Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ακόμα σε κίνδυνο οι θαλάσσιες χελώνες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

 

Ακόμα σε κίνδυνο οι θαλάσσιες χελώνες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βέρνης - Συμβούλιο της Ευρώπης.

§  «Ανοιχτές» παραμένουν οι υποθέσεις των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας χελωνών στις τρεις χώρες, λόγω ελλιπούς εφαρμογής των μέτρων προστασίας.

 

Παρά τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις της Σύμβασης της Βέρνης, την πρόσφατηκαταδίκητης Ελλάδαςγια την ελλιπή προστασία των περιοχών Natura, μεταξύ των οποίων και ο Κόλπος του Λαγανά και ο Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος και παρά τους μακροχρόνιους αγώνες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να μην πράττει τα δέοντα για την αποτελεσματική προστασία των σημαντικότερων βιοτόπωνχελωνών στη χώρα. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις που διεξάγει κάθε χρόνο τοMEDASSET,αποκάλυψαν και φέτος πλήθος παραβιάσεων των μέτρων προστασίας των παραλιών ωοτοκίας. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και όχι αποκλειστικά ελληνικό, καθώς εξαιρετικά σημαντικοί βιότοποι χελωνών και σε Τουρκία και Κύπρο, δεν προστατεύονται αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα το είδος να κινδυνεύει.

Οι αναλυτικές αναφορές που παρουσίασε το MEDASSETστην 41ηΜόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης(29 Νοεμβρίου -  03 Δεκεμβρίου 2021),απέδειξαν όλα τα παραπάνω.Για τις υποθέσεις της Ζακύνθου και του Κυπαρισσιακού κόλπου, το MEDASSETσυνεργάστηκε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το WWF Ελλάς, ενώ για τις υποθέσειςτης Χερσονήσου του Ακάμα και της Λίμνης στην Κύπρο, υποστήριξε την αναφορά της οργάνωσης TerraCypria.

 

Αναφορικά με τον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των χελωνών Carettacarettaστην Ελλάδααλλά και στη Μεσόγειο, οι επιτόπιες παρατηρήσεις του MEDASSET, αποκάλυψαν πολλαπλές παραβιάσεις της Σύστασης της Σύμβασης της Βέρνης Νο.9 (1987), μεταξύ των οποίων τηνπαράνομη κυκλοφορία σκαφών στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχήκαι την ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας εξαιτίας της έλλειψης φύλαξης. Μείζονα θέματαπαραμένουν η μη εφαρμογή των πράξεων κατεδάφισης παράνομων κατασκευών που βρίσκονται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και η έλλειψη ολοκληρωμένου «Σχεδίου Διαχείρισης» της περιοχής. Η υπόθεση της Ζακύνθου, που είχε «ανοίξει» εκ νέου πέρσι μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, λόγω των υφιστάμενων παραβάσεων, παραμένει και φέτος «ανοιχτή» προς εξέταση από τη Σύμβαση της Βέρνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος,στοΝότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας χελωνώνCarettacarettaστη Μεσόγειο, καταγράφονται πολλαπλές παραβιάσεις της Σύστασης Νο. 174 (2014), μεταξύ των οποίων η κατασκευή παράνομων κτιρίων, οι καλλιέργειες ξενικών ειδώνκαι η καταστροφή των αμμοθινών, η έλλειψη διαχείρισης των επίπλων παραλίας, η φωτορύπανση, η ανεμπόδιστη πρόσβαση οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας και η παράκτια αλιεία.Πέντε χρόνια μετά την καταδίκη της Χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τρία χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου,σχεδόν καμία απτή πρόοδος για την προστασία της περιοχής δεν έχει σημειωθεί, ενώ ακόμα εκκρεμεί το αναγκαίο«Σχέδιο Διαχείρισης» της περιοχής, που αναμένεται να διευθετήσει πολλά κρίσιμα ζητήματα. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Σύμβασης της Βέρνης αποφάσισε να διατηρήσει «ανοιχτή» την υπόθεση του Κυπαρισσιακού Κόλπου για ακόμα μια χρονιά, με ευθεία σύσταση στην ελληνική πολιτεία για πρόοδο ως προς την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης της περιοχής.

Στον πυρήνα της δράσης του MEDASSETβρίσκεται η άσκηση πολιτικής πίεσης για την προστασία σημαντικών βιοτόπων χελωνών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παραλιών ωοτοκίας των χελωνών Carettacaretta και Cheloniamydas(Πράσινη χελώνα). Οι αναφορές του MEDASSETγια τις εξαιρετικά σημαντικές περιοχές ωοτοκίας Φετίγε & Πάταρα (Συστάσεις No.182 και  No.183,2015), Καζανλί (Σύσταση Νο.95, 2002) και Αναμούρ (Σύσταση Νο.66, 1998)στη Σύμβαση της Βέρνης αποκάλυψαν πλήθος παραβιάσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα οι θαλάσσιες χελώνες να απειλούνται.

Επίσης τα προβλήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών (Carettacarettaκαι Cheloniamydas) στις παραλίες ωοτοκίας του Ακάμα και της Λίμνης στην Κύπρο, τέθηκαν υπόψη της Σύμβασης από την Μ.Κ.Ο Terra Cypriaκαι υποστηρίχθηκαν από το MEDASSET. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εν λόγω υπόθεση παραμένει ανοιχτή από το 1997 και είναι μια από τις μακροβιότερες της Σύμβασης. Δυστυχώς, τόσα χρόνια μετά, και έπειτα από έκδοση νέαςΣύστασης (Νο.191, 2016), εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα επιτήρησης και επιβολής των μέτρων προστασίας.

Στη φράση «σώζοντας τις παραλίες ωοτοκίας στη Μεσόγειο, σώζουμε τις χελώνες» συμπυκνώνεται ο αγώνας του MEDASSETκαι αδελφών περιβαλλοντικών οργανώσεων, που έχουν ως στόχο τη προστασία του είδους και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο. «Η  διαρκής επαγρύπνηση, η αξιοποίηση κάθε θεσμικού μέσου πίεσης προς τα κράτη και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, είναι μερικά από τα όπλα για να πετύχουμε τον στόχο μας», υπογράμμισε ο Διευθυντής του MEDASSETκ. Γιώργος Σαμψών. 

Σημειώσεις για Συντάκτες:

1.       Διαβάστε τις πλήρεις αποφάσεις της 41ηςΜόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκίαεδώ

2.      Βρείτε φωτογραφικό υλικό: https://www.dropbox.com/sh/b3w4u144a43wi3i/AADqjgqIWY93cka4J7bCqDy-a?dl=0

3.       Πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία της εξέτασης των υποθέσεων εδώ

Σχετικά με το MEDASSET:

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ιδρύθηκε το 1988 στην Αγγλία και το1993 στην Ελλάδα. Είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της άσκησης πίεσης σε σχετικούς φορείς. Από την ίδρυσή του συνεργάζεται με το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) και είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης) από το 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου