Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Απροκάλυπτα θυσιάζουν τις λαικές ανάγκες, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά για τα κέρδη του κεφαλαίου

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η    ΔΑΣ -ΥΠΠΟΑ



Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνεχίζει ακάθεκτη να θυσιάζει την πολιτιστική μας κληρονομιά στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Ο κατάλογος με τα μνημεία που πρέπει να φύγουν από τη μέση, γιατί είναι εμπόδιο στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών «πράσινων» ομίλων, όλο και μακραίνει…

Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπαίνει ο λόφος του Αγ. Νικολάου και το Νημποριό των Στύρων, Δ. Καρύστου, Ευβοίας με την εγκατάσταση συγκροτήματος πέντε νέων αιολικών πάρκων της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή (Ακρόπολη Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα - κηρυγμένα μνημεία, Ρωμαϊκά λατομεία στο Πόρτο-Λάφια κ.α.) ήδη έχουν περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες, ενώ η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα. Τα νέα αιολικά πάρκα στα Στύρα θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτούς. Ακόμα χειρότερα, το αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργάρι»  Νημποριού κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό έως και το παραλιακό του μέτωπο».

Η ΕΦΑ Ευβοίας  φέρει σημαντικές ευθύνες για την επικείμενη εγκατάσταση του νέου αιολικου πάρκου (η εγκατάστασή του είναι ήδη γνωστή από το 2013), διότι δεν έχει προχωρήσει τόσα χρόνια στην κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού, ενώ αυτός είναι δημοσιευμένος ήδη από το 1964, με συνεχείς αναφορές στη βιβλιογραφία (δύο μεγάλοι ημίεργοι κίονες από την θέση κοσμούν αρκετά χρόνια τώρα τον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρύστου).

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις πιέσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, αλλά και φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων στον πολιτισμό να κηρυχθούν άμεσα ως αρχαιολογικοί χώροι ο οικισμός και ο λόφος του Νημποριού, η ΕΦ.Α. Ευβοίας ολιγωρούσε και καθυστερούσε τις διαδικασίες της κήρυξης, με αποτέλεσμα να καταθέσει σχετικό φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες μόλις τον Σεπτέμβρη του 2021, λίγες ημέρες πριν την κατάθεση της Μ.Π.Ε.

Έτσι διευκόλυνε την Κυβέρνηση και το ΥΠ.ΠΟ.Α εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην ενέργεια, να φέρουν για εξέταση την Τρίτη 26/10/21 στο  ΚΑΣ την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων της ΣΟΦΡΑΝΟ, πριν την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Νημποριό!! (όπως έκανε για το Ελληνικό)

 

Απαιτούμε

 

Ø Να αποσυρθεί από την συνεδρίαση του ΚΑΣ η εξέταση της ΜΠΕ για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων της ΣΟΦΡΑΝΟ.

Ø Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.

Ø  Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, που θα καταστεί άκρως καταστροφική για το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.

Ø Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου, την οριοθέτηση ζωνών αυξημένης προστασίας και την ανάδειξη του.

Ø Να σταματήσει εδώ η απαξίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

                                                                                       

                                                                                           ΔΑΣ-ΥΠΠΟΑ

                                                                                           25-10-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου