Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Δικαστήριο δικαίωσε την Tesla, μπορεί να αποψιλώσει δάσος για να χτίσει εργοστάσιο στη Γερμανία

)


.....όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, συμπεριλαμβανομένων και των Πρασίνων, υποστηρίζουν τα σχέδια της Tesla. Μόλις πρόσφατα το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ δήλωσε: «Έχουμε ανάγκη από την Tesla, είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία». Ενώ χαιρέτισε τις σύντομες διαδικασίες της αδειοδότησης τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.
Ολόκληρο το κείμενο



To Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, να συνεχίσει την αποψίλωση δάσους κοντά στο Βερολίνο για να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο, απορρίπτοντας τις αιτήσεις δυο περιβαλλοντολογικών οργανώσεων. Το δικαστήριο απέρριψε τις τελευταίες εκκλήσεις για διακοπή της κατασκευής του εργοστασίου, για το οποίο πρέπει να υλοτομηθούν συνολικά 90 εκτάρια δάσους στην πόλη Gruenheide, σημειώνοντας ότι η απόφασή του είναι τελεσίδικη, όπως ανακοινώθηκε τη Πέμπτη.
Ούτε μια εβδομάδα δεν καθυστέρησε η Tesla, από τη στιγμή που το δικαστήριο του Βραδεμβούργου, στην περιοχή που η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζει το νέο της εργοστάσιο, είχε διατάξει τη διακοπή των εργασιών υλοτομίας δέντρων.
Η Tesla είχε ξεκινήσει την αποψίλωση της περιοχή για το εργοστάσιο με απόφαση του κρατικού γραφείου περιβάλλοντος της περιοχής.
Από την πλευρά της η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινος Σύνδεσμος του Βραδεμβρούργου» κατέθεσε μήνυση για την αλόγιστη αποψίλωση δασικής έκτασης και έτσι το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου-Βραδεμβούργου, προχώρησε στην απόφαση της διακοπής των εργασιών υλοτομίας των δέντρων, έως την τελεσίδικη απόφασή του.
Τελικά η Tesla δικαιώθηκε προς το παρόν, ωστόσο δεν έχει ακόμα λάβει την τελική οικοδομική άδεια που είναι απαραίτητη για την εκκίνηση της θεμελίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ο χρόνος όμως πιέζει, καθώς η Tesla προσδοκά να ξεκινήσει την κατασκευή ορισμένων μοντέλων της ήδη από το 2021 στο γερμανικό gigafactory.
Αναφορές από γερμανικά μέσα ενημέρωσης πάντως δείχνουν ότι η Tesla μάλλον δεν έχει τελειώσει με τους Γερμανούς ακτιβιστές για το περιβάλλον. Μια οργάνωση που ονομάζεται «Πειρατές των Δέντρων» δήλωσε ότι θα καταλάβει την έκταση η οποία προορίζεται για το εργοστάσιο της Tesla.
Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, αλλά η εταιρεία έχει στη διάθεσή της μικρό χρονικό διάστημα για τις εργασίες αποψίλωσης. Σύμφωνα με το γερμανικό περιβαλλοντικό δίκαιο, η Tesla πρέπει και πάλι να σταματήσει την υλοτομία των δένδρων μεταξύ Μαρτίου και φθινοπώρου, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου της άγριας πανίδας της περιοχής.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla αντιμέτωπα με τα… μυρμήγκια
Ο αμερικανικός κολοσσός δίνει μάχη με το χρόνο επειδή η εκπλήρωση της υποχρέωσής της να διαφυλάξει τα είδη της περιοχής, όπως τα μυρμήγκια, τα πουλιά και τις νυχτερίδες μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η εταιρεία θα πρέπει τώρα να «μετακομίσει» τις μυρμηγκοφωλιές σε ασφαλές σημείο, χρησιμοποιώντας φτυάρια και μικρούς εκσκαφείς.
Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποσχεθεί επίσης ότι θα κρεμάσει 400 φωλιές πουλιών στην περιοχή επειδή λόγω της αποδάσωσης θα καταστραφούν οι φωλιές κάποιων ειδών.
Όπως γράφει η Tagesspiegel, τα πουλιά θα επιστρέψουν για να φωλιάσουν στα δέντρα τον Μάρτιο. Περίπου την ίδια εποχή αναμένεται ότι θα ξυπνήσουν από τη χειμερία νάρκη τους και οι νυχτερίδες και θα αρχίσουν και αυτές να ζευγαρώνουν. Η NABU, η γερμανική ένωση για την προστασία της φύσης, προειδοποίησε ότι θα είναι εύκολο να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές οι νυχτερίδες. Τον περασμένο μήνα, η Κριστιάνε Σρέντερ, η διευθύντρια του παραρτήματος της NABU στο Βρανδεμβούργο, εξήγησε στην εφημερίδα Berliner Zeitung ότι θα ήταν πιο εύκολο να τις «μετακομίσουν» όσο θα βρίσκονται ακόμη σε χειμερία νάρκη.
Στήριξη και από Πρασίνους
“Είμαστε πολύ ανακουφισμένοι με την ετυμηγορία. Η αποψίλωση των δασών μπορεί να συνεχιστεί “, δήλωσε στην Bild ο υπουργός Οικονομικών του Βραδεμβούργου, Γιόργκ Στάινμπαχ.
Όμως, όχι μόνο η γερμανική οικονομία αλλά και όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, συμπεριλαμβανομένων και των Πρασίνων, υποστηρίζουν τα σχέδια της Tesla. Μόλις πρόσφατα το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ δήλωσε: «Έχουμε ανάγκη από την Tesla, είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία». Ενώ χαιρέτισε τις σύντομες διαδικασίες της αδειοδότησης τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.
Πληροφορίες: dw.comenergia.grskai.grinsider.gr
ΠΗΓΗ  dasarxeio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου