Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

OINIKEΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ


 Μία έκθεση για τα πολύ μικρά οινοποιεία, τις αφανείς ποικιλίες και τα φυσικά κρασιά

Αθήνα | Αίγλη Ζαππείου | 11 Μαΐου 2015


«Οινικές Αποκαλύψεις» ονομάζεται η νέα έκθεση κρασιού της Vinetum που στοχεύει στα λιγότερο γνωστά κρασιά της χώρας που χρήζουν «ανακάλυψης» από το κοινό και «αποκάλυψης» από τους ίδιους τους οινοποιούς.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κρασιά από πολύ μικρά οινοποιεία (η συνολική παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 50.000 φιάλες κρασί), από «αφανείς» ποικιλίες αμπέλου (ποικιλίες που είναι σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό) και τα λεγόμενα «φυσικά κρασιά», εκείνα δηλαδή στην παραγωγή των οποίων η ανθρώπινη παράμβαση είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Στον επισκέπτη των Οινικών Αποκαλύψεων θα προσφέρονται τα εξής:

1)      Η δυνατότητα να γνωρίσει κρασιά πολύ μικρής παραγωγής και να έρθει σε απευθείας επαφή με τους οινοπαραγωγούς «πολύ μικρών οινοποιείων» που θα βρίσκονται εκεί ως εκθέτες, κάποιοι για 1η φορά στην Αθήνα.
2)      Η δυνατότητα να δοκιμάσει κρασιά από αφανείς ποικιλίες ή «φυσικά» κρασιά σε μία αίθουσα διαμορφωμένη ως «Πλατεία Γευσιγνωσίας», όπου δηλαδή τα κρασιά παρουσιάζονται με αναλυτική περιγραφή για το καθένα αλλά δίχως τη φυσική παρουσία του παραγωγού.

3)      Η δυνατότητα να παρακολουθήσει μία ημερίδα αφιερωμένη στις αφανείς ποικιλίες.

Όλες οι πιο πάνω εκδηλώσεις θα γίνουν στον ίδιο χώρο, στην Αίγλη Ζαππείου, σε διαφορετικές αίθουσες, με δωρεάν είσοδο για τους επαγγελματίες και τους φοιτητές οινολογίας και με εισιτήριο 5€ για τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την ημερίδα για τις αφανείς ποικιλίες αυτή θα αναπτυχθεί σε τρεις κύκλους:

  • Αρχικά θα γίνουν ομιλίες από επιστήμονες, γεωπόνους και οινολόγους, για τη θέση των αφανών ποικιλιών στον ελληνικό αμπελώνα. Ποιες είναι, πού καλλιεργούνται, ποιες οι ιδιαιτερότητές τους, υπέρ και κατά, πειράματα και συμπεράσματα... Ο κύκλος αυτός θα διαρκέσει δύο ώρες, 13:00 με 15:00.
  • Στη συνέχεια, 16:00 με 17:00, θα ακολουθήσει μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετέχουν οινοποιοί που παράγουν κρασιά από αφανείς ποικιλίες.
  • Τέλος, 18:00 – 19:00, θα γίνουν τρεις ομιλίες με στόχο την προσέγγιση του θέματος θεωρητικά και από την πλευρά της αγοράς (οι αφανείς ποικιλίες στο εστιατόριο, στην κάβα, στην κατανάλωση...).

Οι Οινικές Αποκαλύψεις απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό που αναζητά κρασιά «άγνωστα» ή «top obscure» όπως λένε οι επαγγελματίες στη γλώσσα τους. Επειδή τις περισσότερες φορές είναι κρασιά πολύ μικρής παραγωγής ή/και από πολύ μικρά οινοποιεία, δεν συμμετέχουν σε μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου όπως το Οινόραμα. Η σπανιότητά τους είναι και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα αφού μπορούν να εξασφαλίσουν στους εστιάτορες, στα wine bars και στις κάβες μία μοναδικότητα που γι’ αυτούς συχνά μεταφράζεται σε κέρδη αλλά και σε βελτίωση της εικόνας τους και διαφοροποίηση.

Η εκδήλωση οργανώνεται στην Αίγλη Ζαππείου τη Δευτέρα 11 Μαΐου, με ώρες λειτουργίας 12:00 – 20:00. Η είσοδος για τους επαγγελματίες είναι ελεύθερη και για τους καταναλωτές 5€.

Πληροφορίες από τη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum, στο 210 766 0560, στο info@vinetum.gr και στη σελίδα Οινόραμα στο Facebook.
Σημείωση:
Ο όρος «αφανής ποικιλία» δεν είναι δόκιμος. Στη Γαλλία, σε αντίστοιχη πρωτοβουλία με τη δική μας, τις ποικιλίες αυτές τις απεκάλεσαν «modestes», δηλαδή σεμνές, ντροπαλές, ταπεινές... Ωστόσο τα επίθετα αυτά δεν ταιριάζουν στα ελληνικά. Στην Ελλάδα έχουν επικρατήσει κατά κάποιο τρόπο οι λέξεις «σπάνια» και «άγνωστη» για τις λιγότερο διαδεδομένες ποικιλίες μας. Ωστόσο, εκτιμούμε πως ούτε άγνωστες ούτε κατ’ ανάγκη σπάνιες είναι οι ποικιλίες αυτές. Στερούνται ωστόσο φήμης, είναι δηλαδή αφανείς και μέσα από τις Οινικές Αποκαλύψεις ευελπιστούμε να γίνουν πιο γνωστές. Ως «αφανείς» ορίζουμε εν γένει όσες ποικιλίες δεν συμμετέχουν στους οίνους ΠΟΠ ή περιλαμβάνονται στη λίστα των «ανερχόμενων ποικιλιών» της ΕΔΟΑΟ, με μερικές εξαιρέσεις. Επειδή οι αφανείς ποικιλίες είναι πολλές, αναφέρουμε πιο κάτω ποιες ΔΕΝ θεωρούμε «αφανείς ποικιλίες»: Αγιωργίτικο, Αηδάνι, Αθήρι, Αμοργιανό, Ασύρτικο, Βηλάνα, Καλαμπάκι, Κοτσιφάλι, Λημνιό, Μαλαγουζιά, Μανδηλαριά, Μαυροδάφνη (σε γλυκά κρασιά), Μαύρο Μεσσενικόλα, Μονεμβασιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Λευκό, Μοσχάτο Σπίνας, Μοσχοφίλερο, Ντεμπίνα, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σαββατιανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου