Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Casa Katana, με σχεδιαστή τον Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

 Μια τεθλασμένη κατοικία χαραγμένη στο Κρητικό τοπίο

Στο Νότιο τμήμα της Κρήτης, σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Σταθόπουλο μια μοναδική εξοχική κατοικία, η Casa Katana.

Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από την ξεχωριστή μορφολογία του οικοπέδου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Η αρχή έγινε παρατηρώντας προσεκτικά τις τοπικές παραμέτρους και θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις. Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν την αρχιτεκτονική σύνθεση, είναι το τοπίο με τη μεσογειακή ομορφιά και τους σχηματισμούς των βράχων, ο προσανατολισμός, η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και οι κλιματικές συνθήκες. Στους παραπάνω παράγοντες προστίθενται οι σύγχρονες ανάγκες μιας μοντέρνας κατοικίας, μπολιασμένες με το όραμα του αρχιτέκτονα.

Κύριο μέλημα αποτέλεσε η κατοικία να ενσωματωθεί πλήρως στο τοπίο, αφήνοντας ανέγγιχτη τη φυσική ομορφιά τού οικοπέδου. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από πολλά σκίτσα, η ιδέα προέκυψε με τη μορφή μιας απαλής τεθλασμένης γραμμής, φευγαλέας σαν μονοκοντυλιά ενός πινέλου υδατογραφίας, ωστόσο αιχμηρής σαν σχισμή, χαραγμένη από ένα ιαπωνικό ξίφος (Katana), από το οποίο πήρε και το όνομά της, Casa Katana.

Αυτή η χειρονομία ως αρχέτυπο αναπτύχθηκε και χαράχτηκε στο οικόπεδο, παίρνοντας τη μορφή μιας συνεχόμενης πλάκας-λεπίδας από σκυρόδεμα. Στα όρια της λεπίδας αναπτύσσεται μια ευρεία θέα σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Όλα τα στοιχεία τής σύνθεσης είναι δομημένα πάνω στο τεθλασμένο ίχνος, το οποίο λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά της κατοικίας.

Το κτήριο έχει μια συνολικά αεροδυναμική μορφή, σαν οι δυνάμεις του τόπου, οι άνεμοι και η αρμύρα, να το σμίλευαν για χρόνια δίνοντάς του μια φυσική κλίση προς την Ανατολή. Τα επιμέρους στοιχεία υπακούν σε αυτόν τον κανόνα και σχεδιάζονται δυναμικά, παρέχοντας κίνηση σε ολόκληρη τη σύνθεση, και δημιουργείται έτσι μία αίσθηση φουτουριστικής αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστικής δομής.

Η Casa Katana είναι προσεκτικά τοποθετημένη πάνω από τους βραχώδεις σχηματισμούς του οικοπέδου, και αρκετά ψηλά για να προσφέρει ανεμπόδιστη θέα και ιδιωτικότητα ταυτόχρονα. Προκειμένου να παρουσιάζει εξαιρετική θερμική συμπεριφορά, είναι υπόσκαφη και μελετημένη προσεκτικά, σύμφωνα με τις μεσογειακές-βορειοαφρικανικές κλιματολογικές συνθήκες τής περιοχής, τον προσανατολισμό και την κίνηση του ηλιακού φωτός. Το φυσικό φως και ο αέρας φιλτράρονται προσεκτικά, προσφέροντας ευεξία και μια φυσική αίσθηση στους κατοίκους.

Ως βασικό υλικό χρησιμοποιείται ένα έγχρωμο μίγμα σκυροδέματος, που αποτελείται από τοπικά αδρανή. Η επιφάνειά του είναι παρόμοια με την παλέτα του τοπίου και την υφή των βράχων, παρέχοντας ταυτόχρονα ανθεκτικότητα, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και ελάχιστη συντήρηση. Το σκυρόδεμα παρέχει επίσης μια μονολιθική αισθητική στο κτήριο, δίνοντας μια σπηλαιώδη αίσθηση στον κάτοικο.

O χρήστης προσεγγίζει το κτήριο υπόσκαφα, η είσοδος σε εντάσσει στα ενδότερα, όπου ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς ξετυλίγεται σε μία εμπειρία ανακάλυψης του εσωτερικού. Ακολουθώντας το ίχνος της πλάκας, αποκαλύπτονται οι χώροι του καθημερινού και των δωματίων, προσφέροντας στάσεις και θέες.

Ένα μεγάλο κομμάτι της κατοικίας είναι αφιερωμένο σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους σε ελεύθερη διάταξη. Τα ανοίγματα των κλειστών χώρων ανοίγουν σε μια λογική ημιυπαίθριας μετάβασης, ώστε να λειτουργεί ολόκληρη η κατοικία παθητικά κατά τους θερινούς μήνες.

Ο κάτοικος καλείται να εξερευνήσει τη φυσική ομορφιά της Νότιας Κρήτης, ζώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εμπειρία. Η πρόκληση στην αρχιτεκτονική είναι μια κατοικία να συνδυάζει τον λογισμό και τ’όνειρο. Μια κατοικία πρέπει να διαθέτει τον λειτουργικό χαρακτήρα σύμφωνα με τους κανόνες της οικοδομικής και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να μιλήσει στην ανθρώπινη ψυχή.

Η Casa Katana αποτελεί ένα καταφύγιο μέσα στο τοπίο, καμωμένο από τους μύθους και το χώμα της Κρητικής γης, θαρρείς φτιαγμένο για να ζει στα σπλάχνα του ένας Μινώταυρος, όπου οι χαράξεις των κινήσεων, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, σε οδηγούν στα ενδότερα και από εκεί πάλι πίσω στο φως του Λιβυκού πελάγους.

Αρχιτεκτονική ομάδα: konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects @krakarchitects
Αρχιτέκτονας: Kωνσταντίνος Σταθόπουλος @konstantinos.g.stathopoulos
Ανάπτυξη: Tetraktys

EIqRp4Vc3A.jpg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου