Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

του Γιάννη Ζήβα

Γιά όσους επισκέπτονται το όρος-σύμβολο της Αττικής, την Πεντέλη, θα θαυμάσουν τα τοπία της κυρίως στην βόρεια πλευρά της, που είναι αρκετά δασωμένη, σε σχέση με την νότια που έχει ανεπανόρθωτα πληγωθεί από τα λατομεία και τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές. Στην μεσημβρινή (νότια) πλευρά της ανηφορίζοντας μετά την Παλαιά Πεντέλη και σε μικρή απόσταση μπορεί κανείς να στρίψει σε χωματόδρομο που θα τον οδηγήσει στην περίφημη σπηλιά του Νταβέλη. Το σπήλαιο κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στον Πάνα,ενώ κατά τον Μεσαίωνα έλαβε την ονομασία "Σπήλαιο των Αμώμων",λόγω της εγκαταβίωσης σε αυτά ασκητών μοναχών. Έχει μεγαλόπρεπη είσοδο και αρχικά κατηφορίζει επί 110 περίπου μέτρα διαμορφώνοντας μεγάλη αίθουσα. Στο μέσον του σπηλαίου υπάρχουν είσοδοι δύο βαράθρων. Στην είσοδό της δεσπόζουν δύο μικρά ναϋδρια της βυζαντινής περιόδου, αφιερωμένα στους αγίους Σπυρίδωνα και Νικόλαο .
Κατά τον 19ο αιώνα το σπήλαιο του Πανός αποτέλεσε κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη.
Όμως εκείνο που θα εκπλήξει όσους οδηγούν το αυτοκίνητό τους ή κυρίως τους ποδηλάτες, είναι το φαινόμενο μιάς βαρυτικής ανωμαλίας, που εμφανίζεται στο 5ο περίπου χιλιόμετρο από την Παλαιά Πεντέλη με κατεύθυνση προς τον Άγιο Πέτρο. Λίγο πρίν την πηγή Καρακαντά, ενώ ο δρόμος εμφανίζεται κατηφορικός, ο οδηγός του αυτοκινήτου, αλλά κυρίως ο ποδηλάτης έχουν την αίσθηση ανηφορικής πορείας. Δηλαδή ο ποδηλάτης κυρίως θα πατήσει γερά το πετάλι σαν να ήταν ανηφόρα. Αλλά και το αυτοκίνητο θα κινηθεί σαν σε ανηφόρα. Το αντίθετο συμβαίνει φεύγοντας από την πηγή, κατά την επιστροφή προς την παλαιά Πεντέλη.Τότε η φαινομενική ανηφόρα γίνεται αισθητή ως κατηφόρα.
Δόθηκαν πολλές εξηγήσεις για το φαινόμενο. Οι φυσικοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για φαινόμενο βαρυτικής ανωμαλίας, που σχετίζεται με το μαγνητικό πεδίο και την γεωλογική διαμόρφωση του υπεδάφους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου