Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Ο Δήμος Αθηναίων με μπουλντόζες γκρέμισε ένα από τα διατηρητέα κτίρια του κτήματος Δρακόπουλου

 

1981-2021:  40 χρόνια αγώνες στον χώρο του κτήματος Δρακόπουλου

ο Δήμος Αθηναίων με μπουλντόζες γκρέμισε ένα από τα διατηρητέα κτίρια του κτήματος

Οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής των Πατησίων με αγώνες κατάφεραν το 1981 το κτήμα Δρακόπουλου να χαρακτηριστεί ως χώρος κοινόχρηστου πράσινου . Τα κτίρια εντός του κτήματος χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. Οικοδομήματα του 19ου μία έπαυλη, κτίριο γραφείων, εργοστασιακή μονάδα κλωστοϋφαντουργίας και ένα βοηθητικό κτίριο σε νεοκλασικό ρυθμό. Το κτήμα πέρασε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) το 1977 μετά τον θάνατο του Αθηνόδωρου Δρακόπουλου, ως κληροδότημα με σκοπό την κοινωφελή χρήση.

Το κτήμα βρίσκεται στο τέρμα Πατησίων, σε μία περιοχή πνιγμένη στο μπετόν. Το 1988 το κτήμα δίνεται σε δημόσια χρήση ως πάρκο αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς παρέμεινε στον ΕΕΣ Συνέχισαν τον αγώνα οι κάτοικοι να αποκτήσει το κτήμα ο Δήμος Αθηναίων αλλά κανένα ενδιαφέρον από τις μέχρι σήμερα Δημοτικές αρχές. Το αντίθετο υπήρξε ο Δήμος Αθηναίων υποστηρικτής των σχεδίων οικοδόμησης από τον ΕΕΣ. Η αποφασιστικότητα και οι διαρκείς αγώνες των κατοίκων εμπόδισαν την τσιμεντοποίηση του πάρκου.

Ο Ε.Ε.Σ ήταν και είναι πολέμιος της επιθυμίας των κατοίκων να παραμείνει το κτήμα πάρκο να ενισχυθεί το πράσινο, να λειτουργήσει η παιδική χαρά να επισκευαστούν τα διατηρητέα κτίρια και να δοθούν για πολιτιστική χρήση. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τον ΕΕΣ να αποχαρακτηρισθεί ο χώρος για να οικοδομηθεί. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας είναι το μνημόνιο που υπέγραψε ο Δήμος Αθηναίων (επί δημαρχίας κ. Κακλαμάνη) με τον ΕΕΣ το 2009, που προέβλεπε τον αποχαρακτηρισμό του πάρκου και την δημιουργία κτηριακού συγκροτήματος 9.000 τ.μ για τις ανάγκες του ΕΕΣ. Τα σχέδια αυτά τα ανέτρεψε η επιτροπή κατοίκων για την διάσωση του πάρκου και οι σύλλογοι της περιοχής.  Έκτοτε συχνά πυκνά. φωτιές καταστρέφουν τα διατηρητέα κτίρια. Τίποτα δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Η εγκατάλειψη από τον ιδιοκτήτη, η αδιαφορία από τον Δήμο και οι συχνές φωτιές στόχο έχουν την καταστροφή των κτιρίων και τον χαρακτηρισμό τους ως επικίνδυνα προκειμένου να υπάρχει η δικαιολογία της κατεδάφισης. Αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα με την κατεδάφιση ενός κτιρίου , το οποίο πριν λίγους μήνες υπέστη ζημιές από φωτιά. Χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο και η Δημοτική αρχή έστειλε τις μπουλντόζες.

  • Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής των Πατησίων δεν θα επιτρέψουν να καταστραφεί το Πάρκο. Μοναδικός πνεύμονας πρασίνου.
  • Να διασωθούν τα διατηρητέα κτίρια και να αξιοποιηθούν για πολιτιστική χρήση.
  • Να λειτουργήσει η παιδική χαρά.
  • Για να γίνουν πράξη αυτά πρέπει άμεσα ο Δήμος να αποκτήσει τον χώρο , Όσο παραμένει στον ΕΕΣ κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση-συζήτηση των κατοίκων

ΣΑΒΒΑΤΟ 2-10-2021 ΩΡΑ 11.00 π.μ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η συλλογική δράση μπορεί να έχει αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής μας

 

 

Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα

Πατησίων 14 (Στοά Φέξη) ΤΚ 160 77 τηλ. 6977246418

www.metopoanatropis.gr     metopoanatropisathinas@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου