθούν ανεπίστρεπτες καταστροφές στο χώρο και να εκδώσει αποφάσεις επί των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί το συντομότερο δυνατό.

 

Την ύστατη αυτή στιγμή και παρόλο που έχουν ξεκινήσει  οι εργασίες απόσπασης, παραβλέποντας τις επανειλημμένες δραματικές εκκλήσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και οργανισμών διεθνούς κύρους για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καταστροφή του μνημείου και ο διασυρμός της χώρας μας μπορούν και πρέπει να αποτραπούν, παράλληλα δε το μετρό να λειτουργήσει στην ώρα του.

 

Φωτογραφία: https://www.ethnos.gr/ellada/166876_thessaloniki-kare-kare-i-apospasi-ton-arhaion-toy-metro-sto-stathmo-benizeloy

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου