Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το Λευκό Ρόδο - Γερμανοί φοιτητές εναντίον του Χίτλερ

 Το Αρχείο Πολέµου έχεί την τιµή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν  το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 19:30 στην εκδήλωση µε θέµα ΤΟ «ΛΕΥΚΟ ΡΟΔΟ» – ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ και εισηγητή τον πολύτιµο φίλο του Αρχείου Σωτήρη Βουρλιώτη 

                                  
  Η κύρια πλατεία έξω από το Πανεπιστήµιο του Μονάχου ονοµάζεται πλατεία αδελφών Σολ. Το όνοµα τιµά τη µνήµη του «Λευκού Ρόδου» (Weiße Rose), µίας µικρής οµάδας φοιτητών, οι οποίοι κατάφεραν να οργανώσουν µία από τις λίγες σηµαντικές διαµαρτυρίες εναντίον του καθεστώτος, κατά την περίοδο 1942 – 1943. Η αντίσταση των Γερµανών στον Χίτλερ εµφανίσθηκε αργά και υπήρξε συγκρατηµένη. Ωστόσο, λαµβάνει µεγαλύτερες διαστάσεις στο πλαίσιο µίας αυστηρά αστυνοµοκρατούµενης πολιτείας, όπως ήταν η Γερµανία µεταξύ του 1933 και του 1945. Το «Λευκό Ρόδο» οργανώθηκε στο Μόναχο, κυρίως από φοιτητές, και δηµιούργησε µικρούς πυρήνες και σε άλλες πόλεις. Η δράση του περιοριζόταν στην διανοµή φυλλαδίων, που είχαν σκοπό να καταδείξουν το «µοχθηρό» καθεστώς, να ξεσηκώσουν τις συνειδήσεις των αναγνωστών και να ενθαρρύνουν την παθητική αντίσταση.
  Τα περισσότερα µέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν και θανατώθηκαν και η δράση τους υπήρξε σύντοµη. Ωστόσο, δεκάδες βιβλία έχουν γραφεί για το «Λευκό Ρόδο». Στη Γερµανία, πολλά σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύµατα, δρόµοι, πλατείες φέρουν το όνοµα µελών της οµάδας και η Σοφία Σολ είναι από τις πιο αναγνωρίσιµες µορφές της σύγχρονης γερµανικής ιστορίας – συγκρίνεται µε την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Πιθανώς το σηµαντικότερο που κατάφερε το Λευκό Ρόδο ήταν να αφήσει στους Γερµανούς µία κληρονοµιά τιµής και θάρρους.

 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Σωτήρης Βουρλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Μηχανολογίας του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας και Διπλωµατούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. (µε τρεις υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ.). Εργάζεται ως µελετητής. Το ενδιαφέρον του για την ιστορία του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου άρχισε στο δηµοτικό σχολείο, συγκεντρώνοντας (και διαβάζοντας) εκατοντάδες βιβλία, περιοδικά και DVD, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να επισκευθεί ένα µουσείο ή κάποια περιοχή όπου διαδραµατίσθηκε ένα γεγονός, επιστρέφοντας µε πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το 2000 εκµεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε να γράψει δηµόσια, καθώς του έδινε την δυνατότητα να ασχοληθεί βαθύτερα µε εκείνη την περίοδο της Ιστορίας. Έχει συγγράψει δύο βιβλία και δεκάδες άρθρα (κάποια κυκλοφόρησαν στην αγγλική γλώσσα) µε θέµατα κυρίως για τον Β΄ ΠΠ – µάχες, ειδικές επιχειρήσεις, άγνωστες πτυχές, οργάνωση, τεχνολογία. Είναι παντρεµένος και έχει µία κόρη. 




Παρακαλούµε να µας ενηµερώσετε για το εάν προτίθεσθε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, επικοινωνώντας τηλεφωνικά µε την διδα. Μάκα Ντοχνάτζε στο τηλέφωνο  του  Αρχείου,  210-8676390/ κινητό  69-98088220, ή  µε την αποστολή e mail στη διεύθυνση afreris@wararchivegr.org   το  αργότερο  µέχρι  την  20-22020 λόγω των περιορισµένων θέσεων. 


               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου