Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Στέλιου Κούκου: δέντρα, παλαιότερα καράβια και άγγελοι

 



Ζωγραφική

Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 18.00 στην Άπειρο Χώρα (Σισμανογλείου 10, Βριλήσσια, Αθήνα) η έκθεση ζωγραφικής του Στέλιου Κούκου με τίτλο «Νεώτερα δέντρα, παλαιότερα καράβια και άγγελοι».

Πρόκειται για έργα ζωγραφισμένα με ραπιδογράφους σε μαύρο και κόκκινο χρώμα, τα οποία όσον αφορά την αισθητική τους αντλούν την έμπνευση τους από το έργο του συγγραφέα και εικαστικού Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, κάτι που ο εικαστικός Χρήστος Γουσίδης σχολιάζει:

«Τα έργα του Στέλιου Κούκου ενώ φαίνονται δεμένα στους κάβους του Ν.Γ. Πεντζίκη την ίδια ώρα 'αρμενίζουν' ελεύθερα στην ανοιχτή θάλασσα της τέχνης, της σύγχρονης εποχής, της ψηφιακότητας, καθώς είναι δουλεμένα με αλγορυθμικό τρόπο.

Κάθε μορφή, σε κάθε σύνθεση είναι φτιαγμένη με τη δική της μέθοδο, το δικό της μοτίβο και 'τυπικό'. Μέσα από αυτή τη συστηματική εργασία που ακολουθείται, ουσιαστικά τη διαδικασία του εργόχειρου, οι ζωγραφιές του Στ. Κούκου μας αποκαλύπτουν εικόνες ποιητικές και παραμυθητικές. Εικόνες που προσφέρουν οπτική απόλαυση και ψυχική ανάπαυση...».

Ο συγγραφέας, εκδότης και οικοδεσπότης της έκθεσης στην Άπειρο Χώρα, Θεόδωρος Παντούλας αναφέρει για την έκθεση:

«Το έχουν οι μέρες που έρχονται. Μαλακώνουν οι άνθρωποι. Κι άμα μαλακώσουν πολύ, δεξιώνονται μια χαρά το αναπάντεχο. Βγαίνουν, δηλαδή, και παραβγαίνουν βαρκούλες στην στεριά. Και δέντρα πλατύφυλλα και μόλις ριζωμένα, στέκονται αλύγιστα σε όλους τους αέρηδες. Και άγγελοι συσταλτικοί και συσταζούμενοι, άγγελοι στο ύψος της καρδιάς, παραστέκονται στων ανθρώπων τα βάσανα.

Δεν πρόκειται για επετειακές γλυκερότητες αλλά για εόρτιους γλυκασμούς.

Ο Στέλιος Κούκος δεν είναι ούτε καραβομαραγκός ούτε γεωπόνος ούτε αγγελοκρουσμένος. Ποιήματα σκαρώνει κι εν προκειμένω τα σκαρώνει χωρίς λέξεις. Εργόχειρα μιας σπάνιας και λησμονημένης τρυφερότητας.

Να μας έρθετε κάποιο απόγευμα να σας φιλέψουμε τσίπουρα, μελομακάρονα, ευχές και τρυφερότητα»!

βιβλιοπωλείο Άπειρος Χώρα

Σισμανογλείου 10, Βριλήσσια, Αθήνα, 211 410 9989

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου