Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Η Ακρόπολη και πάλι απροστάτευτη!




Λήγει στις 12 Μαρτίου η μονοετής αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στου Μακρυγιάννη.
Ανύπαρκτοι ακόμα οι προστατευτικοί όροι δόμησης στην περιοχή!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε στενή συνεργασία με το Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο τους κατοίκους του Μακρυγιάννη “Μακρυγιάννη SOS έχουν δώσει ένα μακρόχρονο αγώνα για την προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Μνημείου της Ακρόπολης από την ανέγερση ψηλών και υπερμεγέθων κτιρίων - ξενοδοχείων τα οποία κρύβουν με τις αλαζονικές διαστάσεις τους τον Ιερό Βράχο, προσβάλλοντας και αλλάζοντας ανεπανόρθωτα το εμβληματικό ιστορικό τοπίο της Αθήνας.

Εδώ και ένα χρόνο τα σημαντικότερα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική έχουν αφιερώσει πλήθος άρθρων και εκπομπών (ραδιόφωνο και τηλεόραση) στον αγώνα μας για την προστασία του παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού πολιτισμού.

Μετά την τεράστια διεθνή κινητοποίηση:

·      Συστήθηκε, στις 19/02/2019, κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων των 3 φορέων (ΥΠΕΝ, ΥΠΠΟΑ, Δήμος Αθηναίων) για να επανεξετάσει τους ισχύοντες όρους δόμησης και χρήσεις γης στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης.

·      Ακολούθως, στις 12/03/2019, δημοσιεύθηκε από το ΥΠΕΝ η απόφαση αναστολής, για ένα έτος, της έκδοσης οικοδομικών αδειών και της τέλεσης οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση νέων κτιρίων ύψους πάνω από 17,50μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη, η οποία είναι κηρυγμένη από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος!!!

·      Στις 08/05/2019 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ απέστειλε στους φορείς το κείμενο με τις θέσεις της για τους όρους δόμησης και χρήσεις γης, το οποίο συνέταξε η επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων-μελών της.


·      Στις 10/05/2019 συζητείται προσφυγή μας στο ΣΤΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου

·      Τον Νοέμβριο του 2019 επετεύχθη η σπουδαία δικαίωση αυτού του αγώνα στην Ολομέλεια του ΣΤΕ (Απόφαση ΣΤΕ 2103/2019). Πρόεδρος του ΣΤΕ ήταν τότε η εκλεγμένη σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Αικ. Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε στην βαρυσήμαντη ομιλία της την σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων και τοπίων.

Σήμερα, μετά από τον τεράστιο αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα, δεν υπάρχουν ακόμη προστατευτικοί όροι δόμησης και χρήσεις γης για το άμεσο περιβάλλον της Ακρόπολης.


Ζητούμε  εκ νέου μετ’ επιτάσεως:

·      Tην άμεση απόφαση του ΥΠΕΝ παράτασης (χωρίς χρονικό κενό και οπωσδήποτε πριν τις 12/03), για ένα ακόμη έτος, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και τέλεσης οικοδομικών εργασιών.

·      Την έκδοση Π.Δ. με προστατευτικούς όρους δόμησης και χρήσεις γης (σε καμία περίπτωση Υ.Α. ή Κ.Υ.Α. για ένα τόσο σοβαρό θέμα) με την σχετική απαραίτητη δημόσια διαβούλευση και τον έλεγχο συνταγματικότητας από το ΣΤΕ.

Ως Έλληνες πολίτες θεωρούμε ότι εάν δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε την Ακρόπολη, χάνουμε στα μάτια της διεθνούς Κοινότητας κάθε ηθικό έρεισμα για την διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η κοινή γνώμη στήριξε και στηρίζει τον αγώνα μας για την προστασία της Ακρόπολης!



Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου