Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

«Ασύμμετρες» Φυτεύσεις

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 11.12.21

Ο Δήμαρχος Αθηναίων   με τα νέα έργα στην οδό Πανεπιστημίου υπόσχεται 83 πλατάνια και από τις δύο πλευρές  του δρόμου, χώρια τα επί πλέον  4.270 τετρ. μέτρα που λέει ότι θα αποδοθούν στους πεζούς….Προχωράμε παρακάτω :   Σύμφωνα με πληροφορίες της LIFO, δυο νέα πάρκα «τσέπης» και μάλιστα κατά την ορολογία του περιοδικού «βιοκλιματικά» εγκαινιάστηκαν στην Αθήνα, το ένα στον    Άγιο Αρτέμιο και το άλλο στα Άνω Πατήσια…. Κι ακόμη ακούμε   δασολόγους  και διαχειριστές του τοπίου να εξάρουν τη σημασία του πρασίνου  για τη διατήρηση και επαύξηση της ποιότητας ζωής ….

Στο λόγο των διαφόρων υπεύθυνων, παραγόντων, πολιτικών κλπ. ενδημεί η άποψη ότι τουλάχιστον ένα μέρος  του φαινομένου του θερμοκηπίου θα αναχαιτισθεί με τις φυτεύσεις διαφόρων δένδρων και φυτών, εκφέρονται δε πολλά δε επιχειρήματα υπέρ της επίδρασης αυτών στην ευζωϊα των κατοίκων της πόλης.  

 

 

Παλιά, είχα επαινέσει μια ομάδα Μαθητών από τις Σέρρες, γιατί είχαν διαγνώσει την επέκταση των ιδιωτικών κήπων σε βάρος του πεζοδρομίου, με τη μέθοδο των αυθαίρετων φυτεύσεων. Το φαινόμενο είναι ορατό σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπου οι φυτεύσεις αποστερούν από τους περιπατητές τον ωφέλιμο χώρο και κάποτε – κάποτε τους εκθέτουν σε θανάσιμους κινδύνους. Τώρα περνάμε στο άλλο άκρο : Οι φυτεύσεις στα πεζοδρόμια μεγάλου εύρους  απειλούνται, ιδιαίτερα από κάποιους μαγαζάτορες που προσβλέπουν στην αύξηση της ορατής επιφάνειας του καταστήματός των. Αποτέλεσμα : Δεκάδες δέντρα κόβονται και οι θέσεις τους παραμένουν κενές. Στην Κυψέλη το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις , καθώς κόβονται  τα δέντρα ενώ  κουρεύονται αγρίως  οι συστάδες πρασίνου και οι πικροδάφνες , που κάποτε
εγκαθιδρύθηκαν από κάποια  δημοτική αρχή. Γράφει στο facebook η Νατάσα Μποφίλιου : «Παιδιά θα τρελλαθω...κουβαλάει αυτές τις ημέρες ο Μπακογιάννης συνεργείο να κόψει τις ακακίες από την Ιπποκράτους, πετσοκόβουν χωρίς ίχνος υπερβολής τα δέντρα, φαίνονται πλέον μόνο οι σιχαμερές πολυκατοικίες και βλέπω τώρα πώς το έκανε για να στολίσει και να βάλει αστέρια..». Και ο Κώστας Μοσχόπουλος διαπιστώνει στο Φάληρο ότι κόβουν δέντρα  με την αμφίβολη υπόσχεση  ότι θα τα ξαναφυτεύσουν…

Ο κύριος Μπακογιάννης και η Κυβέρνηση   αποβλέπουν στο να  δοξασθούν  από τις φυτεύσεις «κύρους» , στις οποίες επιδίδονται   ασύστολα. Δικαίωμά τους :  Εμείς προσδοκούμε   μια άλλη πολιτική φυτεύσεων, που θα σέβεται την αθηναϊκή περιφέρεια.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου