Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΗΠΑ : Αλλάζουν ρατσιστικές ονομασίες βουνών και μνημείων

 Θα μετονομαστούν περισσότερα από χίλια τοπωνύμια και μνημεία ώστε να μην είναι προσβλητικά

Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 1.000 τοπωνύμια και μνημεία αναμένεται μετονομαστούν καθώς οι πολιτείες και η χώρα προσπαθεί να σβήσει τα προσβλητικά ονόματα. Σε όλα αυτά υπάρχει είτε ρατσιστική είτε σεξιστική έννοια, αφού οι λευκοί άποικοι κατέκτησαν και κατοίκησαν τη γη όπου προηγουμένως ζούσαν ιθαγενείς.

Στο Κολοράντο, για παράδειγμα, μια επιτροπή που σύστησε η πολιτεία εξετάζει διάφορες προτάσεις προκειμένου να αλλάξει τα ονόματα σε τουλάχιστον 20 τοποθεσίες, μεταξύ αυτών το Redskin Mountain (Ερυθρόδερμο Βουνό) και το οροπέδιο Negro.

Η επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει την αλλαγή του ονόματος του Φαραγγιού του Κινέζου (Chinaman Gulch) σε Φαράγγι Yan Sing (Γιάν Σινγκ) που στα καντονέζικα σημαίνει αντοχή.

Άλλαξε κιόλας το όνομα του Squaw Mountain. Το «squaw» είναι ένας μειωτικός χαρακτηρισμός των ιθαγενών γυναικών. Το νέο όνομά του είναι Mestaa’ehehe Mountain, προς τιμήν ενός μεταφραστή από τη φυλή Σεγιέν τον 19ο αιώνα.

Η Ντεμπ Χάαλαντ, Υπουργός Εσωτερικών και η πρώτη πολιτικός με καταγωγή από Αμερικανούς ιθαγενείς που υπηρετεί στο Υπουργικό Συμβούλιο των ΗΠΑ, ανέφερε τον περασμένο μήνα πως η λέξη «squaw» είναι υποτιμητκή και έδωσε εντολή να αφαιρεθεί από περισσότερα από 650 ονόματα ομοσπονδιακών τοποθεσιών. «Ρατσιστικοί όροι δεν έχουν καμία θέση στο λεξιλόγιό μας ή στο όνομα της γης μας», υποστήριξε.

«Οι λέξεις είναι ιδέες», είπε στην εφημερίδα «The Washington Post» ο Ράντι Γουΐλοκ, μέλος της επιτροπής της πολιτείας του Κολοράντο. Συνέχισε λέγοντας: «αυτές οι νέες λέξεις που θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε θα μας ενώσουν με την πραγματική ιστορία».

Στο μεταξύ, στην πολιτεία της Καλιφόρνια γίνεται ανάλογη προσπάθεια για να μετονομαστούν ορισμένα πάρκα που στην ονομασία του έχουν προσβλητική γλώσσα. Τον περασμένο Ιούνιο στην πολιτεία του Τέξας 16 μέρη μετονομάστηκαν και αφαιρέθηκε η λέξη «negro». Παρόμοιες αλλαγές δρομολογούνται στις πολιτείες της Νεβάδα και της Γιούτα.

Η αλλαγή, ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να πάρει χρόνια, ιδίως αν υπάρχει σθεναρή αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο ή ακόμη και για διαφορές στην καινούρια ονομασία. Η Χάαλαντ, πάντως, ελπίζει να επιταχύνει τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τελικά, όμως, τις αποφάσεις παίρνει η Επιτροπή Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ.

Η Τζένιφερ Ράνιον, μέλος της Επιτροπής, ανέφερε πως μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε 430 προτάσεις για την αλλαγή των ονομάτων του Mulatto Run της Βιρτζίνια (σ.σ. Mulatto σημαίνει μιγάδας) και του Βουνού του Νεκρού Ινδού στο Όρεγκον.

πηγή newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου