Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Αιολικά: και νέα Βεβαίωση Παραγωγού στη Βουλγάρα!

 

 

Με την τελευταία απόφαση (1/12/2021) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εκδόθηκε η Βεβαίωση Παραγωγού στην εταιρεία “ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΠΕ”  για αιολικό σταθμό εννέα ανεμογεννητριών στη Βουλγάρα, στα σύνορα της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας, των Δήμων Καρπενησίου, Σοφάδων και Καρδίτσας.

 

Είναι η τελευταία εξέλιξη στη μεθόδευση για την εγκατάσταση πέντε αιολικών σταθμών («Βουλγάρα», «Αλογόβρυση», «Κερασιά», «Βουλγαρομνήματα» και «Ρεντίνα») με είκοσι εφτά (27) ανεμογεννήτριες μέχρι στιγμής, ύψους 180μ, στον ορεινό όγκο της Βουλγάρας, σε υψόμετρα από 1.400μ έως 1.650μ∙ και έπεται η συνέχεια!! Θέλουν να κατακρεουργήσουν το ιστορικό βουνό και το πανέμορφο δάσος του Δασαρχείου Φουρνά. Επιδιώκουν να σκάψουν και να τσιμεντοποιήσουν όλες τις κορυφές του βουνού, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για πυρκαγιές και πλημμύρες, ιδιαίτερα στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μενελαίδας του Δήμου Σοφάδων.

 

Η εγκατάσταση των εννιά (9) αιολικών σταθμών, με τις πενήντα δύο (52) ανεμογεννήτριες, στην ευρύτερη περιοχή των ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων του Δήμου Καρπενησίου και της ΔΕ Μενελαίδας του Δήμου Σοφάδων, με πάνω από 200 MW συνολικής ισχύος, πρόκειται να αλλάξει εντελώς το τοπίο δίνοντας την εικόνα της βιομηχανικής περιοχής. Εμπορευματοποιούν τη φύση και το ορεινό δασικό τοπίο με μοναδικό σκοπό την εύκολη κερδοφορία. Προχωρούν στις αδειοδοτήσεις και δημιουργούν τετελεσμένα, χωρίς να σεβαστούν τη γνώμη και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, των ανθρώπων που έχουν περιουσιακά στοιχεία και έννομο συμφέρον και που θα ήθελαν μια άλλη προοπτική για την αξιόλογη από κάθε άποψη περιοχή.

 

Κι αυτά όλα με την ευλογία της επίσημης πολιτείας και των αρμοδίων υπηρεσιών και στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της σωτηρίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή! Χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν έχει πολλαπλάσιο περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα από αυτό που επικαλούνται... Γι’ αυτό καλούμε όλους όσοι διαχειρίζονται εξουσία, σε όλα τα επίπεδα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση: ή μαζί μας ή απέναντί μαςΗ φύση, η άγρια ζωή, το τοπίο, το δάσος, τα νερά, η βιώσιμη προοπτική της περιοχής, αναζητούν  ειλικρινείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις και ενέργειες από όλους.

 

Ο Αγώνας της ενημέρωσης συνεχίζεται∙ γιατί η ενημέρωση είναι το ήμισυ του παντός. Σήμερα όλα γίνονται σε πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς καμιά συζήτηση. Αν δεν ισχύει αυτό, ας μας πει κάποιος γιατί οι αυτοδιοικητικοί, οι κοινότητες, οι τοπικοί σύλλογοι δηλώνουν άγνοια…  Ο αγώνας μας συνεχίζεται και, ναι, όλοι μαζί μπορούμε! και θα ανατρέψουμε τα σχέδια της βιομηχανοποίησης της Βουλγάρας και όλης της περιοχής των Δημοτικών μας Ενοτήτων!

 

2.12.2021

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου