Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ  ΖΗΒΑ
Πρίν λίγες μέρες η Φυσιολατρική Κίνηση "Βριλησσός", διοργάνωσε μία παρουσίαση ενός αξιόλογου βιβλίου. Το συγκεκριμένο βιβλίο επιγράφεται "ο δρόμος για την Πυθία", του φυσιολάτρη , πεζοπόρου και ορειβάτη Στέφανου Σταμέλου. Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιάννης Σχίζας, ο Γιώργος Δουβλέκας και ο συγγραφέας.
Διαβάζοντας το βιβλίο μεταφέρεσαι στο ποιητικό τοπίο της ορεινής Κεντρικής Ελλάδας με άξονα το περίφημο μονοπάτι Ε4, που με αφετηρία την Ισπανία, διασχίζει τις ορεινές διαβάσεις της νότιας Ευρώπης για να καταλήξει στα Βαλκάνια και την Κύπρο. Ο Στέφανος Σταμέλος έχει ταχθεί στην υπηρεσία της ανάδειξης του κάλλους της κεντρικής ορεινής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ευρυτανίας. Με ποιητικό ύφος περιγράφει την ομορφιά των δασών, των διάσελων, των κορυφών, των ποταμών, των λιμνών, των πηγών και των ζώων που συναντά στα διάβα του. Τελικός του προορισμός οι Δελφοί.
Εκεί που η Πυθία απήγγελλε τους περιώνυμους χρησμούς της σε όσους προσέφευγαν για να λάβουν κάποια απάντηση σαν οιωνό ή σάν προειδοποίηση. Έτσι και ο συγγραφέας μοιάζει να προσφεύγει στον ιερό αυτό χώρο γεμάτος αγωνία για το μέλλον των βουνών μας. Γιατί σήμερα δυστυχώς η δήθεν εναλλακτική λύση των αιολικών πάρκων στις δυσπρόσιτες περιοχές των κορυφογραμμών των ορεινών συγκροτημάτων της χώρας μόνο καταστροφή και μαρασμό θα επιφέρει. Θα εξαφανισθούν δάση, πανίδα και χλωρίδα και θα απομείνει ένας Κρανίου Τόπος για να γεμίσουν τα ταμεία των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.
Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει τον χαρακτήρα ενός χρηστικού βοηθήματος γνωριμίας με την ορεινή ενδοχώρα. Αποτελεί μία βιωματική και ποιητική ταυτόχρονα ενατένιση του πεζοπόρου και ταξιδευτή που μαγεύεται από το ορεινό τοπίο. Συγκεκριμένα η Ευρυτανία που αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς του Στέφανου Σταμέλου , ένας τόπος όπου δεσπόζει το ορεινό συγκρότημα των Αγράφων, συνεχώς συρρικνώνεται πληθυσμιακά, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα γύρω στους 10000 κατοίκους. Στην συνάντηση για το βιβλίο του Σταμέλου τοποθετήθηκαν πολλοί εκ των των προσκληθέντων επί των ζωτικών θεμάτων που ανακύπτουν από την ασυδοσία των ποικιλώνυμων συμφερόντων και την εγκληματική αδιαφορία για την προστασία της ορεινής Ελλάδας και του δασικού της πλούτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου