Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ο Ερντογάν ξερίζωσε ελιά 1.000 ετών, για να... στολίσει την EXPO 2016 της Αττάλειας!

Για μια ακόμη φορά η... οικολογική συνείδηση του Τούρκου προέδρου αποτέλεσε πεδίο έντονης κριτικής στα ΜΜΕ –και όχι μόνο– της γειτονικής χώρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθη στην τελετή αναφύτευσης του αρχαιότερου δέντρου ελιάς, το οποίο μετά από 945 χρόνια ξεριζώθηκε για να τοποθετηθεί σε χώρο έξω από μεγάλο εκθεσιακό κέντρο στην Αττάλεια.

Η υπεραιωνόβια ελιά, η οποία φύτρωσε το 1071 στο χωριό Μπαντέμλι, στην περιοχή της Σμύρνης, αποτελεί πλέον την ατραξιόν του νέου βοτανικού κήπου, ειδικά σχεδιασμένου για την έκθεση τροφίμων EXPO 2016 .
Η έκθεση, που έχει τίτλο «Λουλούδια και παιδιά», θα ανοίξει τις πύλες της στις 23 Απριλίου και η θεματολογία της εστιάζεται σε τέσσερις άξονες: την ιστορία, τη βιοποικιλότητα, την αειφορία και τις «πράσινες» πόλεις. Το δέντρο, του οποίου ο κορμός έχει διάμετρο 2,55 μέτρα, ξεριζώθηκε με την πεποίθηση των τοπικών Αρχών ότι θα επιβιώσει στη νέα του θέση. «Ινσαλλάχ», όπως είπε ο Ερντογάν.

Η «φιέστα» με την αναφύτευση της ελιάς έφερε ξανά στο προσκήνιο τις συζητήσεις σχετικά με τις... περιβαλλοντικές ανησυχίες του προέδρου Ερντογάν. Έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι στο όνομα της ανάπτυξης «αγνοεί» τη φύση αλλά και την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων.
Το 2013 είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή το σχέδιο καταστροφής του πάρκου Γκεζί για την ανοικοδόμηση εμπορικού κέντρου. Επίσης το νέο προεδρικό μέγαρο, που βρίσκεται στις παρυφές της πρωτεύουσας, έδωσε έναυσμα για έντονη κριτική. Όπως λέγεται, 8.406 τετραγωνικά μέτρα δασικής έκτασης καταστράφηκαν για να ανεγερθεί το ανάκτορο του Τούρκου προέδρου, το οποίο έχει πάνω από 1.000 δωμάτια.
ΠΗΓΗ : PONTOSNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου