Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος

Aπό το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
και το
Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών και Περιβάλλοντος

 την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στις 18.00


Είσοδος ελεύθερη.  Ταυτόχρονη μετάφραση
Μυθικό δένδρο, δώρο της Αθηνάς, σύμβολο μακροζωίας και αφθονίας, η ελιά κατέκτησε, μέσα σε μερικές χιλιετίες τη λεκάνη της Μεσογείου και σήμερα αντιπροσωπεύει έναν αξιόλογο οικονομικό τομέα. Η καλλιέργεια αυτού του δένδρου σήμερα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, αποτελεί από μόνη της έναν σημαντικότατο οικονομικό τομέα, καλύπτοντας το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.
Οι παγκόσμιες όμως κλιματικές μεταβολές και η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, θα αναγκάσουν την ελαιοκομία να αλλάξει τις πρακτικές της;
Διάφορες μελέτες επιχειρούν να δείξουν ότι ενίοτε η περίοδος ανθοφορίας της ελληνικής ελιάς μετατίθεται περίπου είκοσι μέρες νωρίτερα. Πρέπει να χαιρόμαστε ή αντίθετα να εκλάβουμε αυτή τη χρονική μετατόπιση ως απειλή;
Κλιματολόγοι, αγρονόμοι, ιστορικοί, οικονομολόγοι αλλά και ειδικοί της μεσογειακής διατροφής αποδέχθηκαν τη πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών και Περιβάλλοντος και του Conférences sans Frontières, για να συμμετέχουν σε μια βραδιά συζητήσεων σε τρεις κύκλους όπου θα αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους για το τι κάνει ιδιαίτερη την ελληνική ελιά, το μέλλον της και τις υποσχέσεις αυτής της πολυετούς καλλιέργειας, μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Έπειτα από μια αναδρομή στο μύθο και την ιστορία της ελιάς από τον André Bervillé, πρώην Διευθυντή Ερευνών στο ερευνητικό κέντρο INRA και την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια του ΚέντρουΕρεύνης  της  Ελληνικής  Λαογραφίας  της  Ακαδημίας  Αθηνών, η συζήτηση θα συνεχιστεί πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην ελιά. Ομιλητές θα είναι ο Stéphane Angles, Γεωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris Diderot, ο Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου–Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και ο Ανδρέας Καραμάνος, τέως Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Τέλος, ο Λέανδρος  Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ο Ηλίας Μαμαλάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, θα συζητήσουν για την αναγέννηση της ελιάς μέσω της βιοτεχνολογίας και της γαστρονομίας.
 Οι δημοσιογράφοι Περικλής Βασιλόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση και Sylvie Gruszow του Conférences sans Frontières, θα συντονίσουν τις συζητήσεις.
Η βραδιά θα αναμεταδοθεί απευθείας σε live streaming από το TéléSavoirs. Θα είναι δυνατή επίσης η παρακολούθησή της κατόπιν εγγραφής στο telesavoirs@yahoo.fr
 Με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι),  του  Conférences sans Frontières, της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση και της εταιρείας Terra Spatium A.Ε.
 Η βραδιά θα συνεχίσει με μια μύηση στη γευσιγνωσία του ελαιολάδου υπό την καθοδήγηση του ειδικού Γιάννη Καρβέλα, που θα διδάξει στο κοινό πώς να ξεχωρίζει τα παρθένα ελαιόλαδα και τις ποικιλίες τους από τα άλλα λάδια.
Ο  αριθμός θέσεων για τη γευσιγνωσία είναι περιορισμένος στα 120 άτομα.
Η διανομή εισιτηρίων θα γίνει από τις 18.00.
Χορηγοί της γευσιγνωσίας: Paratus Europe, AGRO.VI.M S.A,  Bläuel Greek Organic Products, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, ΣΕΒΙΤΕΛ.
  
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ : 
Τίνα ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Διευθύντρια τμήματος
επικοινωνίας
T (30) 210 33 98 645
e-mail tfotopoulou@ifa.gr

Σταματίνα ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
Υπεύθυνη τύπου
Αναπληρώτρια Διευθύντριας τμήματος επικοινωνίας
T (30) 210 33 98 651



ΜΑΡΙΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΚΑΝΑΓΚΙΝΕΙΟ
ΙΔΡΥΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ :

Έφη Ξηροτύρη
Διευθύντρια ΜΚΙ
Τ (30)2103623861

Sylvie GRUSZOW
Επιστημονικός Σύμβουλος
Δημοσιογράφος Επιστημών
Conférences Sans frontières
T (30) 69 42 91 17 01
e-mail sylvie.gruszow@wanadoo.fr

Marie-Laure COULMIN KOUTSAFTIS
Επικοινωνία
T (30) 69 38 00 74 77
e-mail ml.coulmin@gmail.com



Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,
Σίνα 31 – 10680 Αθήνα
T (30) 210 33 98 600
F (30) 210 36 46 873
e-mail ifa@ifa.gr
www.ifa.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου