Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Αθήνα, 200 χρόνια, 200 κτίρια

 

 


Η Έκθεση με θέμα "Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια" πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο για την παρουσίαση του λευκώματος χώρο του Πύργου των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την Πέμπτη 9 έως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

 


Η έκθεση ήταν βασισμένη στο βιβλίο-λεύκωμα "Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια" το οποίο εκδόθηκε από το gradreview σε επιμέλεια Μανώλη Αναστασάκη.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Citylab με υπεύθυνο τον Παναγιώτη Πάγκαλο σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το περιοδικό gradreview και με αποκλειστική χορηγία του Ομίλου AVAX. Η έκθεση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Συλλόγου των Αθηναίων. Δημιουργικός συνεργάτης: Επίκυκλος. Την ευθύνη της παραγωγής είχε ο Γιώργος Μυλωνάς. Ο στόχος της έκδοσης, αφορμή της οποίας ήταν η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ήταν η ανάδειξη του κτιριακού πλούτου της πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους.

Η Έκδοση, καθώς και η Έκθεση, έγιναν δυνατές επειδή τις πίστεψε ο Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΑΒΑΞ. Ο Μάνος Μπίρης επισημαίνει στο κείμενό του με το οποίο ξεκινάει η έκδοση: «το θαύμα της ανέγερσης των μνημειακών δημοσίων μεγάρων θα ήταν αδιανόητο χωρίς την παρουσία των ισχυρών εθνικών δωρητών». Το φαινόμενο της ευεργεσίας συνεχίζεται και σήμερα στην Ελλάδα και το απτό παράδειγμα είναι το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ το οποίο φιλοξενεί την Έκθεση. Τηρουμένων των αναλογιών, το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε και με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου AVAX.

 

 


Η έκθεση περιλάμβανε την παρουσίαση των 200 κτιρίων του λευκώματος, κτίρια τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της. Πρόκειται για εμβληματικά κτίρια τα οποία συναντάμε στην καθημερινότητα μας μέσα στην πόλη και για πολλά από αυτά δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης είχαν προγραμματιστεί εργαστήρια / workshops και παρουσιάσεις από έμπειρους εμψυχωτές για παιδιά 8-14 ετών. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις για ενήλικες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης την Πέμπτη το απόγευμα, χαιρέτισαν οι Παναγιώτης Πάγκαλος και Μανώλης Αναστασάκης καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του αποκλειστικού χορηγού. Ακολούθησαν ομιλίες από τους Τάσο Μπίρη, Γιώργο Πανέτσο, Ρένα Σακελλαρίδου και Δημήτρη Φιλιππίδη. Τον συντονισμό είχε ο Σταύρος Αλιφραγκής. Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με σχόλια και τοποθετήσεις από τους Δημήτρη Αντωνακάκη, Σοφίας Τσιράκη, Μαίρης Βιδάλη (αντιπεριφεριάρχης πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής) και των ομιλητών, καθώς και με συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων.

 

 

 


Το βιβλίο-λεύκωμα αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης. Εκτός από την παρουσίαση των επιλεγμένων κτιρίων, η έκδοση αυτή πλαισιώνεται από οκτώ κείμενα διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών:

Πρόκειται για τα κείμενα:
του Γιάννη Αίσωπου (Καθηγητή και Προέδρου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών),
του Στέλιου Γιαμαρέλου (Λέκτορα Bartlett School of Architecture, Εκτελεστικού συντάκτη The Journal of Architecture),
της Μαρίας Δανιήλ (Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ),
της Μαριλένας Κασιμάτη (Ιστορικού Τέχνης),
του FrançoisLoyer (Ιστορικού Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, Επίτιμου Διευθυντή Έρευνας CNRS),
του Μάνου Μπίρη (Ομότιμου Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ),
του Κώστα Τσιαμπάου (Επίκουρου Καθηγητή, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ) και
της Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ (Ιστορικού Αρχιτεκτονικής και Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών).
 

 

 


Το βιβλίο-λεύκωμα "Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια" κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά σε ξεχωριστές εκδόσεις σε επιμέλεια Μανώλη Αναστασάκη. Μπορεί να παραγγελθεί ταχυδρομικά στέλνοντας μήνυμα εδώ: gradreview@outlook.com  

Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια,       ISBN: 978-618-85306-0-7   Τιμή:  45 ευρώ
Athens 200 years 200 buildings,   ISBN: 978-618-85306-1-4   Price: 45 euro

Περισσότερα εδώ

 

 


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου